Gazete Emek- CHP Yıldırım İlçe Başkanı Nihat Yeşiltaş, AKP'li Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz'ın 2 yıllık görev süresini değerlendirdi. Yeşiltaş, “2020 yılında pandemi kısıtlamalarından dolayı kültür ve sanat etkinlikleri yapılmazken, 12,5 milyon TL harcanmış" dedi.

CHP Bursa Milletvekilleri Nurhayat Altaca Kayışoğlu ve Yüksel Özkan'ın yanı sıra ilçe belediye meclisi üyelerinin de katıldığı toplantıda konuşan Nihat Yeşiltaş, Oktay Yılmaz'ın 2 yıllık görev süresini değerlendirdi. Sözcü'den Halil Ataş'ın haberine göre, Oktay Yılmaz’ın göreve geldikleri ilk yılı mali disiplin yılı olarak ilan ettiklerini ve 200 milyon TL borç ödemesi yaptıklarını söylediğini aktaran Yeşiltaş, şöyle konuştu:

‘BELEDİYE BAŞKANI MÜLKLERİ SATARAK BORÇ KAPATIYOR’

''Gerçek şudur ki; Yıldırım halkına ait olan AKP'li Yıldırım Belediyesi'nin arazileri, arsaları, daireleri, dükkanları satılmış ve borç ödemeleri bu şekilde gerçekleştirilmiştir. Ortada iddia edildiği gibi bir tasarruf ve mali disiplin bütçesi yoktur. Başkan Oktay Yılmaz göreve geldiğinde, Yıldırım Belediyesi'nin 472 milyon TL borcu vardı.

Belediye Meclis üyelerimizin takibi ve titiz çalışmaları neticesinde, belediye borcunun zamanında tahakkuk ettirilmeyen hak edişlerden dolayı 70 milyon TL civarında artarak, 540 milyon TL olduğu ortaya çıkartılmıştır. O gün borç rakamının 540 milyon TL olduğunu kabul etmeyen belediye başkanı, bugün borcun 540 milyon TL'den 361 milyon TL'ye düştüğünü kendi ağzı ile adeta itiraf etmiştir.

2019 yılında belediyenin arazi, arsa, dükkan ve daire satışlarından elde ettiği gelir 143 milyon TL, 2020 yılında ise belediyenin arazi, arsa, dükkan ve daire satışlarından elde ettiği gelir 53 milyon TL'dir. Buradan da anlaşılıyor ki, başkan Yılmaz iki yıllık görev sürecinde belediyenin 196 milyon TL'lik mülklerini satarak borç kapatma yoluna gitmiştir.''

'KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJELERİYLE 200 MİLYON TL ÇÖPE ATILDI'

AKP'li Yılmaz’ın kentsel dönüşüm projelerini de eleştiren Yeşiltaş, bu projeler için belediye kasasından 200 milyon TL’nin çöpe atıldığını öne sürdü. Yeşiltaş konuşmasına şöyle devam etti:

''Önceliğimiz kentsel dönüşüm diyorsunuz. 18 yıldır imar ve kentsel dönüşüm projelerini elinize, yüzünüze bulaştırdınız. Yıllardır kentsel dönüşüm plan ve projeleri hazırlayıp, bu planların sadece kâğıt üzerinde ve ya maket olarak kaldığını ve bu planlar için belediye kasasından 200 milyon TL'nin çöpe atıldığını biliyoruz. Bu çarçur ettiğiniz paralar Yıldırım'da yaşayan esnafın, işçinin, emeklinin ve fakir fukaranın alın teridir. Daha önce Mevlana Mahallesi'ndeki kentsel dönüşüm projesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılacaktı, fakat bakanlık bu projeyi Yıldırım Belediyesi'ne bıraktı.

İnşaat bittiğinde bir dairenin maliyeti 428 bin TL'ye ulaşmıştı, fakat bu daireler 320 bin TL civarında satılarak her dairede, Yıldırım Belediyesi 100 bin TL'ye yakın zarara uğratılmıştır. Mevlana kentsel dönüşüm alanında hak sahipleri mağdur edilmiştir, belediyeye ait taşınmazlar, yeşil alanlar, müteahhitlere verilerek belediye yüklü miktarda borç altında bırakılmıştır. Bu nedenledir ki; vatandaşa hizmet olarak gitmesi gereken, biz Yıldırımlıların paraları ne yazık ki yıllardır borç ve faiz ödemesine gitmektedir.''

YAPILMA‘YAN ETKİNLİKLERE 12,5 MİLYON TL HARCANDI’

AKP'li belediyenin harcamalarına da değinen Nihat Yeşiltaş, “Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü bünyesinde kullanılmak üzere, 2019 yılında yaklaşık 5,5 milyon TL harcama yapılmışken, 2020 yılında pandemi kısıtlamalarından dolayı kültür ve sanat etkinlikleri yapılmazken, nasıl oluyor da 12,5 milyon TL harcanmıştır. Bir önceki yıla göre iki kattan fazla artış olmuştur” ifadelerini kullandı.

Bu durumun kabul edilemez olduğunu belirten CHP’li Yeşiltaş, “Yıldırım ilçe sınırları içinde Park ve Yeşil alanların bakım, onarım ve yapım işleri 3 yıllığına 53 milyon TL karşılığında ihaleye verilmiştir. Park ve bahçelerimizi incelediğimizde, aslında hiçbir şey yapılmadığını biz de görüyoruz. Yıldırım'da yaşayan vatandaşlarımız da görüyor. Yapılan işin küçük, ödenen miktarın büyük olduğu apaçık ortadadır” şeklinde konuştu.

‘192 ARAÇ 100 MİLYON TL'YE KİRALANDI’

AKP'li Yıldırım Belediyesi bünyesinde, 3 yıllığına kiralanan 192 adet araca, 100 milyon TL kira bedeli ödendiğine dikkat çeken Yeşiltaş, şöyle konuştu:

''Şimdi buradan soruyoruz, siz bu araçları kiralamak yerine, bu parayla zaten araçları satın alabilirdiniz. İki yıllık yönetiminiz süresince, Sayıştay raporlarına da yansıdığı şekliyle ihalelerin şeffaf yapılmadığı, bazı ihalelerde rekabet şartının oluşturulmadığı ve işin tek bir firmaya ihale edildiği, yine ihalelerden kaçınmak amacıyla, aynı iş alanında parçalı alım yöntemi ile doğrudan temin yoluna gittiğiniz, bu şekliyle kamu kaynaklarını verimli kullanmadığınız ve kamuyu zarara uğrattığınız görülmektedir.''

Kaynak: İleri

Editör: TE Bilişim