Gazete Emek- Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi merkezli, 7.7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Çevredeki 10 ilde de şiddetli biçimde hissedilen sarsıntı nedeniyle binlerce bina yıkıldı. Depremde bin 651 kişi yaşamını yitirdi.

AFAD: HAYATINI KAYBEDEN VATANDAŞ SAYISI BİN 651, YARALI SAYISI 11 BİN 119

20.39 Yedi gün boyunca milli yas ilan edildi. 12 Şubat Pazar gününe kadar bayrak yarıya indirilecek. 

20.25 Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: 1651 kişi hayatını kaybetti. 

Milli Savunma Bakanı Akar: Bölgedeki yaralılarımız için şu saatlerde İskenderun Limanı'na gemi yanaşacak ve hastalarımızı Mersin'deki hastaneye sevk edeceğiz. 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı: Yıllar bu işin içinde bir insanım ilk defa böylesini yaşıyoruz. Altyapımız hasar aldı. Hem elektrik hem de doğal gaz altyapımız. Bazı kesintiler kontrollü olarak yapılıyor. Doğal gaz ile ilgili olarak BOTAŞ'ın hatlarında önemli hasarlar oluştu. Ana ulaşım akslarındaki sorunlardan dolayı ulaşmakta zorluk yaşanıyor. Akaryakıt ile ilgili depolarımızda sorun yaşamıyoruz. Ancak bazı istasyonlardan yığılmalardan dolayı sıkıntılar oldu. An itibariyle de sorun kısmen çözüldü. Ancak ana akslardaki yoğunluktan dolayı akaryakıt tankerleri ulaşmakta zorluk çekiyor. 

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi: Bakanlık olarak bir uçak altı helikopter 1098 araç ve 4 bin 794 çalışanımızla birlikte olay yerine intikal etmiş bulunmaktayız. Aynı zamanda DSİ olarak 140 barajımız var. 34 tanesi kritik öneme sahip olduğu için gerekli incelemeler yapıldı, yapılmaya da devam ediyor. Bin adet de hayvan çadırlarını bölgeye dağıtmış olduk. 

19.45 NTV Muhabiri Gökhan Gerçek, Star Ana Haber bültenine bağlanarak öğlen saatlerinden beri İskenderun'da olduklarını belirterek İtfaiye dahil profesyonel kurtarma ekiplerini görmediklerini anlattı. 

19.26 Gaziantep'te depremzedeler FOX TV muhabirine konuştu. Kızı enkaz altında kalan bir anne, "Allah aşkına biri yardım etsin. Fatma Hanım yardım edin. Nerde bu devlet? İp yok sarkıtacak. Bir tane görevli yok halk burada" diyerek tepki gösterdi. Bir diğer depremzede ise, "Burada görevli kimse yok halk ve polis var sadece. Sabahtan beri biz buradan bir balyoz bir kürekle 20 kişiyi kurtardık" diye konuştu. 

18.50 CHP Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere, HalkTV canlı yayınına bağlanarak şehirdeki son durumu anlattı. Şehre acil destek çağrısı yapan Tutdere şunları söyledi: “Adıyaman’da elektrikler kesik, şehir karanlıkta. Şehrin acilen arama kurtarma ekiplerine ihtiyacı var. Bütün Türkiye’ye, bütün dünyaya çağrı yapıyoruz: Buraya acil arama, kurtarma ekipleri gönderin. Şehirde anlatılamayacak kadar kötü bir tablo var. Kritik saatler başladı. Hava karardı. Dışarıda kalanlar barınma ve yiyecek, içecek sorunu yaşıyor.”

18.30 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay: Depremlerin ardından 145 artçı meydana geldi. Maraş'ta 234 kayıp, Hatay'da 520 kayı 700 yaralı 1278 yıkılan bina, Osmaniye 205 kayıp, 1003 yaralı, Adıyaman'da 20 kayıp, Diyarbakır'da 46 yakıp 553 yaralı, Antep'te 309 kayıp, 581 yıkılan bina mevcut. Adana'da 58 kayıp 720 yaralı 24 yıkılan bina. Malatya'da 120 kayıp. 1541 hayatını kaybeden vatandaşımız var.

Şu an sadece 6 trafo merkezimiz kullanılmıyor. Diğer merkezlerimizde kontrollü olarak elektrik veriliyor. 

Bölgedeki tüm barajlar DSİ tarafından denetlendi. Bazı çok yapısal olmayan yüzeysel çatlakların olduğunu gördük. Herhangi bir şey olursa anında müdahale edebilecek şekilde hazırız. 

10 ilden vatandaşlarımız fırınlardan ücretsiz ekmek alabilirler. 

Akaryakıtla ilgili bakanlığımız uğraşıyoruz. Ulaşımın kapandığı illerde bu tarz şikayetler geliyor. Bununla ilgili de her türlü yardımın ulaştırılmasını sağlamaya çalışıyoruz. 

Köylerimiz de dahil tüm bölgelere ulaşmaya çalışıyoruz. Şu anda yollarda olan arama kurtarma ekiplerimiz var. Ekip gelmeyen illerde bakanlarımız ve valilerimizin koordinasyonunda yardımı ulaştırmaya çalışıyoruz. 

18.00 Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Kahramanmaraş merkezli depreme ilişkin olarak, "Tüm camilerimizde yatsı ezanından yarım saat önce sala verilecek ve akabinde 'Kur'an-ı Kerim ve Dua Programı' icra edilecek." açıklamasını yaptı.

17.46 Doğu Anadolu Fay Hattının en güney ucu olan İskenderun Limanı'nda yangın çıktı. Limanda yükleme alanındaki konteynerlerin yandığı öğrenildi. Yangın henüz kontrol altına alınabilmiş değil. 

17.25 AFAD Başkanı: 1498 kişi hayatını kaybetti. Ulaşılmayan bölge yok. 40'a yakın ülkeden yardım teklifi geldi. 

17.10 Kandilli Rasathanesi, Kahramanmaraş, Elbistan'da 5.3 büyüklüğünde bir artçı deprem geldiğini açıkladı. 

16.50 NTV'ye konuşan gazeteci Ferit Binzet: "Şu anda Adıyaman'da inanılmaz bir yağmur var. Sarsıntılardan kaynaklı çok yıkım var. Bulvar üzerindeki her üç binadan ikisi yıkılmış vaziyette. Kurtarma çalışmaları da yapılamıyor. Şehir merkezine girmek imkansız durumda. 

7-8 katlı binaların hepsi çökmüş vaziyette. Herkes çöken evinin başında yardım bekliyor. İçme suyu yok. Akaryakıt 100 liralık satılıyor, herkese yetsin diye. 

Bir Sahra Hastanesi kuruldu ama araç gereç hiçbir şey yok. Vatandaşlar arabalarıyla yaraları getirmeye çalışıyor ama bir şey yapamıyorsun, malzeme yok. Yolları kapalı oluşu, ulaşım her şey... Hayat durdu. Sarsıntılar hala devam ediyor. Her evin şu anda yakınlarını kaybettiğini söyleyebiliriz. 

Gaziantep, Urfa ve Malatya'nın arasındayız. Tam sıkışmış bir bölgedeyiz. Ulaşım da zor ama suya ihityaç var. Isınma da çözülmeli. Akaryakıt gerekli. Yolların açılması lazım. Bir şekilde duyurmak lazım. El birliğiyle koşturmamız lazım."

16.40 Deprem Risk Azaltma Genel Müdür Yardımcısı Orhan Tatar: Şu ana kadar 1121 vatandaşımızı kaybettik, yaralı sayımız 7 bin 634, 2bin 834 yıkık binamız var.

Editör: Bekir GÜNEŞ