Gazete Emek- Reuters’ın geçtiği habere göre, Washington’un Rusya’nın Ukrayna yakınlarına daha fazla asker yığdığı ve bir işgalin her an gelebileceği konusunda uyarması üzerine ABD hisse senetleri Cuma günü öğleden sonra işlemlerinde keskin bir düşüş yaşadı.

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik olası askeri müdahalesine ilişkin yapılan değerlendirmelerin ardından altının ons fiyatı yüzde 1.8 artarak 1850 dolar seviyesini aştı. Petrol fiyatları da Ukrayna ile ilgili haber akışının ardından %4'ten fazla yükselerek 93 dolara çıktı.

ABD: SALDIRI HER AN BAŞLAYABİLİR

Beyaz Saray’da basın toplantısı düzenleyen ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, ABD vatandaşlarının önümüzdeki 24 ile 48 saat içinde Ukrayna’yı terk etmeleri gerektiğini açıkladı.

Sullivan, Rusya’nın artık Ukrayna’ya karşı büyük bir askeri operasyon yürütmek için yeterli güce sahip olduğunu ve bu ülkenin büyük bölümlerini ele geçirmeyi amaçlayan bir saldırının “her an” başlayabileceğini söyledi. Saldırıların ilk olarak hava saldırısı olarak başlayabileceğini belirten Sullivan, “Rusya'nın Ukrayna’yı Olimpiyatlar sırasında işgal edebileceği göz ardı edilmemeli” dedi.

Ukrayna sınırında 100 binden fazla Rus askerinin yerleştirildiğini belirten Sullivan, ilerleyen zamanlarda ABD Başkanı Joe Biden’ın Rusya Devlet Başkanı Putin ile telefonda görüşebileceğini belirtti.

ABD, SINIRA EK ASKER GÖNDERİYOR

Reuters’a konuşan ABD’li yetkililer, Rusya ve Belarus’un ortak tatbikatları nedeniyle Polonya sınırına 3 bin ek asker gönderileceğini açıkladı. Yetkililer, askerlerin AB’de bulunan mevcut ABD askerlerinden değil, 82’nci Hava İndirme Tümeni’nden oluşacağını aktardı. 82’nci Hava İndirme Tümeni Acil Müdahale Tugayı daha önce İran ile Irak’ta yaşanan gelişmeler üzerine Irak’a gönderilmişti.

İNGİLTERE’DEN UYARI

ABD, İtalya, Polonya, Romanya, Fransa, Almanya, Avrupa Konseyi, Avrupa Komisyonu ve NATO liderleriyle internet üzerinden bir toplantı yapan İngiltere Başbakanı Boris Johnson, müttefiklerine Ukrayna’daki durum nedeniyle Avrupa’nın güvenliğinden endişe ettiğini söyledi.

İngiliz Hükümetine yakın bir yetkili, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etme kararı vermesi durumunda, ağır bir ekonomik yaptırım paketinin hazır olacağını belirtti. Yetkili ayrıca Ukrayna’daki İngiliz vatandaşlarının acil olarak ülkeyi terk etmeleri gerektiğini vurguladı.

 Yetkili şu ifadeleri kullandı:

 Başbakan Johnson, Putin’in Rusya ekonomisine son derece zarar verecek ağır cezaların olacağını ve müttefiklerin NATO’nun doğu sınırlarını güçlendirme ve destekleme çabalarına devam etmesinin anlaması gerektiğini söyledi. Liderleri Ukrayna’ya ekonomik ve savunma desteği sağlamak için birlikte çalışmaya çağırdı.

Liderler, Putin’in gerilimi düşürmesi halinde ileriye giden başka bir yol olduğu konusunda anlaştı ve önümüzdeki günlerde diplomatik çabaları iki katına çıkarma sözü verdi.

Editör: TE Bilişim