Gazete Emek- Demirtaş'tan Davutoğlu'na tepki: Siz başbakan olarak hiç mi hata yapmadınız, bütün hatayı biz mi yaptık?

 

 

HDP Eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, dönemin başbakanı şimdinin Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’na hakaret ettiği iddiasıyla yargılandığı davanın duruşmasında, “Yüreğiniz soğumadı mı bunlara rağmen? Tam olarak amacınız ne, ne kadar ceza almamı istiyorsunuz” dedi.

 

 

 

HDP Eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın, eski Başbakan Ahmet Davutoğlu’na yönelik sözleri nedeniyle “Kamu görevlisine alenen hakaret” suçlamasıyla 2 yıl 4 aya kadar hapis istemiyle Küçükçekmece 23. Asliye Ceza Mahkemesinde yargılanmasına devam edildi.

 

Ses ve Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile davaya katılan Demirtaş, İran'da saçının bir bölümü açık diye gözaltına alınıp katledilen Mahsa Amini'nin katledilmesini protesto etmek ve İran'daki direnişe destek vermek üzere yerine kayyım atana Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Başkanı Selçuk Mızraklı ile saçlarını kazıttıklarını söyledi. 

 

 

Dönemin başbakanı Davutoğlu, 27 Ekim 2015’te A Haber ve ATV ortak yayınına katılmış, burada “Fırat’ın batısına PYD geçmeyecek. Geçtiği anda vururuz dedik, iki kere de vurduk. Türkiye’ye rağmen Suriye’de bir şey yapmak mümkün değil” demişti. Demirtaş ise  Davutoğlu’na “Geçecek ve sen de suyun bu tarafından mal mal bakacaksın” sözleriyle karşılık vermişti.

 

Demirtaş duruşmaya Edirne F Tipi Cezaevi’nden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı. Demirtaş’ın saçlarını kazıttığı görüldü. Davaya çok sayıda müdafi avukatı, HDP  milletvekilleri Ali Kenanoğlu, Dilşad Cambaz, parti üyeleri ve çok sayıda kişi izleyici olarak katıldı. 

 

Büyük salonda Ses ve Bilişim Sistemi (SEGBİS) olmadığı için duruşma 12 kişilik 23. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Mahkeme heyeti, SEGBİS'in arızalı olduğu için ses kaydının yapılamayacağını söyledi. Dosyaya yeni atanan hakim, dosyanın içeriğine hakim olamadığı için bu duruşmada kararın çıkamayacağını ifade etti. 

 

Selahattin Demirtaş,  Mahsa Amini'yi anarak sözlerine başladı. Selahattin Demirtaş, "Bir kadınım öldürülmesi, saçları göründüğü için katledilmiş olması hepimizin ölümüdür. İran halkının yanındayız" dedi. Demirtaş, Mahsa Amini'nin katledilmesine dair sözlerine devam ettiği esnada, hakim, "evet savunmaya geçelim" diye iki kere sözünü kesmesi üzerine "Son derece insanı bir şeyi dile getirdim. Bir siyasetçi olarak ifade özgürlüğünü mahkemenin önünde kullanmak istedim" sözleriyle yanıt verdi.

 

Avukat Ramazan Demir'in savunma yaptığı esnada, hakim, "Çok Siyasi şeylere gerek yok" dedi. Mahkeme hakimi duruşma başlamadan hemen önce dosyaya dair herhangi bir bilgisinin olmadığını söylemişti. Söz alan savunma avukatları davanın başından beri neler olduğunu, usulsüzlük ve hukuksuzluğu mahkeme başkanına anlattı. 

 

Demirtaş'ın sık sık tebessüm etmesi ise dikkat çekti. Demirtaş, bu celsede usulü ilişkin beyanları geçmek istediğini takdiri hakime bırakacağını söyledi. Önceki savunmalara ek hususlara değinen Demirtaş, usule ilişkin birkaç ekleme yapmak isteğini söyledi. Davutoğlu’nun avukatının mahkemeye mazeret dilekçesi sunduğu, şikâyetinin de devam ettiği belirtildi.

 

DAVUTOĞLU ŞİKAYETİNİ ÇEKMEMİŞ

 

Demirtaş, Davutoğlu'nun bir muhalefet lideri olarak salonda görmek istediğini söyleyerek, avukatlarına, "Davutoğlu'nun şikayeti devam ediyor mu? Şikayetini çekti mi" diye sorup "Hayır" yanıtı alınca, Yüreğiniz soğumadı mı (Davutoğlu) içiniz soğumadı mı halen?" dedi. 

 

Demirtaş'ın konuşmasına şu sözlerle ifade etti: "Davutoğlu bugün muhalefet partisi lideri. Burada olmasını isterdim. Kendisinin neyimden şikâyetçi olduğunu dinlemek isterdim.

 

Kendisini bir sonraki duruşmaya bekliyorum. İktidara gelirlerse ifade özgürlüğünü nasıl koruyacaklarına dair birçok beyanı var. Davutoğlu, başbakanlık yaptığı dönemde açılan davalarla ilgili şikâyetini geri çekti, şikâyetini çekmediği tek kişi benim. Mersin’de de ceza aldım kendisinin şikâyetiyle ilgili. Kendisi yine şikâyetçi. Şaşkınlıkla karşılıyorum.

 

Hakkımda 47 dava açıldı, 144 soruşturma açıldı, altı yıldır tutukluyum, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) göre siyasi tutukluyum. Dokuz yıl hapis cezası aldım, 38 ağırlaştırılmış müebbet ve 10 bin yıla yakın ceza istemiyle yargılanıyorum. Yüreğiniz soğumadı mı bunlara rağmen? Tam olarak amacınız ne, ne kadar ceza almamı istiyorsunuz? 

 

'ACABA SİZ HİÇ Mİ HATA YAPMADINIZ?

 

Hakkınızda bir tek fezleke ve soruşturma yokken ben muhalefet olarak sizi denetlediğim için bu kadar yıldır yargılanıyorum. Acaba siz başbakan olarak hiç mi hata yapmadınız? Bütün hatayı biz mi yaptık? Bir sonraki duruşmaya Küçükçekmece’ye gelerek kendisine bunları sormak istiyorum.”

 

SÖZLEŞMENİN 18'İNCİ MADDESİ İHLAL EDİLİYOR

 

Avukat Ramazan Demir,  hâkime Demirtaş hakkındaki AİHM kararını görüp görmediğini sordu. Hâkim, görmediğini söyledi. Demir, “Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 18’nci maddesinin ihlali, yargılanan kişi hakkındaki bütün davalara gölge düşürür, bu dava da dahil. Bu ihlalin devamı anlamına gelir” dedi. Hükümet yetkililerinin açıklamalarının mahkemeyi de etkilediğini söyleyen Demir’in sözleri hâkim tarafından bölündü. Hâkim, Demir’e “Dosyadaki delil durumuna göre değerlendiririz. Vicdani ve hukuki bir karar vereceğiz. AİHM kararları da bir noktaya kadar bizi bağlar” diye yanıt verdi.

 

DURUŞMA 4 KASIM'A ERTELENDİ

 

Mahkeme, Demirtaş hakkında Mersin ve İstanbul’daki mahkeme dosyalarının istenmesine karar verdi. Diğer taleplerin ilerleyen aşamada değerlendirilmesine karar veren mahkeme, Demirtaş’ın bir sonraki duruşma SEGBİS’le hazır edilmesine hükmetti. Bir sonraki duruşma 4 Kasım’da saat 14:00’te görülecek.

 

 

MAHSA AMİNİ İÇİN SAÇINI KAZITTI

Demirtaş paylaşımında, Selahattin ile Selçuk Hoca, İran'da saçının bir bölümü açık diye gözaltına alınıp katledilen Mahsa Amini'nin katledilmesini protesto etmek ve İran'daki direnişe destek vermek üzere saçlarını kazıttılar." dedi.


"BASKI VE ZULME KARŞI DİRENMEK SADECE KADINLARIN SORUMLULUĞU DEĞİLDİR"

 “Saçının teli göründü diye İran ‘ahlak polisi’ tarafından katledilen Mahsa Amini’nin acısını yüreğimizin en derininden hissediyoruz” dedi. Demirtaş ve Mızraklı’nın mesajı şöyle:  “Baskı ve zulme karşı direnmek sadece kadınların sorumluluğu değildir. Kadınların cesurca öncülük yaptığı eşitlik ve özgürlük mücadelesine destek vermek ve İran’da özgürlük için direnen halkın yanında olduğumuzu belirtmek için hücre arkadaşım Dr. Selçuk Mızraklı ile beraber bugün saçımızı kazıttık. Bütün zulüm, zorbalık düzenleri halkın direnişi karşısında er geç yıkılacaktır. Direnenlere bin selam olsun.  Mahsa Amini’ye Allah’tan rahmet ailesine ve halkımıza başsağlığı ve sabır diliyor; selamla birlikte dayanışma duygularımızı iletiyoruz.”


Kaynak: Dokuz8haber

Editör: TE Bilişim