Gazete Emek - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı Seçimi ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'ne ilişkin imzayı attı.

Erdoğan, Beştepe'de yaptığı konuşmada, "Anayasamızın 116'ıncı maddesinin verdiği yetkiyle seçimlerin 14 Mayıs'ta yenilenmesi kararını imzalamış bulunuyorum. Yüksek Seçim Kurulu 2 aylık seçim takvimini başlatacaktır. 14 Mayıs 2023 tarihinde Cumhurbaşkanını ve milletvekili seçmek üzere sandık başına gidecek. Kararın, ülkemize, milletimize hayırlı olmasını diliyorum.

Seçimlerin tarihinin 14 Mayıs tarihinde güncellemesi kararını kamuoyuyla paylaşmıştık. Seçim tarihini 1 ay öne çekme kararına ilişkin kararımız şunlardır" dedi.

Pazartesi günü kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada, "Türkiye'nin, bu afetlerin yaralarını sarması, doğrudan ve dolaylı etkilerini toparlaması için güçlü bir yönetime, güçlü bir siyasi iradeye ihtiyacı vardır. Gündem sapmasına yol açacak sürecin geride kalması ve seçim tartışmalarından çıkılması şarttır. Seçimlerin 14 Mayıs'ta yapılması bize bu imkanı verecektir. 10 Mart Cuma günü Anayasa'nın bize verdiği yetkiye dayanarak alacağımız seçim kararının ertesi gün Resmi Gazete'de yayımlanmasıyla süreci başlatıyoruz" demişti.

DEPREM SEÇİM TARİHİYLE İLGİLİ TARTIŞMALARI GÜNDEMİMİZDEN ÇIKARDI: 18 Haziran üniversite sınav takvimiyle çakışan bir tarihti. Bu tarih yurtiçinde ve yurtdışında yüzbinlerce vatandaşımızın Hac farizasını ifa etmek için mübarek topraklara gittiği bir döneme denk geliyordu. İlk ve orta dereceli okullar tatile girmesi sebebiyle milyonlarca vatandaşımız tatile ve memleketlerine gitmek için yola çıkacaktı. Alternatif olarak da 14 Mayıs'ı teklif ettik. Demokrasi geçmişimiz bakımından anlamlı bir yıldönümüne tekabül eden bir tarihin hüsnü kabul gördüğünü biliyoruz. Ülkemizin 6 Şubat'ta yaşadığı deprem seçim tarihiyle ilgili tartışmaları gündemimizden çıkardı.

SEÇİM TAKVİMİ DE İŞLEMEYİ SÜRDÜRÜYOR: Şehirlerimizi yerle yeksan eden bu felakette milyonlarca vatandaşımız evini kaybederken, milyonlarca vatandaşımız da evine giremez hale geldi. Tüm gücümüz ve imkanlarımızla depremzede vatandaşlarımızın yanında olduk. Felaket gününden beri sadece depremle uğraştık. Biz tüm dikkatimizi yaraları sarmaya ve şehirlerimizi yeniden inşa ederken seçim takvimi de işlemeyi sürdürüyor. Dünyada eşi benzeri görülmemiş yıkımın yaralarını saracak program uygulamamız gerekiyor.

BUGÜN MÜKERRER SAYIDA YAYINLANACAK: Seçim sürecinin uzamasının beraberinde getireceği siyasi belirsizlikler, deprem yaralarının sarılmasına ve kayıpların telafisine yönelik çalışmaların aksamasını tehdit ediyor. Ülkenin bir bölümü can kayıpların ve yıkım altında feryat ederken, diğer tarafta bazıların sergilediği aymazlığı milletimizin sırtına yükleyemeyiz. Türkiye'nin ne vakit kaybına ne dikkat dağınıklığına ne enerjisini gereksiz yere harcamaya tahammülü vardır. Ülkemizin seçim gündemini bir an önce geride bırakması şarttır. Anayasa'nın bize verdiği yetkiyle seçimleri 14 Mayıs'ta yapma kararını hayata geçiriyoruz. Kararın Resmi Gazete'de yayınlanmasıyla YSK seçim takvimini hazırlayıp ilan edecektir. Bugün mükerrer sayıda yayınlanması da olacaktır. Seçim sürecinde gündemimiz depremzede vatandaşların yaralarının sarılmasıyla, depremin verdiği zararlardan oluşacaktır.

HANIMEFENDİ KONUŞUYOR; HATAY MİLLETVEKİLİYMİŞ...: Parlamentoda ana muhalefetin bazı temsilcilerinin garip garip konuşmalarını dinliyorum. Bu zavallılar daha bizim ilk gün bakan arkadaşlarım deprem bölgelerindeydi, bürokratlarımız, teknokratlarımız bölgedeydi. Ben de ikinci gün deprem bölgesine ulaştım. Bir turu böyle tamamladıktan sonra ikinci turda Devlet Bey ile buraları dolaştık. Sayın Destici ile dolaştık. Biz yaralıyız, dertliyiz. Hanımefendi konuşuyor; Hatay milletvekiliymiş. Biz sadece Hatay değil 11 ilin 11'inde de çalışmaları sürdürdük.

MÜZİKSİZ BİR KAMPANYA OLACAK: AK Parti'den milletvekili olmak isteyenler için bir karar aldık. O da ekiplerimizle belirlenecek tutarı AFAD'a yatıracaktır. Deprem yaralarının sarılmasına katkıda bulunacak tüm arkadaşlara teşekkür ediyorum. Bu seçimde Cumhur İttifakı olarak hazırladığımız tüm müzikleri yasaklıyoruz. Müziksiz bir kampanya olacak, ruberu görüşmelerle kampanyamızı sürdüreceğiz.

SEÇİM KARARI RESMÎ GAZETEDE YAYIMLANDI 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, seçimlerin öne çekilmesine dair kararı imzalamasının ardından ilgili karar Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı. 

Gözler, Yüksek Seçim Kurulu'na çevrildi. Kurulun seçim takvimini açıklaması bekleniyor. 

Editör: Bekir GÜNEŞ