Gazete Emek- 

AKP iktidarı 2 yıl önce de THK’nın uçakları için “uçamaz” demiş, THK kısa süre içinde gösteri uçuşu ile aksini kanıtlamıştı. İzmir başta olmak üzere 2019 yazında yaşanan orman yangınları Türk Hava Kurumu’nun uçaklarını gündeme taşımış, AKP iktidarı o gün de “O uçaklar uçamaz” açıklaması yapmıştı. 2019 yazında yaşanan orman yangını dalgasında da “Türk Hava Kurumu uçaklarının neden kullanılmadığı” sorulmuş, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli “3 tane uçak motoru arızalı şekilde duruyor 3 tanesi de yağ akıtıyor. Binmek isteyenler buyursunlar uçsunlar” demişti. Bugün de hem Cumhurbaşkanı Erdoğan, hem Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli tarafından hedefe konuldu. Pakdemirli, bu uçaklar için “1960 model antikalar” dedi, “uçamayacaklarını” iddia etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise, “THK’nın uçabilecek uçağı yok, bu iddialar mesnetsiz” diyerek, 2 yıl önce söylediği ve “gösteri uçuşu” ile yalanlanan bilgiyi tekrarladı.

THK’YA SUÇLAMA, UÇAKSIZ FİRMAYA İHALE

Pakdemirli’nin 21 Ağustos 2019’da yaptığı bu açıklamanın ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Oradaki uçakların motorları, pervaneleri yok. Bu Türk Hava Kurumu ile bir yere varamayız” açıklamasının ardından gözler Türk Hava Kurumu’na çevrilmişti. Aynı gün bianet’e konuşan bir THK yetkilisi, “Muğla'daki yangında Bakanlıkla yardım teklifimizi geri çevirdi. İhaleyi alan şirketin elinde yangın söndürme uçağı yok, o nedenle uçakla müdahale edemiyorlar” demişti.

UÇMAZ DENİLEN UÇAKLAR UÇTU

Elinde 6 tane CL-215 tipi yangın söndürme uçağının atıl durumda olduğunu tekrarlayan THK, bakanlığın kendilerinden hizmet almamasını eleştirmişti. Kamuoyunda uzun süre tartışılan bu konu, bir ay sonra 19 Eylül 2019’da Teknofest’te açıklığa kavuştu. Türk Hava Kurumu’na ait CL-215 tipi yangın söndürme uçakları Atatürk Havalimanı’nda düzenlenen İstanbul Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali’nde bir gösteri uçuşu yaptı. Yangın söndürme uçağı, Atatürk Havalimanı'ndan kalkan ve denizden 5.5 ton su alıp pist kenarındaki alan suyu boşalttı.

THK UÇAKLARI UÇURDU, AKP’Lİ KAYYUM GELDİ

Türk Hava Kurumu rüştünü ispatladı, elindeki 6 adet CL-215 tipi uçakla yangın söndürme işlerine devam edebileceğini kanıtladı. Açık biçimde “haksız” çıkan AKP iktidarı ise, geri adım atmak yerine, Türk Hava Kurumu yönetimini hedefe koydu ve bu uçuşun üzerinden bir ay bile geçmeden 16 Ekim 2019 günü Türk Hava Kurumu yönetimine mahkeme kararıyla kayyum atandı.

THK 2 YILDIR KAYYUMUN ELİNDE

Cenap Aşçı, Adnan Zengin ve Abdullah Kaya’dan oluşan üç kişilik kayyum atandı. İlk kayyum Cenap Aşçı, 63. AKP Hükümeti’nde Gümrük ve Ticaret Bakanı olarak görev yapıyordu. THK kayyumu Cenap Aşçı ismi, bugün yaşanan orman yangını dalgasında “Bir yakınının düğününde olduğunu” açıklayana THK Kayyum Heyeti Başkanı’ndan başkası değil. Onlarca noktada yangın dalgası yaşanırken, “düğünde olduğunu” açıklayan Cenap Aşçı, iki yıl önce atandığı kurumun mali sorunlarından şikayet etti, “Kurum mali krizde” dedi.

NE PİLOT KALDI, NE TEKNİSYEN

THK’yı yöneten kayyum heyetinin, pilot ve teknisyenlerini işten çıkardığı bu ayın başında ortaya çıtı. Birgün’e açıklama yapan dski THK yöneticileri, THK’nin altısı uçabilir ve üçü de uçamaz durumda olan toplam dokuz yangın söndürme uçağı hakkında bilgi verdi. CL-215 tipi bu uçakları kullanan 11 yangın söndürme uçağı pilotu ile uçakların bakım ve onarımını yapan yaklaşık 15 teknisyenin işten atıldığı ortaya çıktı. THK’da ne uçakları uçuracak pilot, ne bakımını yapacak teknisyen kaldı. Yangın söndürme uçakları ise Etimesgut Türkkuşu Tesisleri’nde çürümeye bırakıldı.

“ANTİKA”LAR YUNANİSTAN’DA YANGIN SÖNDÜRÜYOR

“Antika” denilen, “eski teknoloji” olarak nitelenen CL-215 tipi uçaklar, Yunanistan, Almanya, İtalya gibi ülkelerde yaygın olarak kullanılıyor. Yunanistan’ın Patra adasındaki yangında çekilen bir fotoğraf, bu uçakların yüksek manevra gücünü ve işlevselliğini ortaya koydu. Havacılık, Uzay ve Savunma Politikaları yazarı Arda Mevlütoğlu, Yunan Hava Kuvvetleri'ne ait uçağın Patra'daki orman yangınına yere oldukça yakın bir noktadan müdahale anını paylaştı. Yunanistan’da 11 adet CL-215, 7 adet de CL-415 faal olarak yangınlara karşı görev yapıyor.

HEDEFTE GAYRİMENKULLER VAR

Birgün’ün Temmuz ayı başı yaptığı haberde, eski THK yöneticileri gayrimenkullere çökme iddiasında da bulundu. Kurumun şubeleri ile merkez arasında da sorunlar olduğunu aktaran yöneticiler, kurumun elindeki bin 200 gayrimenkulun hedefte olduğunu dile getirdi. Gazeteci Bahadır Özgür, bugün paylaştığı ihale ilanı ile bu bilgiyi doğruladı. Özgür, "THK'nın kayyum yönetiminin tek bir görevi var: Kurumun mülklerini aceleyle satmak" diyerek, satışa çıkan malların listesini paylaştı. Listede aralarında Antalya ve Muğla'nın da bulunduğu pek çok ilden mesken, arsa, tarla ve diğer taşınmazlar yer alıyor.

Kaynak: Dokuz8haber

Editör: TE Bilişim