Gazete Emek- Muş’un Şenyayla ilçesine bağlı Kozme dağına bir ay önce yaylaya çıkan köylüler ile çevre köylerde koruculuk yapanlar arasında 3 Haziran’da sınır tartışması yaşandı. Kavgaya dönüşen tartışmada 3 kişi yaralandı. İddiaya göre 10 Haziran’da korucular silahlarla yaylada bulunan köylülere saldırdı. Yapılan saldırı sonrası herhangi bir yaralanma olmazken bölgeye gelen Jandarma, Valiliğin yaylaya yasak getirdiğini belirterek, boşaltılmasını istedi. Jandarma köylülere ait çadırları ve hayvanları ablukaya alması üzerine köylüler, yayladan inmek zorunda kaldı.

Yaylada bulunan köylülerden Mehmet Taş yaylaların kendilerine ait olduğunu tapularının dahi olduğunu ifade etti. Askerlerin kendilerine hiçbir karar tebliğ etmeden yayladan indirmek istediğini söyleyen Taş,  jandarmanın baskısı üzerine yayladan hayvanlarını da alarak çıktıklarını belirtti. Yaylaya ilişkin şuna kadar bir yasağın olmadığına da dikkati çeken Taş, çadırlarını sökmeyeceklerini dile getirdi.

Yaylada çadırlarının halen asker ablukasında olduğuna anlatan Taş, korucuların devlet silahlarıyla kendilerine yüzlerce kurşun sıktığını vurguladı.

BARO BÖLGEDE İNCELEME YAPTI

Muş Valiliği’nin aldığı karar sonucunda bölgeden çıkarılanların şikayeti üzerine incelemelerde bulunan Diyarbakır Barosu, iddiaları doğruladı. Diyarbakır Barosu’ndan yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:

“KÖYDE HENÜZ KADASTRO ÇALIŞMASI YAPILMADIĞI ÖĞRENİLMİŞTİR”

“Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Kulp ilçesi Alaca Köyüne bağlı olan yaylanın Kayalısu Köyüne bağlandığı, söz konusu köyde henüz kadastro çalışması yapılmadığı öğrenilmiştir. Yaylaya varıldığında kolluğun yaylayı boşaltma kararını icra ettiği görülmüştür. Kolluk ile yapılan görüşmede; söz konusu yaylada yakın zamanda iki aile arasında sınır ihtilafı nedeniyle bir husumetin oluştuğu, Muş Valiliğinin her iki aile arasında yaşanan husumetin devamını engellemek amacıyla yaylayı boşaltma yönünde karar aldığını, bu kararın gereği olarak her iki ailenin de yayladan çıkarılması yönünde talimat aldıklarını, husumetli diğer ailenin yayladan çıkarıldığını,  kalan aileyi de çıkaracaklarını heyetimize aktarmışlardır.

Yaylada bulunan yurttaşlarla yapılan görüşmede; yayladan çıkmak istemediklerini, yıllardır bu yaylalarda yaz aylarında bulunduklarını, bu alana ilişkin eski tapu ve vergi kayıtlarının bulunduğunu, kararın uygulamasıyla gidecek yerlerinin olmadığını ve mağdur olacaklarını belirterek kendilerine yönelik bu uygulamayı kabul etmediklerini beyan etmişlerdir.

Heyetimizce daha sonra husumetli diğer ailenin ikamet ettiği Muş iline bağlı Karakuyu (Süsnut) Köyüne gidilmiştir. Husumetin diğer tarafı olan ailelerle yapılan görüşmede; söz konusu yaylanın kullanım sınırından kaynaklı yakın zamanda kavga yaşandığını, Muş Valiliğine başvuru yaptıklarını, başvuru neticesinde Valiliğin köyde bir çalışma yürüttüğünü, kendilerinin de yaylada hak sahibi olduklarını ve kullanmak istediklerini ancak yaylanın şu an için boşaltılması gerektiğini heyetimize iletmişlerdir.

Heyetimiz yayladaki gözlem, tespit ve ailelerle yapmış olduğu görüşmelerde; Muş Valiliği tarafından alınan kararın sorunun kalıcı çözümüne yeterli katkı sunmadığını ve her iki taraf açısından mağduriyetlerin oluştuğunu gözlemlemiştir. Heyetimiz, taraflar arasında sorunun çözümü açısından daha vahim olayların yaşanmaması için bir an önce haksızlığa da sebebiyet vermeyecek şekilde yetkililerin tarafları bir araya getirmesini ve sorunun kalıcı çözümü için girişimlerde bulunulması gerektiğini öngörmekte ve gerekli adımların atılmasını talep etmektedir.”

Kaynak: MA 

Editör: TE Bilişim