Gazete Emek-HDP, Emek Partisi, Türkiye İşçi Partisi, Emekçi Hareket Partisi, Sosyalist Meclisler Federasyonu ve Toplumsal Özgürlük Partisi’nden oluşan Emek ve Özgürlük İttifakı, 5 Ocak’ta İstanbul’da toplanacak. Önümüzdeki dönemde seçim stratejisini ve mücadele yöntemlerini görüşecek olan ittifak, cumhurbaşkanı seçimlerine ilişkin önerileri ilk defa masaya yatıracak.

Seçimlerin yapılacağı 2023 yılına girerken, seçim tarihi tartışmaları da hız kazandı. Muhalefetin 2021 yılından beri erken seçim çağrılarına yanıt vermeyen AKP ve MHP de erken seçim senaryolarını konuşmaya başladı. Zamanında yapılsa dahi 6 aydan az süre kalan seçimlerde aday tartışmaları da netleşmeye başladı. 

Bugüne kadar ortak mücadeleye ilişkin adımlar atan Emek ve Özgürlük İttifakı da seçimleri gündemine aldı. 5 Ocak’ta İstanbul’da gerçekleştirecekleri toplantıya, ittifaka yer alan partilerin genel başkanları ve yöneticileri katılacak. Toplantıda 2023 yılında yapılacak milletvekili ve cumhurbaşkanlığı seçimlerindeki alınacak tavır değerlendirilecek.

İttifakın milletvekili seçimlerindeki tutumunun yanı sıra cumhurbaşkanı adayı konusundaki tutumu uzun süredir merak ediliyor. Cumhurbaşkanı seçiminde yüzde 50+1’in aranması ve Millet İttifakı’nın bu orana ulaşamaması nedeniyle Emek ve Özgürlük İttifakı’nın bu konudaki tutumunun kritik olduğunu uzun süredir biliniyor.

Son yerel seçim sonuçlarına da yansıyan seçmen aritmetiği nedeniyle cumhurbaşkanı seçimlerinde gözlerin çevrildiği Emek ve Özgürlük İttifakı’nın aday ve sistem değişikliği için kriterlerine yapacağı vurgu merakla bekleniyor.

Perşembe günü yapılacak toplantıda, seçimler ve adaya ilişkin önerilerin yanı sıra güncel gelişmeler ve iktidarın muhalefete yönelik baskıları da görüşülecek. HDP’ye yönelik kapatma davası, Kaftancıoğlu ve İmamoğlu’na yönelik siyasi yasaklar ve önümüzdeki süreçte artması beklenen baskılar karşısında muhalefetin nasıl ortak bir tutum alacağı masanın gündeminde olacak.

Adana, İzmir ve İstanbul gibi birçok şehirdeki halk buluşmalarının da değerlendirileceği toplantıda 15 Ocak’ta İstanbul Kartal Meydanı’nda “Yoksulluğa, Savaşa, Baskılara Dur Diyelim, Birlikte Değiştirelim” şiarıyla yapılacak mitingin hazırlıkları görüşülecek.

Emek ve Özgürlük İttifakı’nın kuruluşunda atılan ilk adımlardan bu yana süren en önemli gündemi de ittifakın büyümesi. Şu an 6 parti ve örgütün koordinasyonunda süren ittifakın, sendikalar, meslek örgütleri, siyasi partiler ve birçok mücadele alanıyla büyümesinin yolları da toplantıda görüşülecek.


Kaynak: Evrensel 

Editör: TE Bilişim