Gazete Emek-Amerika Merkez Bankası Fed tüm dünyanın merakla beklediği faiz kararını açıkladı. Banka piyasaların beklentilerine cevap vererek politika faizini yüzde 0-0,25 aralığında tutarken mart ayında varlık alım programını sıfırlama ve faiz artışına başlama sinyalini verdi.

MART AYINDA FAİZİ ARTTIRMASI BEKLENİYOR

Fed’in 16 Mart toplantısında ilk faiz artışını yapması beklenirken yılda toplamda 4 kere faizi arttırması bekleniyor.

FED KARARI SONRASI ALTINDA SON DURUM

Altının ons fiyatı, dünkü işlemlerde yaklaşık 2 ayın zirvesini görürken; Fed’in açıklamaları öncesi 1830 dolar seviyesinde hareket ediyordu. Altın Fed açıklamaları sonrası, ilk tepki olarak gün içi en düşük seviyesi olan 1824 dolara kadar gerilerken; Fed Başkanı Powell'ın konuşmasıyla beraber 1831 dolar seviyesinde 1815 dolara kadar geriledi. Ons altın fiyatları, saat 07.56 itibarıyla ise, 0,13 oranında düşüşle 1815 dolar seviyesinde hareket ediyor.

1 GRAM ALTIN NE KADAR?

Gram altın bugün 793,79 liradan alınıyor, 793,89 iradan satılıyor.

ÇEYREK ALTIN NE KADAR?

Çeyrek altın bugün 1.284,00 liradan alınıyor, 1.314,00 liradan satılıyor.

YARIM ALTIN NE KADAR?

Yarım altın bugün 2.572,00 liradan alınıyor, 2.629,00 liradan satılıyor.

CUMHURİYET ALTINI NE KADAR?

Cumhuriyet altını 5.145,00 liradan alınıyor, 5.238,00 liradan satılıyor.

DOLARDA SON DURUM

Yeni haftaya hafif bir yükselişle başlayan dolar/TL yatay bir seyir izleyerek 13,60-61 seviyelerinde bulunuyor. Euro/TL ise 15,28'den işlem görüyor.

ŞUBAT AYINA DİKKAT

Altın ve para piyasaları uzmanı İslam Memiş, piyasaların beklediği bir karar alındığını belirterek, “Piyasaların beklediği bir karar olduğu için piyasalar sakin karşıladı. Herhangi bir olumlu veya olumsuz bir tepki vermedi. Şubat ayı için negatif görünümün devam etme ihtimalini kuvvetli görüyorum” ifadelerini kullandı.

GÖZLER ENFLASYON RAPORU'NDA

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, "Enflasyon Raporu 2022-I"in tanıtımı amacıyla bugün Ankara'da bilgilendirme toplantısı düzenleyecek.

Fed dün akşam kritik faiz kararını açıkladı. Fed Başkanı Jerome Powell açıklama yaparak faizi 0-0,25 aralığında tuttuklarını söyledi. Aynı zamanda Powell faiz artırımlarının Mart ayında başlayacağını belirtti. Fed başkanının açıklamasının ardından kripto paralar yeniden düşüşe geçti. Düşüşteki en büyük etken ise , Fed’in enflasyonu düşürmekteki kararlı duruşu ve küresel çapta kripto paralara güvenin azalmaya başlaması etkili oldu. 

KRİPTO PARALAR NEDEN DÜŞÜYOR? 

Kripto paralardaki bu düşüşün tek sebebi Fed değil. Küresel piyasalardaki enflasyon riskleri, Rusya-Ukrayna-ABD arasındaki jeopolitik gerilim, ABD borsalarındaki kararsız seyir, kripto paralara karşı gelen madencilik yasakları, artan enerji fiyatları gibi etkenler kripto paralarda düşüşe sebep oluyor. Özellikle artan enflasyon ve merkez bankaların faiz kararları kripto paraları derinden etkiliyor. 

BITCOIN TEPETAKLAK OLDU 

Fed’in faiz kararının ardından lider kripto para birimi olan Bitcoin, yüzde 5 değer kaybederek 35 bin dolar seviyelerine kadar geriledi. Gün içinde en düşük 35 bin 523 dolar, en yüksek de 38 bin 930 dolar seviyesi görüldü. Bitcoin böylece tarihi zirvesi olan 69 bin dolardan yüzde 49 oranında uzaklaştı.

ETHEREUM’DA DÜŞÜŞ TRENDİNDE 

En büyük ikinci kripto para birimi olan Ethereum’da düşüşten nasibini aldı. Yüzde 4 değer kaybeden Ethereum, 2 bin 400 dolar seviyesine kadar geriledi. 

DOGECOİN NE KADAR?

Dogecoin, kripto para iniş çıkışlarında en çok değer kaybeden veya kazanan coinlerden biri oluyor. Zaman zaman diğer kriptolardan bağımsız yüzde 15'lere varan yükselişlerin görüldüğü Dogecoin 0,14 cent seviyesinden işlem görüyor. Dogecoin bu sabaha yüzde 6.29'luk düşüş ile başladı.

RİPPLE (XRP) NE KADAR?

Bu sabah yüzde 3,37 değer kaybeden Ripple 0,59 cent. Ripple, geçtiğimiz gün 0,65 cent seviyesine kadar ulaşmıştı.


Kaynak: Türkiye 
 

Editör: TE Bilişim