Gazete Emek - Diyarbakır’da, Sümer Parkın içinde 2008 yılında kentin ilk güneş evini yapan iş insanı ve yüksek mimar Çelik Erengezen, Bursa’da yaşamını yitirdi. 

Erengezen'in vefat haberini, CHP Nilüfer ilçe Başkanı Fırat Yılmaz sosyal medya hesabından duyurdu. Yılmaz paylaşımında, “Kentlilik bilinci üzerine pek çok program yaptığımız değerli ağabeyim Yüksek Mimar Çelik Erengezgin'in vefatından dolayı çok üzgünüm. Bursa’mızın başı sağ olsun.”

Diyarbakır’ın ilk Güneş evini yapmıştı

İş insanı ve yüksek Mimar Çelik Erengezen, 2008 yılında Diyarbakır Büyükşehir Belediyesine ait olan Sümir Parkın içinde tüm enerjisi güneş enerjisinden karşılanan Güneş evini yapmıştı. 

Çelik Erengezen kimdir? 

1946 yılında inşaat mühendisi bir babanın oğlu olarak dünyaya geldi. 1964 de Almanya’ya gitti ve mimari büroda bir yıl çalıştı. Türkiye’ye dönüp, tek tercihi olan Güzel Sanatlar Akademisine girdi. 1968 de “oy ve söz hakkına sahip” ilk öğrenci temsilcisi oldu. 

2000 yılında, Ulusal Ahşap Birliği’nin kurucularından biri oldu. 2008 yılında Türkiye’nin “enerji mimarlığı” ilkelerine göre tasarlanmış, tüm enerjisini kendisi üreten ve atık vermeyen ilk “güneş evi”ni Diyarbakır’da yaptı. Bir yılda 30.000 kişiyi aşan ziyaretçi büyük ilgi gösterdi.  

Kaynak: Çega 

Editör: Bekir GÜNEŞ