Gazete Emek-Cemile Yücer Cumhurbaşkanlığı İletişim Dairesi Başkanlığı'na (CİMER) yaptığı şikayette Gülistan Doku soruşturmasında MOBESE Görüntülerinin basına verilmesi ve sosyal medyada yer almasından sonra baskı altına alındıklarını iddia etti. Yücer, oğlunun Doku'nun kaybolmasının ardından vali ve diğer yetkililerin görüşleri doğrultusunda Rusya’ya gittiğini belirterek başvurusunda şu ifadeleri kullandı: “ Eşim bu devlete 26 sene hizmet etti. Ama gelin görün ki bu yapılanlar bize reva değil. Biz de sokağa çıkıp bağırıp devleti mi suçlayalım? Neden devlet bir kayıp insanın akıbetini bulamıyor bunca teknoloji varken. Bulunmadıkça da biz suçlanıyoruz. Ben oğlumu olaydan yani sosyal medyada yayılmadan önce Vali ve yetkililerin bilgisi dahilinde Rusya’ya gönderdim. Olay biraz medyaya çıkmaya başlayınca içişleri bakanımız bize rica etti 'gelsin oğlunuz buraya yoksa bunlar Gezi olayları gibi olaylar başlatacaklar. Getirin Türkiye’ye' dedi bizde onu kırmadık getirdik.” Türkiye’de mağdur olduklarını ve yurt dışına çıkmak istediklerini ancak yurtdışı yasağı olması nedeniyle çıkamadıklarını belirttiği başvuruda anne Yücer, bu konuda kendilerine yardım edilmesini istedi. Yücer'in CİMER'e yaptığı şikayet başvurusu resmi olarak soruşturma dosyasına girmiş oldu.

 

 

'OLAYIN ŞÜPHELİSİ NEDEN YURT DIŞINA GÖNDERİLDİ?'

 

Yücer'in yurt dışına çıkma isteğine tepki gösteren Gülistan Doku'nun ablası Aygül Doku, "Bunlar hesap vermeden ifade vermeden sorgulanmadan neden yurt dışına çıkmak istiyorlar. Vali, şüpheli Zeynal Abakarov’u neden Rusya’ya gönderdi, neden buna izin verdi? Zeynal hangi delileri karartı? Biz bunu öğrenmek istiyoruz. Olayın şüphelisi neden yurt dışına gönderilir, buna nasıl müsaade edilir? Kimse bir açıklama yapmıyor. Bu bilgi bile Zaynal’ın sorgulanması için yeterli bir delilken hiçbir işlem yapılmaması da ayrı bir durum" dedi.

 

'TALEBİMİZ SORUŞTURMANIN JANDARMAYA VERİLMESİ'

 

Tunceli Barosu'dan avukat Kenan Çetin ise Halktv.com.tr'ye yaptığı açıklamada CİMER’e yapılan başvurunun soruşturma dosyasına girdiğini belirterek şunları söyledi: "Cemile Yücer’in olaydan çok uzun zaman sonra CİMER’e bir başvurusu olmuş. Kendilerine ilişkin yurt dışı çıkış yasağı kararın kaldırılmasını istemiş. CİMER’e yazılan bu mektup soruşturma savcısına gönderilmiş ve dosyaya konulmuş durumda. Cemile Yücer adli kontrol kararının kaldırılması için başvurmuş ancak dosya kapsamında böyle bir karar yok. Cemile Yücer başvurusunda, olay daha sosyal medyaya yani basına düşmeden önce vali ve yetkililer ile görüştüklerini ve onların rızası ile oğlunun Rusya’ya gittiğini belirtmiş. Hatırlanacağı üzere bu olayın ilk zamanlarında Zeynal’ın Türkiye'de olmadığı yurt dışına kaçtığı yazılmıştı. Aslında bu beyan o haberleri doğrulayan bir yazıdır. O dönemde yetkililer 'Zeynal’ı bulacağız ifadesini alacağız' demişlerdi.. Demek ki yurt dışındaymış. Baro olarak bu dosyayı başından beri takip ediyoruz. Bu dosyaya yeni yeni evrak ve belgelerin girmesi bizce çok önemli demek ki bir tahkikat hala devam ettiriliyor. Bizim çağrımız her kimde bu konuda bir belge bilgi varsa bizlere yada savcılığa başvursun ki soruşturma genişlesin. Yeni belgeler dosyanın aydınlatılmasında önemli rol oynayacaktır. Doku ailesi iki yıldır adalet istiyor. Bu adaletin yerine gelmesi için mutlaka etkin bir soruştura şart ve bizim ilk günden beri talebimiz soruşturmanın polisten alınarak jandarmaya verilmesi gerekiyor.”

 

YANITSIZ SORULAR 

 

Gülistan Doku ailesinin ilk günden beri şikayetçi olduğu Gülistan Doku’nun erkek arkadaşı Zeynal Abakarov’un soruşturma dosyasındaki tek şüpheli olmasına karşın dönemin Valisi ve diğer yetkililerin bilgisi dahilinde olaydan hemen sonra yurt dışına gönderdiğine ilişkin iddialar dikkat çekerken, yetkililerin bir şüphelinin yurt dışına çıkmasına nasıl izin verdikleri merak konusu oldu.

 

 

NE OLMUŞTU?

 

Gülistan Doku 5 Ocak 2020 tarihinde beri kayıp. Doku’nun kaybolmadan bir saat önce görüştüğü ve tartıştığı erkek arkadaşı Zeynal Abakarov’dan ayrıldıktan yaklaşık 1 saat sonra telefonunda sinyal kesildiği öğrenilmiş ve bir daha kendisinden haber alınamamıştı. Gülistan Doku kaybolmadan bir gün önce de erkek arkadaşı Zeynal Abakarov’un evine gittiği, eve girmeden önce sokakta tartıştığı ve Abakarov'un, Doku'yu darp ettiği çevredekiler tarafından fark kedilince durum polise bildirilmiş olay yerine gelen polis ekiplerinin ise kimse şikayetçi kimse olmayınca geri döndüğü ortaya çıkmıştı. Gülistan Doku'nun soruşturma dosyasında yer alan bilgilere göre; Zeynal Abakarov’un 7 Ocak günü ifadesinin alınmasının ardından Tunceli’den çıkış yaparak Rusya’ya gitmişti. Dönemin Tunceli valisi Tuncay Sonel, Doku ailesine 'kızınız Dinar köprüsü üzerinde intihar ederek suya atladı. Cesedini bulup çıkaracağız ve size vereceğiz' demiş ancak su da yapılan aramalara rağmen hiçbir sonuç alınamamıştı.





Kaynak: Halk TV 
 

Editör: TE Bilişim