ÖZEL HABER/ ÖMER UÇAK 

Gazete Emek-Sadece Engelliler haftasında hatırlanan engelliler bu durumun da ciddi bir sorun haline geldiğini düşünüyor. Yılda bir defa kendileri üzerinden günlerin düzenlendiğini belirten engelli bireyler günlük hayat içerisinde yaşamlarının kolaylaştırılmasını istiyor. Bunun için de ekstra bir şey talep etmiyorlar. 

Örneğin, engellilerin üretime katılamaması dolayısıyla işsizlik sorunu yaşaması en temel sorunlardan biri. Bunun yanı sıra temel insani hizmetler (eğitim, sağlık, barınma, sosyal güvenlik, istihdam)den fırsat eşitliği temelinde yeterince yararlanamamaları da onların engelli olarak damgalanması, ayrımcılığa uğraması ve dışlanması boyutunda değerlendirilmelidir.

5 MİLYON ENGELLİ HİÇBİR YAŞAMSAL HAKKA SAHİP DEĞİLDİR

31 Aralık 2021 tarihli TÜİK rakamlarına göre Türkiye’de 3.337.922 kadın ve 2.503.258 erkek olmak üzere 5 milyon 841 bin 180 engelli kişi yaşamaktadır.

Buna karşın çalışan engelli sayısı Temmuz 2022 verilerine göre özel ve kamuda çalışanlar olarak 140 bin 632 işçi, 65 bin 662 memur olmak üzere 206 bin 294 kişidir.

729 bin 821 Engelli birey de engelli aylığı almaktadır. Çalışan ve engelli aylığı alan engellilerin toplamı 936 bin 165 kişidir.

Resmi verilere göre bile 4 milyon 905 bin 015 engelli birey hiçbir temel yaşamsal hakka sahip değildir.

ENGELLİ KADINLARDA İŞ GÜCÜNE KATILIM YÜZDE 12,5

Türkiye’de iş gücüne katılım oranı yüzde 53 iken engellilerin katılım oranı yüzde 22,1’dir. Bu oran kadın engellilerde yüzde 12,5 düzeyindedir.

4857 sayılı yasanın 30. maddesinde ifadesini bulan engelli çalıştırma zorunluluğu kotası yüzde 6 olarak düzenlenmelidir. Kamu ve özel sektördeki boş kadrolar derhal doldurulmalıdır.

2022 Sayılı Muhtaçlık yasası gereği engelli aylığı alan bireylere verilen aylık Aralık 2022 itibariyle sadece 1.124 Liradır. Evet yanlış değil 1.124 Lira. Bir engelli birey bu parayla ayda sadece 225 adet ekmek alabiliyor. Bir aylık maaşın tümü ancak 225 kuru ekmek.

Engelliler Konfederasyonu Basın Yayın ve Halkla İlişkilerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Abdulmecit Yılmaz, yaşadıkları sorunları şu şekilde ifade etti:

"Bir insan hakları haftasını ve 3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nü geride bıraktık.Öyle bir süreçteyiz ki; İnsanın, insan haklarına riayet etmediği günlere tanıklık ediyoruz. Bizler, Engelsiz Bileşenler Federasyonu olarak insan olmaktan kaynaklı haklarımızı elde etmek için mücadele ediyoruz. Bu bağlamda yapılan tüm çalışmalarımızı önemsiyoruz. İstihdam anlamında, eğitim anlamında erişilebilirlik ve karar süreçlerine katılabilmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Biz bu çalışmaları sürdürüyoruz ama ne kadar ilerleyebiliyoruz bilmiyoruz. Özellikle engelli yurttaşların mobbinge uğramadığı ve herkesin kendi emeğiyle mücadelesini sürdürebildiği, haklarını kullanırken bir 3 Aralık Dünya Engelliler Günü diliyoruz." 

Not: Bu haber, "Yeni Medyada Emek Gazeteciliğini Geliştirmek" projesi kapsamında Fransa'nın Türkiye Büyükelçiliği tarafından desteklenmektedir.




Editör: TE Bilişim