ÖZEL HABER: Şehriban Türlü
Gazete Emek - Bitmeye yüz tutmuş birçok mesleklerden biri olan kunduracılığı Emrah Şen Van’da 25 yıldır yaşatıyor. Sabır ve emek isteyen kunduracılığı layıkıyla yerine getiren Şen işini sevgiyle yaptığını ve sonuna kadar da devam edeceğini vurguluyor. 40 yaşındaki Şen 1997 yılında çırak olarak öğrendiği kunduracılık mesleğinde, ayakkabının yanı sıra çanta ve deri olan birçok ürünü tamir ediyor. Ekonomik kriz nedeniyle sıfır ayakkabı almakta zorlanan yurttaşlar soluğu kunduracılarda alıyor. Şen, bundan kaynaklı krizin kendiişlerine yaradığını söylüyor.
‘Krizden dolayı sektörümüz canlandı’
Ekonomik krizden dolayı kunduracılık sektörlerinin daha da canlandığını belirten Şen, “İnsanların alım gücü düştükçe ayakkabıda alamıyor. Ayakkabının tanesi en az şu anda bin veya bin 500 liradan başlıyor. Ondan kaynaklı insanlar tamirata yöneliyor. Ekonomik kriz bize yaradı. Çırak olarak çocuk yaşlarıma bir yerde çalıştım elime kerpeteni alıp tamir ettim ta ki bu güne kadar çalışıyorum. Nereye kadar gidebildiyse artık. Ayakkabı tamiratının yanı sıra çanta top işi farklı deri işleri yapıyoruz. Özellikle deri olan her şeyi yapıyoruz” dedi.
‘Maddi durumu iyi olmayan aileler özellikle ayakkabısını tamir ediyor’
Günde ortalama 150-200 çift ayakkabı tamiratı yaptığını söyleyen Şen, önceden günde anca 50 çift ayakkabı tamiratı yapabildiğini ifade ediyor. Şen “İnsanlar bin lira vereceğine 50 veya 100 liraya ayakkabılarını kurtarıyor. Sektör 2010 yılından sonra neredeyse bitme noktasına gelmişti. Ama 2017’den sonra işlerimiz yavaş yavaş canlanmaya başladı. Ancak şu an daha iyi neredeyse ayakkabıları yetiştiremiyoruz. Kış sezonu yaklaştı işler daha da yoğunlaşıyor. İnsanlar içinde daha avantajlı. En azından ayakkabısını tamir ederse bir kışı daha geçirebiliyor. Durumu olmayan insanlar özellikle ayakkabılarını tamir ettiriyor” diye konuştu.
‘Emek işinde kimse zengin olmaz’
Yeni neslin bu işi yapmayacağını iddia eden Şen sebebin şu sözlerle açıklıyor; “İnsanlar ‘Üniversiteyi okuyayım diplomamı alayım atanmak için evde oturup bekleyeyim’ mantığında. Onlar sadece masa başında iş istiyor. Buna benzer birçok sektör var çalışacak eleman bulamıyoruz. Onlar böyle işlerle ‘Nasıl zengin olabilirim’ diyor ama bizim işimiz emek işidir. İnsanlar çalışmak istemiyor hele ki yeni nesil bu işi hiç yapmaz. Bizden sonra da bu işi kimse kolay kolay yapmayabilir. Emekli olana kadar bu işi yapacağım başka iş yok. İnsan işini severse iş her ne olursa olsun evin geçimini de sağlar sigortasını da yatırır. Ama zenginliği aklından çıkartacak sadece geçimini sağlayacak. Emek işinde kimse kolay kolay zengin olmaz. İşim emek işi olduğu için kazancıda iyi bana yetiyor. Kira hariç başka bir gideri yok.”