Gazete Emek- Konya’nın Meram ilçesinde yaşayan Kürt aileye ırkçı saldırı gerçekleşti. 12 Mayıs’ta 60 kişilik ırkçı bir grup tarafından saldırıya uğrayıp ağır yaralanan Dedeoğulları ailesine yönelik yeni bir ırkçı saldırı gerçekleşti. Saldırıda Dedeoğulları ailesinden 7 kişinin katledildiği bilgisi edinildi.

Diyarbakır’dan Erdoğan’a ‘yeni çözüm süreci’ çağrısı hazırlığı

SALDIRIDA KUZENLERİNİ KAYBEDEN ŞAN: SÜREKLİ BİZİ TEHDİT EDİYORLARDI

Artı Gerçek’e konuşan öldürülen ailenin yakını Erol Şan, ailesinden 7 kişinin silahla vurularak öldürüldüğünü söyledi. Saldırganların daha önce bayram arifesinde ailesine saldıranlar olduğunu belirten Şan, “Bunlar o aileden. Saldırıda 7 kişi gözaltına alınmış, bunlardan 2’si tutuklanmış 5 kişi ise serbest bırakılmıştı. Bunlar sürekli bizi tehdit ediyorlardı. ‘Davamızdan vazgeçmeyeceğiz’ diyerek bizi tehdit ediyorlardı. En son gelip saldırıp bizim aileden 7 kişiyi katlettiler. Minibüsle gelerek kafalarına sıkarak ailemden 7 kişiyi katlettiler” dedi.  

Saldırının nedenine ilişkin konuşan Şan, “Kürt olduğumuz için. Öldürülenler amca çocuklarım. Defalarca gelip ‘Buradan gidin. Sizi burada istemiyoruz, evinizi götürün’ şeklinde tehdit edildik. Amcama ‘Gidelim buradan’ dedim ama amcam ‘Ben neden gideyim. Davanın sonuçlanmasını bekleyelim’ diyerek gelmedi. Keşke gitseydik” diye konuştu.

Saldırganların elini kolunu sallayarak dolaşmasına tepki gösteren Şan, “Avukatlarımız defalarca itiraz etti. Bunların tutuklanması gerektiğini, ailenin can güvenliğinin olmadığını söyledi. Ama maalesef avukatlarımızın itirazı kabul edilmedi ve en son bu katliam yapıldı” dedi.

Özgür Demirtaş genç Afgan göçmenleri sordu: Savaştan kaçıyorlarsa neden çocuk, yaşlı, kadın yok

VALİ VE EMNİYET MÜDÜRÜ OLAY YERİNDE

Konya Valisi Vahdettin Özkan ile İl Emniyet Müdürü Engin Dinç de olay yerine gelerek incelemede bulundu.

EREN KESKİN: TROL HESAPLARDAN YAYILAN NEFRETİ DURDURUN!

Saldırıya ilişkin Twitter hesabından bir açıklama yapan Avukat Eren Keskin, “Konya Meram’da bir eve silahlı saldırı olmuş. Kadınlar, çocuklar 6 kişi öldürülmüş. Ev yakılmış. Bilgi almaya çalışıyoruz” dedi.

Keskin paylaşımında ayrıca “Trol hesaplardan yayılan nefreti durdurmalısınız!” ifadelerini kullandı.

Keskin daha sonra yaptığı açıklamada ise şu bilgileri paylaştı:

"Konya Meram’da 12 Temmuz’da saldırıya uğrayan aile. Tutuklular tahliye edilmiş ve kendileri hakkında ‘koruma kararı’ verilmişti. İşte, onlar daha önce saldırdıkları aileyi katletmişler. İHD olarak olayın takibindeydik. Çok üzgünüz…”

Bakan Pakdemirli ve Çavuşoğlu'ndan ortak açıklama: "Envanterimizde yangın söndürme uçağı yok"

GAZETECİ KAYA: POLİSİN İHMALİ OLDUĞU AÇIK

Gazeteci Gökhan Kaya da “Evet şimdi gelen ilk bilgiler, Meram'daki cinayetlerin 12 Temmuz'da Hakim Dal'ın öldürüldüğü ırkçı saldırının devamı olduğu şeklinde. Bu kadar açık bir tehdit varken bu nasıl gerçekleşti? Polisin açık bir ihmali olduğu kesin” paylaşımında bulundu.

AİLENİN AVUKATI: BU SONUCUN OLUŞMASINDA EN BÜYÜK PAY YARGININ 

Ailenin avukatı Abdurrahman Karabulut Artı TV’ye yaptığı açıklamada olay yerinde savcıyı beklediklerini bildirerek, aileye ilk saldırının 12 Mayıs’ta olduğunu hatırlattı.

“Daha 3 saat önce aile benim yanımdaydı. Davanın, soruşturmanın gidişatıyla ilgili bilgi alıyorlardı bizden. Defalarca uyardık, cezasızlık politikasının sonucu yeni saldırganların olmasına sebep olmaktadır. Biz devleti, yargıyı uyardık. Ama kasten bizimle dalga geçercesine her yeni tutuklama talebimizde yeni tahliyelerle karşılaştık” diyen avukat Karabulut, polisin kendilerini hayatını kaybedenlerin yanına almadıklarını belirtti.

Ölenlerin 3’ünün kadın olduğunu aktaran Karabulut, “7 kişi tutuklandı. Daha sonra 1’er, 2’şer kişi serbest bırakıldılar. Ve bu sonucun oluşmasında en büyük payı olan yargıdır, yargının kendisidir” dedi.

Yeni Akit yazarı Dilipak: İnsanlar bize bakıp dinden soğudu

HDP ACİL TOPLANMA KARARI ALDI

HDP, Konya’da Kürt aileye dönük gerçekleşen ırkçı saldırının ardından “acil” toplanma kararı aldı.

Sedat Peker'den orman yangınlarına ilişkin açıklama: "'Vatansever' görünümlü provokatörlerin oyununa gelmeyin"

NE OLMUŞTU?

Konya’nın Meram ilçesinde bulunan Bahçeşehir Mahallesi'nde yaşayan aile, 12 Mayıs’ta aynı mahallede yaşayan 60 kişilik ırkçı grubun saldırısına uğramıştı. 4’ü kadın 7 kişilik Karslı Dedeoğulları ailesine “Biz ülkücüyüz, sizi burada yaşatmayacağız” ifadeleriyle bıçak, taş ve sopalarla saldırıya uğramıştı. Saldırıya ilişkin tutuklanan 5 kişi ise “delil yetersizliği” gerekçesiyle serbest bırakılmıştı.

7 KİŞİNİN KİMLİĞİ BELLİ OLDU

Yapılan ilk incelemede ateşli silahla vurularak katledilenlerin Yaşar Dedeoğlu, Barış Dedeoğlu, Serpil Dedeoğlu, Serap Dedeoğlu, İpek Dedeoğlu, Metin Dedeoğlu ve Sibel Dedeoğlu olduğu belirlendi.

MİTHAT SANCAR: BU SALDIRININ ESAS SORUMLUSU İKTİDARDIR

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Konya'daki ırkçı katliamın ardından olağanüstü toplanan HDP MYK toplantısı sonrası açıklama yaptı.

Sancar "ortada çok ciddi bir kaos planı vardır" dedi. Yarın geniş bir heyetin Konya'ya gideceğini söyleyen Sancar muhalefet partilerini de yarın Konya'ya gelerek ırkçı saldırıları hep birlikte boşa çıkarmaya çağırdıklarını belirtti.

'ESAS SORUMLU İKTİDAR’

Sancar şunları söyledi:

“- Bugün akşam saatlerinde Konya’nın Meram ilçesinde vahşi bir katliam yaşandı. 7 Kürt yurttaş hunharca katledildi. Bir süredir devam eden ırkçı saldırıların en korkunç örneklerinden birine Meram’da tanık olduk. İktidarın nefret ve tahrik dili, bu katliamın başlıca sorumlusudur.

- Bu iktidar uzun süredir HDP’yi, HDP üzerinden Kürtleri hedef gösteren nefret dilini yoğun bir şekilde kullanmakta. Katliam politikalarına zemin hazırlayacak açıklamalar yapmaktadır. Bundan birkaç ay önce iktidarın küçük ortağının yaptığı açıklamayı hepimiz hatırlıyoruz. O zaman da uyarıda bulunmuştuk. Bu dil, bu zihniyet, bu politika Türkiye’de ortak yaşamı zehirleyen, ortak yaşama dinamit koyan bir zihniyetin ürünüdür.

- İktidar bu saldırıların önüne geçecek tedbirleri almak yerine saldırıların zeminini güçlendirecek politikalarına devam etti. Bu saldırıların esas sorumlusu iktidardır.

- Bize yönelik görünen saldırılar Türkiye'de demokrasi güçlerinin tamamına yöneliktir.

'ORTADA CİDDİ BİR KAOS PLANI VAR’

- Ortada ciddi bir kaos planı vardır, ortada ciddi bir tahrik ve çatışma planı vardır.

- Biz HDP olarak Kürt halkına yönelen bu ırkçı saldırıları göğüslemek için mücadelemize devam ediyoruz. Ortada çok ciddi bir kaos planı var.

- Bütün demokrasi güçlerine çağrıda bulunuyoruz, sadece kınama ve başsağlığı mesajları yetmez. Bu planları boşa çıkarmak için daha etkili ortak planlara ihtiyacımız var. Bizler Deniz Poyraz yoldaşımızın katledilmesinden sonra bu çağrıları dile getirdik.

- Kürt halkı asla yalnız değildir, asla bu saldırılar karşısında sinecek bir halk değildir.

- Buradayız, gücümüz faşizmi durdurmaya yeter, gücümüz ırkçılığı yenmeye yeter.

- Yarın Konya'da buluşalım, bu saldırıları boşa çıkaralım.

- Kim bu saldırıların ırkçı bir temele dayandığını, iktidarın iktidarın ırkçı ve ayrımcı politikalarından cesaret aldığını gizlemeye kalkarsa iktidarın politikalarına ortak olmuş demektir.

- Bunlar kişisel çıkar, münferit öfke ile açıklanabilecek olaylar değildir."

“OLAYIN KÜRT-TÜRK MESELESİYLE ALAKASI YOKTUR”

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Konya'da 7 kişinin öldürüldüğü katliama ilişkin açıklama yaptı.

Mayıs ayında saldırıya uğrayan ve tehditler almaya devam eden Kürt aileye ilişkin açıklama yapan Bakan Soylu "Bunun Kürt-Türk meselesiyle ilgili herhangi bir alakası yoktur. Yaklaşık 11 yıllık bir husumet. Arkadaşlarımızın çok kısa bir süre içinde yakalayabileceğini düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

"Tüm ekiplerimiz bu konuda seferber olmuş durumdadır. İnanıyorum çok kısa süreç içinde yakalanacak, adalete teslim edilecek cezasını alacaktır" diyen Soylu, "Etnik köken üzerinden yapılan değerlendirmelerin tamamı da istismara, provokasyona ve bu ülkenin birliğine yönelik bir anlayışın kendisidir" şeklinde konuştu.

Soylu, "Bu ülkenin birliğinin ortadan kalkmasına yönelik her saldırı, bilinmelidir ki bizim birliğimizi ve beraberliğimizi çok daha artıracaktır" dedi.

“OLAY ETNİK VE İDEOLOJİK BİR SAİKLE GERÇEKLEŞTİĞİNE DAİR BULGU YOK”

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Konya'da 7 kişinin öldürüldüğü olaya ilişkin, "Konya’da gerçekleşen menfur cinayetler başsavcılık talimatları çerçevesinde çok yönlü soruşturulmaktadır. Olayı yakından takip ediyoruz. Provokatif yönlendirmelerin aksine olayın etnik veya ideolojik bir saikle gerçekleştiğine dair bir bulgu söz konusu değil." ifadesini kullandı.

“MÜNFERİT OLAYLARI BÜYÜTMEYİN”

Katliam sosyal medyada büyük tepki toplarken, İYİ Parti İzmir Milletvekili Çıray, Twitter hesabından yaptığı açıklamada ırkçı saldırıyı ‘münferit bir hadise’ olarak nitelendirerek şunları yazdı:

“Konya’da Kürt aileye ırkçı saldırı haberleri doğru değil. Uzun süredir devam eden iki aile arasındaki husumetin üzücü neticesi. Resmi açıklama da yapılır. Bizi birbirimize düşürmeyi kimse başaramaz.

Şimdi de tersini yapmaya çalışanlar var. Kimse oyuna gelmesin. Münferit hadiseleri büyütmeyin. Özellikle siyasiler, milletvekilleri çok sorumlu olmalı. Türkiye'yi kazasız belâsız seçimlere götürmek Mecliste bulunan herkesin görevidir. #KonyadaKatliam

Bir grup manyak Avustralya’da çekilen bu videoyu PKK yangın çıkarırken diye yayıyor.

Diğer bir grup da Konya'daki katliamı Kürtlere etnik saldırı diye büyütüyor.

Bu ülkede yanlış yapan varsa cezasını çeker. Bugün örtbas edilirse yarın biz hesabını sorarız. Irkçılığı boğarız.”

Kaynak: Dokuz8haber

Editör: TE Bilişim