Gazete Emek-AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, gözleri İmralı-Edirne cezaevi hattına çeviren, "Demirtaş, Öcalan'a hesap verecek" şeklindeki açıklamasının ardından, Ankara kulislerinde bu ifadelerin ne anlama geldiği ve iktidar için yeni bir stratejiye evrilip evrilmeyeceği tartışılıyor.

 

 

DW Türkçe'den Gülsen Solaker'in haberine göre, AKP'li yetkililer, Erdoğan'ın bu açıklamayı 'büyük ihtimalle önüne gelen istihbarat raporlarına dayanarak' yaptığını kaydediyorlar.

 

Adının açıklanmasını istemeyen AKP'li bir yetkili, "Öcalan'ın, çözüm sürecinde HDP'nin sorumlu davranmadığını düşündüğü ve sürecin bitmesinden Demirtaş'ı da sorumlu tuttuğu zaten bilinen bir şey. Muhtemelen Öcalan ile İmralı'da yapılan görüşmelerde bu konu yeniden gündeme gelmiş olabilir ve Sayın Cumhurbaşkanı da bu raporları okumuş olabilir" dedi.

 

Aynı yetkili yaptığı değerlendirmede, önümüzdeki süreçte PKK'li Öcalan'ın yeni bir mektup kaleme almasının da gündeme gelebileceğini söyledi.

 

2019'daki yerel seçimler öncesinde Öcalan'ın İstanbul'daki seçimlerde HDP'yi tarafsız kalmaya çağıran mektubu bir akademisyen aracılığıyla kamuoyuna duyurulmuştu. Abdullah Öcalan'ın kardeşi Osman Öcalan da TRT Kurdi'ye çıkartılmıştı. Her iki hamle de kamuoyunda çokça konuşulmuş ancak yerel seçimde iktidar lehine bir etki yapmamıştı.

 

"HUKUKEN İZAHI YOKTUR"

 

Erdoğan'ın sözlerini hukuki açıdan değerlendiren emekli Cumhuriyet Savcısı Nadi Türkaslan, açıklamanın "hukuken izah edilemeyeceğini" belirtti.

 

Türkaslan, hukuk devletinde kişinin kişiye hesap vermesinin söz konusu olamayacağını da ifade ederek, şu değerlendirmeyi yaptı:

 

"Hesap soracak olan kişi PKK terör örgütünün lideri olmaktan mahkumdur. Bu kişiyi hesap verilecek, hesap sorar konuma getirmek terör örgütü liderini meşrulaştırmak, legalize etmektir ki bunun hukuk içinde izahı yoktur."

 

"TÜRKİYE'NİN HUKUK DEVLETİ OLDUĞUNU İNKAR ETMEKTİR"

 

Anayasanın 104. maddesine göre devletin başı olan Cumhurbaşkanı'nın anayasanın uygulanmasını, devlet organlarının düzenli ve uyumlu çalışmasını temin etmekle görevli olduğunu hatırlatan ceza hukukçusu Türkaslan, şunları söyledi:

 

"Konuşmaya göre bir siyasi partinin eski genel başkanı, silahlı terör örgütü kurup yönetmekten mahkum olmuş, cezası infaz edilmekte olan kişiye hesap verecektir. Hukuk devletinde bireyler yargıya hesap verirler. Birisinin, bir başkasına hesap vereceğini söylemek Türkiye'nin hukuk devleti olduğunu inkar etmektir."

 

Erdoğan, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada İmralı cezaevindeki Abdullah Öcalan ile eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş arasında bir hesaplaşma yaşanacağını söyleyerek, "Edirne'deki, en büyük hesabı İmralı'dakine verecek. Zannediliyor ki her yer şu anda toz pembe. Değil. Onların da kendi içlerinde ayrı bir hesaplaşmaları var ve bu hesaplaşmayı da yapacaklar" demişti.

Editör: TE Bilişim