Gazete Emek- Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, saat 15.30'da Beştepe'deki Saray'da toplandı. Saat 19.40 sularında sona eren toplantının ardından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan yeni risk haritasını ve koronavirüs tedbirlerini açıkladı.

Buna göre Türkiye'nin tamamında sokağa çıkma sınırlaması akşam 21.00 ve sabah 05.00 olarak haftanın her günü devam edecek. Kırmızı kategorideki illerde sadece pazar günü uygulanan hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması artık cumartesi ve pazar günü olarak sürecek. Lokanta ve kafe gibi işletmeler tüm Türkiye'de yüzde 50 kapasite ve belirlenen diğer kurallara uygun şekilde çalışabilecek. Kapanma saati sonrası ve sokağa çıkma günlerindeki paket servis hizmeti mevcut haliyle devam edecek.

Ramazan ayı tedbirleri ise şöyle: Ramazan boyunca ülke genelinde hafta sonları sokağa çıkma sınırlaması uygulanacak. Türkiye genelinde lokanta ve kafe gibi işletmelerin hizmetleri paket servisle sınırlandırılacak. Ülke genelinde toplu iftar ve sahur gibi etklinlikler gerçekleştirilemeyecek.

Erdoğan'ın açıklamasından öne çıkanlar şöyle:

"EN ÖNEMLİ REFORMUMUZ SİVİL ANAYASA SÖZÜDÜR"

"Bu ayın başında İnsan Hakları Eylem Planı'nı kamuoyuna sunduk. Yaklaşık 3 hafta öncede ekonomi reformlarımızı açıklamıştık. Türkiye ekonomisinin potansiyelinin göstergesi zaman zaman ortaya çıkan temelsiz finans hareketleri değil, reform gündemidir.

Milletimizin akılcılıktan uzak dalgalanmalara karşı giderek daha bilinçli bir tavır ortaya koyduğunu müşahade ediyoruz. Hukuktan ekonomiye kadar uzanan ve milletimiz tarafından memnuniyetle karşılanan reform planlarımızın takvimlerine uygun şekilde yürümesini sağlayacağız. Cumhurbaşkanlığı ve bakanlıklar olarak reformlara sahip çıkacağız.

En önemli reformumuz, milletimize verdiğimiz sivil anayasa sözüdür."

"ÇARKLAR HİÇ DURMADI"

"Fabrikalarda çarklar hiç durmadı. Ürünlerin pazarlara ulaştırılmasında aksaklığa meydan verilmedi. İhracata yönelik üreretim yapan fabrikaların çoğu bu yılın siparişlerini çoktan doldurdular."

"GELİN TÜRKİYE'YE YATIRIM YAPIN"

"Buradan menşeine, rengine, inancına bakmaksızın tüm yatırımcılara bir kez daha sesleniyorum. Gelin Türkiye'ye yatırım yapın. Dün ülkemize yatırımlar yapanlar bugün büyüyen pazarları ve artan kazançlarıyla bunun meyvelerini topluyorlar."

VATANDAŞA "ALTIN VE DÖVİZLERİNİZİ EKONOMİYE KAZANDIRIN" ÇAĞRISI

"Vatandaşlarımıza ellerinde tuttukları ve milli servetimiz olan altınları ve dövizleri finans kuruluşları vasıtasıyla ekonomimize kazandırmaları çağrımı tekrarlamak istiyorum."

COVİD TEDBİRLERİ

"Vatandaşlarımızı bir kez daha TAMAM diye ifade ettiğimiz temizlik, maske ve mesafe konularına dikkat etmeye davet ediyorum.

Vaka, hasta ve vefat sayılarının artması bizi mevcut uygulamaları gözden geçirmeye mecbur bırakmaktadır."

TÜM TÜRKİYE'DE HAFTANIN HER GÜNÜ SOKAĞA ÇIKMA KISITLAMASI UYGULANACAK

"Türkiye'nin tamamında sokağa çıkma sınırlaması akşam 21.00 ve sabah 05.00 olarak haftanın her günü devam edecektir."

KIRMIZI İLLERDEKİ HAFTA SONU KISITLAMASI CUMARTESİ GÜNÜNÜ DE KAPSAYACAK

"Kırmızı kategorideki illerde sadece pazar günü uygulanan hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması artık cumartesi ve pazar günü olarak sürecektir."

LOKANTA VE KAFE GİBİ İŞLETMELER TÜRKİYE GENELİNDE ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEK

"Lokanta ve kafe gibi işletmeler renk ayrımı olmaksızın tüm Türkiye'de yüzde 50 kapasite ve belirlenen diğer kurallara uygun şekilde çalışabilecektir.

Kapanma saati sonrası ve sokağa çıkma günlerindeki paket servis hizmeti mevcut haliyle devam edecektir."

RAMAZAN AYI TEDBİRLERİ

"Ramazan boyunca ülke genelinde hafta sonları sokağa çıkma sınırlaması uygulayacağız.

Sadece ramazan ayı boyunca Türkiye genelinde lokanta ve kafe gibi işletmelerin hizmetleri paket servisle sınırlandırılacaktır.

Ramazan ayı boyunca ülke genelinde toplu iftar ve sahur gibi etklinlikler gerçekleştirilemeyecektir. Bu uygulamalardan etkilenecek lokanta ve kafe gibi işletmelere mevcut desteklere ilave olarak bazı katkılar sağlayacağız.

Nisan ve mayıs aylarında normalleşme ve ücretsiz izin uygulaması kapsamında sigorta pirimi desteğinden yararlanamayan lokanta ve kafe çalışanlarımızın da pirim yüklerini üstlenecek ayrıca bunlara kişi başı 1500 lira nakdi ödeme yapacağız."

Kaynak: Evrensel 

Editör: TE Bilişim