Gazete Emek-Toplantının ardından işçilerden oluşan bir heyet ile Gıda İş Genel Başkanı Seyit Aslan, Fırıncılar Odası Başkanı Mehmet Emin Güngör ile görüşme gerçekleştirdi. DİSK Diyarbakır Bölge Temsilciliği’nde yapılan toplantıda fırın işlerinin taleplerini dinleyen Aslan, sendikaya üye olsun ya da olmasın işçilerin talepleri karşılanana kadar fırın işçilerinin yanında olacaklarını ve fırın işçileri ile birlikte mücadele edeceklerini söyledi.

Toplantıda söz alan bir işçi, Diyarbakır genelinde fırınlarda çalışan işçilerden sigortalı olanlarının sayısının yok denecek kadar az olduğuna dikkat çekerek, “Biz sosyal değil asosyaliz. Sabahları o kadar erken kalkıyoruz ki sokakta bazen bizim dışımızda başka birini görünce mutlu oluyoruz. Dolmuşlar bile o saatlerde çalışmıyor. Bazen taksi tutmak zorunda kalıyoruz. Çalışma saatlerimiz çok fazla. 3 yüz derece sıcaklığın karşısında erken yaşlanıyoruz. Ben 29 yaşındayım ama gören beni 40 yaş üstü sanıyor. Tatilimiz yok” diye konuştu.

Başka bir işçi ise birlik olup eylem yapmaya başladıklarından beri kısmî kazanımlar elde ettiklerini belirterek, “Aldığımız ücretler on yıl önce asgari ücretin üç katı kadardı. Bugün gelinen noktada asgari ücretin altında ücret alanlarımız bile var. Haklarımızı alana kadar mücadeleden vazgeçmeyeceğiz” dedi.

'SİGORTASIZ VE UZUN SÜRELİ ÇALIŞMA YASAL DEĞİL'
Fırın işçilerinin ülke genelinde yasadışı bir şekilde sigortasız çalıştırıldıklarını söyleyen Aslan, “Bugün dile getirdiğiniz talepler aslında işçilerin kazanılmış hakları. Yani işverenler yasadışı bir şekilde sigortasız çalıştırıp, günlük çalışma saatini 13, 14 saate kadar çıkarabiliyor. Ancak bu durumu tersine çevirmenin yolu da birlik olmaktan geçiyor” şeklinde konuştu. Sigortasız, kayıt dışı çalıştırılan işçileri de üyelik formu doldurarak fiilen sendikalarına üye kabul ettiklerini söyleyen Aslan, sendikalı olmanın kazanılmış hakları sağlama almanın güvencesi olduğunu ve insanca yaşanacak şartların sağlanması için önemine vurgu yaptı.

'MÜTABAKAT METNİ HAZIRLANACAK'
Toplantının ardından Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Diyarbakır Fırıncılar Odası Başkanı Mehmet Emin Güngör ile görüşme gerçekleştirildi. DİSK Gıda İş Genel Başkanı Seyit Aslan ve fırın işçileri temsilcilerinin katıldığı görüşmede, fırın işçilerinin talepleri iletildi.

Fırıncılar Oda Başkanı M. Emin Güngör, işçilerin taleplerini önemsediklerinin altını çizerek, “Esnaf kardeşlerimizin de emekçi arkadaşlarımızın da haklarını korumakla yükümlüyüz. Rekabetten dolayı ekmek fiyatlarının serbest piyasaya göre düşük ya da fazla olması işçi kardeşlerimizin emeğinin sömürülmesine vesile olmamalı. Biz oda olarak işçilerin bütün yasal haklarını kullanmaları için elimizden geleni yapacağız” dedi.

Sendika temsilcilerinin ve Fırıncılar Odası olarak hazırlanacak bir metin üzerinden mutabakat sağlanabileceğinin altını çizen Güngör, işçilerin tüm haklarını elde etmesi için gerekli her şeyi yapacaklarını ifade etti.

Ortak metin üzerinden yapılacak ikinci görüşme için ise taraflar 30 Ocak 2023 Pazartesi günü yeniden bir araya gelecek.


Kaynak: Duvar 

Editör: TE Bilişim