Gazete Emek-  HDP'nin eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Büyük Dairesi tarafından derhal serbest bırakılması yönünde karar verilen ana davasına ilişkin duruşma Sincan Cezaevi Kampüsü Ankara 19’uncu Ağır CezaMahkemesinde görüldü. Davada mahkeme heyeti, avukatların beyanını almadan dosyanın Kobanê dosyasıyla birleştirilmesi istemiyle 22’nci Ağır Ceza Mahkemesine yazı yazılmasına karar verdi.

SON DAKİKA HABERİ! AYM, HDP'nin kapatılmasına yönelik iddianameyi iade etti

Duruşmaya HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu’ndan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Ümit Dede, HDP milletvekilleri Ayşe Sürücü, Erdal Aydemir ile partinin il ve ilçe yöneticileri katıldı.

Nihat Hatipoğlu'na zor soru: Kripto para ile hacca gidilir mi?

Demirtaş, duruşmaya tutuklu bulunduğu Edirne F Tipi Kapalı Cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla bağlandı.

AİHM, Demirtaş’a ilişkin kararını açıkladı

KOBANÊ DAVASIYLA BİRLEŞTİRME İTEMİ

Kimlik tespitinin ardından başlanılan duruşmada mahkeme heyeti dosyaya gelen evrakları aktardı. Ankara 22’nci Ağır Ceza Mahkemesinde görülen Kobanê davasının iddianamesinin dosyaya geldiği görüldü. Ardından iddia makamı, bir önceki celsede verilen reddi hakim talebinin incelenmesi için kararın 20’nci Ağır Ceza Mahkemesine götürülmesini ve 22’nci Ağır Ceza Mahkemesindeki Kobanê davasıyla birleştirilmesini istedi.

İslamcı yazar Abdurrahman Dilipak, rakı içme tarifi verdi

AVUKATLARIN BEYANI ALINMADI

Mahkeme heyeti de bunun üzerine avukatların beyanlarını almadan ara kararını açıkladı. Mahkeme heyeti, reddi hakim talebinin 20’nci Ağır Ceza Mahkemesince incelenmesine, dosyanın 22’nci Ağır Ceza Mahkemesindeki dosyayla birleştirilmesi için 22’nci Ağır Ceza Mahkemesine yazı yazılmasına karar verdi.

Bahçeli bu defa ise HDP ile dayanışma içerisinde olanları hedef gösterdi

Mahkeme ayrıca AİHM Büyük Dairesi’nin Demirtaş için verdiği “derhal serbest bırakılsın” kararını ise “daha önce zaten hakkında mahkeme olarak tahliye kararı verildiğinden başkaca bir işlem yapılmasına yer olmadığına” hükmetti.

"EN AZINDAN BİR KERE HUKUKA UYGUN DAVRANMANIZI BEKLERDİM"

Kararın ardından söz alan Demirtaş, “Muhtemelen son görüşmemiz olabilir. Sizden özel bir ricam var, mahkemeniz 5 yıla yakındır beni yargılıyor. En azından bir kere hukuka uygun davranmanızı beklerdim. Birleştirme kararının sizde yapılması gerekiyordu. Diğer mahkemede daha duruşma bile yapılmadı” dedi.

Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun oğlundan CHP'ye tepki

“HİÇ DEĞİLSE YARGILANIYOR OLMANIN HAYRINI GÖREYİM”

Demirtaş sözlerine şöyle devam etti:“Birleştirmenin sizde olması lazımdı. Dosyada esas hakkında mütalaa çıkarmak üzeresiniz ama öbür dosyada daha ilk duruşma dahi yapılmadı. Bir bunu beklerdim doğrusu, keşke bunu yapsaydınız. İkincisi, SEGBİS’i kapatmayın, annem babam bir buçuk yıldır buraya gelemiyorlar Diyarbakır’da olduklarından, şimdi oradalar. Hiç değilse yargılanıyor olmanın bir hayrını göreyim, annem ve babama bu yolla sesimi duyurayım.”

MAHKEME: MUTLU OLURSUNUZ

Demirtaş’ın sözü üzerine mahkeme başkanı, “Hep tarafsızlığımızı yitirdiğimizi düşündüğünüzü söylediniz. Biz de yeni bir heyet tarafından yargılanırlarsanız daha mutlu olursunuz diye düşündük. Duruşmanın başladığı günde biri taraflısınız diyorsunuz, o zaman başka bir heyet baksın“ ifadelerini kullandı.

Dava 6 Mayıs'a ertelendi.

Kaynak: Evrensel 

Editör: TE Bilişim