Gazete Emek- Çoğunluğunu Irak ve İran'dan Kürt siyasi mültecilerin oluşturduğu 83 göçmen İtalya'ya ulaşmak isterken Adriyatik Denizi ile Akdeniz arasında yer alan İyonya Denizi'nde, Yunanistan karasuları içinde teknelerinin arızalanması sonucu mahsur kaldı.

+GercekNEWS'a konuşan göçmenlerin bir yakını teknedekilerin tamamına yakınının Irak ve İran'dan gelen  Kürt siyasi göçmenler olduğunu, teknedekiler arasında Türkiye'de 98 yıl hapis cezası almış kuzeninin de bulunduğunu söyledi. 

Yarısından fazlasının kadın ve çocuk da olduğu göçmenlerin 4 gündür yolda olduğu ancak dün arızalanan teknenin her an alabora olma riski bulunduğu belirtildi.

Göçmen yakını, teknediklerin son 2 gündür gıdaya ve suya erişemediğini de açıklandı.

YUNAN YETKİLİLER KAYITSIZ

+GercekNEWS'a konuşan göçmen yakını ayrıca  teknedekilerin Yunanistan Sahil Güvenliği'ni aradığını, ancak bir Yunan gemisinin bölgeye gelmesine rağmen teknedekilere yardım etmeyi reddederek ayrıldığını söyledi. 

Gazete Duvar'dan Vedat Yeler de konuyla ilgili özel haberinde, Yunanistan Sahil Güvenliği'nin konuya kayıtsız kaldığını duyurdu.

Habere göre yetkililer ülkenin batı tarafındaki Zakintos Adası’na yakın olan sığınmacıların kurtarılması için arandığında duruma kayıtsız kalarak Zakinthos Liman Otoritesi’ne yönlendirmede bulundu. Zakinthos Liman Otoritesi de, Gazete Duvar'la görüşmesinde önce sığınmacıları bulmadıklarını belirtti; daha sonra konuyla ilgili hem sabahın beklenmesi, hem de Yunanistan sahil güvenliği yetkililerinin aranması gerektiğini söyledi.

Söz konusu tekneyle ilgili birçok kişinin Yunanistan Sahil Güvenliği ile temasa geçerek sığınmacıların konum bilgileri, irtibat numaraları, teknedeki kişi sayısı ve teknedeki durum hakkında bilgi verdiği belirtiliyor. Teknedeki sığınmacılar da Yunanistan Sahil Güvenliği’ni ve 112’yi aradıklarını, acil yardım çağrısında bulunduklarını ifade etti.


 

Editör: TE Bilişim