Gazete Emek-Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), doğal afet ve kriz dönemlerinde güç şartlar altında kamuoyunu bilgilendirmeye çalışan gazeteciler için Mobil Basın Evi projesini hayata geçirdi. 

Mobil Basın Evi aracı doğal afetlerde, seçim, kriz, savaş ve çatışma bölgeleri gibi sıcak olay yerlerinde görev yapan gazetecilerin ihtiyaçları tespit edilerek donatıldı.

Başta serbest gazeteciler ve kurumsal desteğe ulaşamayan günlerce arazide görev yapmak zorunda kalan gazeteciler için tasarlanan araçta kişisel ve mesleki ihtiyaçlar karşılanabilecek.

Araçta video haber üretimi ve yayını için sabit kamera setleri, ışık ve ses kayıt teçhizatı, uydu internet bağlantısı, sabit kurgu bilgisayarı, ödünç diz üstü bilgisayarlar, ödünç fotoğraf makineleri ve ödünç kamera-tripod ve video kayıt setleri bulunacak.

Gazeteciler Cemiyeti, sıcak olay yerlerinde 24 saat esasıyla görev yapacak bir kayıt ve yayın sorumlusu ile bir şoför de görevlendirdi. İhtiyaç halinde olay yerlerinde duş, tuvalet, masa, sandalye, çadır, uyku tulumu, jeneratör kurulumu yapılabilecek. Cemiyet ilk etapta tek araç olarak göreve başlayan Mobil Basın Evi’ne önümüzdeki aylarda bir çekme karavan da ekleyerek barınma ve hijyen olanaklarını arttıracak.

İLK GÖREV DEPREM BÖLGESİNDE

Gazeteciler Cemiyeti, Mobil Basın Evi’nin ilk görev yeri olarak deprem bölgesini belirledi. Adana ve Hatay’da ihtiyaç bildiren gazeteciler ziyaret edildi, ekipman ve hijyen malzemeleri teslim edildi. Gazetecilerin olay yerine transferleri için de kullanılan araçla Ankara’dan iki gazetecinin Antakya’ya ulaşımı sağlandı, Gazeteciler Cemiyeti ekibi Adana, Defne ve İskenderun’da gazetecilerle bir araya geldi.

MOBİL BASIN EVİ NASIL ÇALIŞACAK?

Mobil Basın Evi, görev seyahatleri dışında Ankara’da bulunacak ve gerek talepler doğrultusunda gerekse herhangi bir bölgede ihtiyaç tespit edildiğinde göreve çıkacak. Basın Evi Stüdyo Cemiyet teknik sorumlusu kameraman Alican Sağın Mobil Basın Evi’nde gazetecilere destek için çalışacak. Meslek hayatının önemli bir bölümünü afet ve kriz bölgelerinde geçiren Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri Kenan Şener de Mobil Basın Evi’nin editörü olarak görev yapacak ve aracın gazetecilerin en çok ihtiyaç duyduğu yerlerde hizmet etmesini sağlayacak.


Kaynak: Birgün 

Editör: Derya çelik