Gazete Emek-Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) ekim ayı enflasyon verilerini açıklamasıyla birlikte vergi, harç ve cezalara yapılacak zam oranı da belli oldu. 12 aylık ortalamalara göre üretici fiyatları yüzde 122,93 artış gösterdi. Bu durumda, 2023 için uygulanacak yeniden değerleme oranı da yüzde 122,9 oldu. Böylelikle, 2020'de yüzde 9,11, 2021'de yüzde 36,20 olan yeniden değerleme oranı tarihi rekor seviyeye geldi.


 

Vergi uzmanı Ozan Bingöl, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın yetkisini kullanmaması halinde ocak ayı itibariyle vergi, harç ve cezaların yüzde 122,93 oranında zamlanacağına dikkat çekti.


 

YENİDEN DEĞERLEME ORANI NEDİR?


 

Yeniden Değerleme Oranı, yeniden değerleme yapılacak yılın ekim ayından bir önceki yılın aynı dönemine göre Üretici Fiyatları Genel Endeksi'nde (ÜFE) meydana gelen ortalama fiyat artış oranını ifade ediyor.


 

Yeniden değerleme oranı TÜİK’in her yıl kasım ayının başında ekim ayına ilişkin enflasyon oranlarını açıklamasıyla belli oluyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı ise bir tebliğ ile bu oranı kamuoyuna ilan ediyor. Vergi Usul Kanunu uyarınca cumhurbaşkanının, vergi ve harçlarda yeniden değerleme oranını yüzde 50 azaltma ve yüzde 50 artırma yetkisi bulunuyor.


 


 

Editör: TE Bilişim