ÖZEL HABER/ MAHSUM RENÇBER

Gazete Emek-  Diyarbakır’ın Tarihi Sur ilçesindeki 'Çarşıya Şewiti’nin (yanmış, küle dönmüş çarşı) emektarından biri o. Yıllardır oradaki esnafın mallarını tahta arabasına yükleyip dükkanlarına taşıyor, kazandığı birkaç kuruş ile hayatını sürdürüyor. Abdullah Kolucan bu günlerde bulunduğu durumdan bir hayli muzdarip. Ekmek kapısı olan çekçeği ile artık para kazanamadığını içli içli anlatıyor.

DURUMUMUZ ŞU AN HİÇ İYİ DEĞİL”


 

Abdullah Kolucan bu günlerde bulunduğu durumdan bir hayli muzdarip. Ekmek kapısı olan çekçeği ile artık para kazanamadığını içli içli anlatıyor.

“Çay olmuş 200 lira biz gidip 20 liralık çay alabiliyoruz oda bir avuç kadar anca geliyor. Eskisi gibi değil iş yoktur, eskiden yine iyiydi, bizim işimiz esnafa bağlı esnaf iş yaptığı zaman bizde yapıyoruz, esnaf oturduğu zaman bizde oturuyoruz. Şuan ise hiç iyi değil durumuz.”

Ülkede artan hayat pahalığı birbiri ardına gelen zam haberleri en çok dar gelirlinin cebini yakıyor.

Günü birlik çalışıp hayatını idame ettirmeye çalışanlar ise sıkıştıkları dar boğazdan bir türlü çıkamıyorlar.


İŞ OLMADIĞI ZAMAN PARA DA OLMUYOR”


 

Diyarbakır’da 25 senedir çekçek arabası ile hayatını sürdüren Abdullah Kolucan da artan hayat pahalılığından şikayetçi olanlardan yalnızca biri. Yıllardır Sur ilçesindeki esnafın yükünü taşıdığını hiç bu kadar zor günler görmediğini ifade ediyor.

“20 25 senedir bu işi yapıyorum. Geçimimi sağlayamıyorum. Günlük 20, 30 TL kazanıyorum. Sabah saat 9’da buraya geliyorum, akşam 6 7 ye kadar bekliyorum. Bir benim bir de eşim, çocuğum yok. Vallahi bu hamallık zaten zordur, iş yoktur, başka iş olsa vallahi ben bu hamallığı yapmazdım, çok zordur. Yaşım olmuş 55 ama iş yoktur ki yapayım sade hamallıktır benim işim. Hep yük taşıyorum burada bekliyorum biri gelsin iş versin bende onları taşıyayım. 15, 20 liraya yük taşıyorum bizim işimizde budur. İş olmadığı zaman para da olmuyor, mecbur gidip komşudan borç ediyoruz ya da fırın tanıdıktır onlardan borç alıyoruz böyle geçinmeye çalışıyoruz.”

Not: Bu haber, "Yeni Medyada Emek Gazeteciliğini Geliştirmek" projesi kapsamında Fransa'nın Türkiye Büyükelçiliği tarafından desteklenmektedir. 

Editör: TE Bilişim