Gazete Emek- Milyonlarca öğrencinin büyük bir merakla beklediği KYK borçları silinecek mi? KYK borçlarına yönelik bir yapılandırma olacak mı? KYK borçları ne zaman silinecek? Öğrenciler sosyal medyadan bu soruları sorarken AKP'nin yeni verdiği 'vergi yapılandırmasına' ilişkin torba yasada KYK borçlarının yer alıp almadığı da tartışma konusu.  

PEŞİN ÖDEME OLURSA FAİZLER DE SİLİNECEK!

Öte yandan Sabah'ın haberine göre KYK borçları da silinecek. AKP Grup Başkanvekili Mehmet Muş'un verdiği bilgiye göre, borç yapılandırmasında, gelir vergisi, kurumlar vergisi, KDV, motorlu taşıtlar vergisi, özel tüketim vergisi, tüm idari para cazaları, KYK borçları, hazine alacakları kapsamda olacak. Peşin ödeme yapılırsa faizler silinecek. Yıl sonuna kadar müracaat etmek gerekecek. 18 taksit imkanı getirilecek.

Öğrenim kredisi borcu olarak da bilinen KYK borçları, üniversite eğitiminin sonlanmasının ardından taksitlerin zamanında yatırılmaması dolayısıyla Kredi ve Yurtlar Kurumu'ndan Maliye Bakanlığı'na devredilmişti.

Toplam 500 milyar liraya ulaşan yeniden yapılandırma düzenlemesi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi. Düzenlemeye göre yeniden yapılandırılacak borçlarda milat 31 Ağustos 2020 olacak. Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi, KDV, Motorlu Taşıtlar Vergisi, Özel Tüketim Vergisi, tüm idari para cezaları ve KYK borçları da yapılandırma kapsamında olacak.

SİGARA CEZALARI DIŞARIDA BIRAKILDI

Verilen önergelerle yapılan düzenlemelere göre, trafik, seçim, nüfus para cezaları, Karayolu Taşıma Kanunu’na göre kesilen para cezaları, kara yollarından usulsüz geçiş cezaları, öğrenim katkı kredisi ve öğrenim kredisi borçları, ecrimisiller, haksız alınan destekleme ödemeleri, Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu, taşınmaz kültür varlıklarının korunmasına katkı payı, Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanun kapsamındaki hazine alacakları, madenlerden alınan devlet hakkı, Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun’a göre takip edilen diğer alacaklar da yapılandırılacak. Sigara cezaları ise yapılandırmanın dışında olacak.

Yapılandırma hakkı için yıl sonuna kadar müracaat edilecek. Borcun gecikme faizi ve gecikme zammı hesaplanırken, aylık yüzde 0.35 olarak belirlenen yurtiçi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) dikkate alınacak. Borçlar ilk taksitte ödenirse, gecikme zammının yüzde 90’ı silinecek.

Taksitler 2 ayda bir ödenecek ve 36 aya kadar taksitlendirilebilecek. İlk taksit ödemeleri 2021 Ocak ayında başlayacak. Gelir İdaresi Başkan Yardımcısı Ayşe Dilbay da komisyona bilgi verirken, kendi alanlarında 289 milyar liralık bir alacağın yapılandırma kapsamında olduğunu belirtti. Kredi ve Yurtlar Kurumu borçlarıyla ilgili verileri de paylaşan Dilbay, “Burada da 3.1 milyon kişi bulunuyor, tutar ise 5.3 milyar TL” dedi.

AKP’nin sunduğu önergeyle ‘vergi yapılandırması’na ilişkin maddeler torba kanuna eklenirken, HDP’nin sunduğu 4 önerge reddedildi.

İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi.

Torba kanun olarak getirilen teklif, esnek çalışmanın yaygınlaştırılması, kıdem tazminatının kaldırılması, İşsizlik Fonu’nun amacı dışında kullanılması ve kurumlar vergisi oranının düşürülmesi gibi kritik düzenlemeler içeriyor. 

AKP milletvekillerinin önergesiyle torba kanun teklifine “vergi yapılandırması”na ilişkin maddeler de eklendi. 

HDP’NİN ÖNERGELERİ REDDEDİLDİ

HDP de komisyona 4 önerge sundu. Önergeye göre, İşsizlik Fonu’ndan yararlanma koşulları kolaylaştırılıyor. Fondan yararlanma koşulları arasında sayılan 120 gün çalışmış olma zorunluluğu 30 güne düşürülüyor. 

HDP, gençlerin katkı ve öğrenim kredisi borçlarının tamamının ve bir defaya mahsus olmak üzere sulama birliklerine üye çiftçilerin borç faizlerinin silinmesini de teklif etti. 

Bir diğer önerge ise Covid-19 önlemleri kapsamında kamu bankaları aracılığıyla ilk 6 ay geri ödemesiz verilmiş olan “bireysel temel ihtiyaç” ve “işletme” kredilerinin geri ödeme başlangıç tarihinin 6 ay daha ötelenmesini öngörüyor.

Ancak HDP’nin verdiği bu 4 önerge AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.

ÖĞRENCİLER KYK BORÇLARININ SİLİNMESİNİ İSTEDİ

Kredi ve Yurtlar Kurumu'ndan (KYK) geri ödemeli öğrenci kredisi alan ve borçlarını ödeyemeyen üniversite öğrencileri ve yeni mezun bir grup genç son iki haftadır borçlarının silinmesi için çeşitli eylemler yapıyor seslerini yetkililere duyurmaya çalışıyorlar.

Gençler borçların silineceğine dair müjdeli bir haber beklerken, cuma günü gündeme gelen vergi borcu yapılandırmasına ilişkin kanun teklifinde KYK borçlarının da yapılandırılacağı ifade edildi.

Ancak KYK borcu olan gençlerin talebi net. Yapılandırma değil, borçların tamamen silinmesini istiyorlar. 

27 bin 600 TL borcu olan 23 yaşındaki Mazlum Safran da 5 buçuk milyon KYK mağduru arasında yer alıyor. Borcu yapılandırılsa bile ödemeyeceğini söylüyor. 

Mazlum, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nde İnşaat Mühendisliği okuyor. Öğrenciliği devam ederken beş yıl boyunca alacağını taahhüt ettiği kredi kesiliyor. Kesildikten hemen sonra da borcunu ödemesi gerektiği söyleniyor. Gerekçe olarak ise; yatay geçiş yapması gösteriliyor.

İzmir’de ekonomik nedenlerle devam edemediği eğitim hayatına ailesinin yanında devam etmek istiyor Mazlum. İzmir’de Gemi Mühendisliği okurken, Van’a yatay geçiş yapıyor.

Okulunu bitirmesine bir yıl kala karşısına 27 bin 600 TL borç çıkarılıyor. Devamını Mazlum anlatıyor:

“Üniversiteye başladığım ilk yıl bursa başvurmuştum kabul edilmedi kredi çıktı. İzmir’de Gemi Mühendisliği okuyordum, orada okurken birçok bursa başvurdum fakat hiçbiri çıkmadı.

“Öğrenim kredisi verildi almaya mecburdum ve aldım. Koşullarım olmadığı için bir akrabamın evinde kalıyordum daha sonra yurda geçtim. Devlet yurdu da verilmedi, yarı özel yurda geçtim, 450 TL burs alıyordum ve hepsi yurt masrafına gidiyordu.

“Hazırlık da dahil 5 yıllık krediye imza attım.  Hazırlığı ilk yılımda geçemedim çünkü aynı zamanda yarı zamanlı çalışıyordum. İkinci yılımda hazırlığı geçtim ama ve İzmir’de kalmaya koşullarım elvermeyince Van’a döndüm. Yüzüncü Yıl Üniversitesi’ne yatay geçiş yaptım.

“5 yıllık krediye imza atmıştım ama dördüncü yılımda yatay geçiş yapmamı gerekçe göstererek kredimi kestiler. CİMER’e başvurdum ve bana  ‘yatay geçiş yaptığınız ve kaydınızı yenilemediğiniz için krediniz kesilmiştir ve geri ödeme tarihiniz 2 ay sonra başlayacaktır’ cevabını verdiler. Kayıt yenilemeden yatay geçiş yapamam, bu tamamen uydurma.  Üç ay önce geldi,  bu ay yani ekimde ödemem gerektiğini söylüyorlar. Ben hala okuyorum ve bir yıl daha sözleşmem var ama buna rağmen kestiler.

“23 bin kredi aldım ama benden 27 bin 600 TL istiyorlar. Faiz uygulamışlar, normalde faiz uygulamak için belli bir süre var. Okulun bittikten sonra iki yıl sonra ödeme hakkı tanıyorlar. Ama benden  direk geri istediler.

“Ben Van’da da günü birlik işlerde çalışıyorum, okuya bilmek için sebze halinde yük taşıyorum. Sabah 06.00’da gidiyorum 4-5 saat yük taşıyorum. Koşarak okula gidiyorum ve çoğu zaman derslere yetişemiyorum. Çalışmak zorundayım babam memur kardeşlerim de okuyor. Ben bu parayı ödeyemem. 

“Okuyorum ama okulum bittikten sonra iş bulur muyum, ne iş yaparım bilmiyorum. Geleceğimiz belirsizliklerle dolu. Yük taşıyarak okul okuyorum ama okulum bittikten sonra hayatım daha farklı olur mu kestiremiyorum.

"Hayal kuramıyorum plan yapamıyorum. Mezun olduktan sonra asgari ücret bile alamayacağımı biliyorum. Şu an çevremde birçok kişi asgari ücrete ya da asgari ücretin altında çalışıyor. Benim de durumum çok farklı olmayacak. Yetkililerden talebimiz net: eğitim zaten ücretsiz olmalı, bütün krediler bursa çevrilsin, borçlarımız da silinsin. Geleceğimiz zaten belirsiz, bir de borçlarla hayata başlıyoruz. "

Editör: TE Bilişim