Gazete Emek- DSP Genel Sekreteri Müzeyyen Okur, Türkiye'nin Sesi Partisi'nin (SES Parti) kullandığı güvercin amblemine ilişkin, "Amblemin en kısa sürede değiştirilmesini bekliyoruz. Aksi takdirde Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı ve Anayasa Mahkemesi nezdinde gerekli yasal süreci başlatacağız" ifadesini kullandı.

AKP ve MHP milletvekillerinin ortak imzasıyla hazırlanan Milletvekili Seçimi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, Meclis'ten geçti.

ENFLASYON VE ZAM YAĞMURU

Brent petrol devam eden düşüşle 104 dolar seviyesinin altına indi. Düşüşün ardından, akaryakıt fiyatlarında aşağı ya da yukarı yönlü bir değişiklik olmadı. Son olarak 31 Mart'ta motorinde 88 kuruşluk bir indirim gerçekleşmişti. 2 Nisan Cumartesi gününden geçerli olmak üzere benzine de 80 kuruşluk indirim yapıldı.

Konutlarda kullanılan gazda yüzde 35 fiyat artışına gidildi. Elektrikte ise  sanayi abonelerinin 1 Nisan’dan itibaren geçerli olan tarifesine yaklaşık yüzde 20 zam yapıldı.

TÜİK'e göre, martta yıllık tüketici enflasyonu yüzde 61,14'e yükseldi. ENAG ise yıllık enflasyonu yüzde 142 olarak açıkladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Fiyatları, stokçuluk ve fahiş kazanç peşinde koşarak artıranlara verilen cezaları artırıyoruz. İnternet üzerindeki satışlara da çekidüzen, belirli sınırlandırmalar getiriyoruz" dedi. Erdoğan,"Karşımızda zorlu bir tablo olduğunun farkındayız... Fiyatlardaki balonun söneceğini ümit ediyoruz" diye konuştu.

AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, hayat pahalılığına ilişkin "Göreceksiniz, bayramdan sonra yavaş yavaş düzelme başlayacak" ifadelerini kullandı.

Konuya ilişkin haberlerimiz şu şekilde;

Tıklayın- Dünyada düşen petrol fiyatları Türkiye’ye yansımadı; işte son fiyatlar

Tıklayın- Doğalgaz ve elektriğe büyük zam!

Tıklayın- TÜİK, mart ayı enflasyon rakamlarını açıkladı

Tıklayın-Bakan Nebati: "Döviz ve faizin üstesinden geldik"

Tıklayın- Erdoğan’dan 'stokçuluk ve fahiş fiyat' açıklaması: Verilen cezaları artırıyoruz

Tıklayın- Erdoğan: Fiyatlardaki balonun söneceğini umut ediyoruz

Tıklayın- AKP'li Ömer Çelik'ten hayat pahalılığı açıklaması: "Yaşananlar bizi de etkiliyor"

DSP VE AYHAN BİLGEN ARASINDA  ‘GÜVERCİN’ TARTIŞMASI

Halkların Demokratik Partisi’nden (HDP) istifa eden Ayhan Bilgen öncülüğünde kurulan Türkiye’nin Sesi Partisi (SES Parti), İçişleri Bakanlığı’na kuruluş belgelerini teslim etti. Bilgen’in kurucu başkan olduğu partinin ambleminde ise mavi fon üzerine güvercin yer aldı. Demokratik Sol Parti’nin (DSP) kullandığı güvercin amblemine benzetilen Bilgen’in yeni partisinin amblemine dair DSP’den açıklama geldi. DSP Genel Sekreteri Müzeyyen Okur, Türkiye'nin Sesi Partisi'nin (SES Parti) kullandığı güvercin amblemine ilişkin, "Amblemin en kısa sürede değiştirilmesini bekliyoruz. Aksi takdirde Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı ve Anayasa Mahkemesi nezdinde gerekli yasal süreci başlatacağız" ifadesini kullandı.

SES’in logosunda güvercin simgesi olmasının ardından DSP’nin konuyu yargıya taşıyacağı açıklamaları üzerine Ayhan Bilgen, “Konuşarak çözelim” ifadelerini kaydetti. Türkiye’nin Sesi Partisi, logoyla ilgili yeni bir çalışma yapma kararı aldı.

Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) DSP’nin itirazını oy çokluğu ile kabul etmesi sonrası parti logosunu değiştireceklerini açıklayan Ayhan Bilgen, hafta sonu yapılan toplantıda karar verilen yeni logoyu kamuoyuna duyurdu. Bilgen, yeni parti logosunu sosyal medya hesabından “Her dem yeniden doğarız” ifadeleriyle paylaştı.

Konuya ilişkin haberlerimiz şu şekilde;

Tıklayın- DSP, Ayhan Bilgen'in partisinin logosunu yargıya taşıyacak: Güvercin bizim

Tıklayın-Ayhan Bilgen başka partilerle birleşeceklerini söyledi

Tıklayın-Ayhan Bilgen'den DSP'ye 'güvercin amblemi' yanıtı: Konuşarak çözelim

Tıklayın- DSP itiraz etmişti; Ayhan Bilgen'in partisinin yeni amblemi belli oldu

ADAYLIK TARTIŞMALARI

CHP'li Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun olası Cumhurbaşkanlığı adaylığına karşı çıktı. Özcan, "İmamoğlu ve Yavaş'ın kazanma ihtimali yüzde 100" iddiasında bulundu. Demirtaş için ise, "Ben Sayın Demirtaş'tan nedense umutluyum. Ona biraz daha farklı bir gözle bakıyorum" dedi.

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, partisinin Cumhurbaşkanı adayını açıkladı. Özdağ, "Halkın her kesiminden oy alabilecek kişinin Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş olduğunu gördük." ifadelerini kullandı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Zafer Partisi lideri Ümit Özdağ'ın Cumhurbaşkanı adayının Mansur Yavaş olduğunu söylemesinin ardından ilk kez konuştu. Kılıçdaroğlu, bir CHP'linin önerilmesinden memnuniyet duyduğunu söyledi.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu,“Her CHP’linin adayı kendi partisinin genel başkanıdır. Yani Kemal Kılıçdaroğlu’dur. Benim de adayım Kemal Kılıçdaroğlu.” dedi.

Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Cumhurbaşkanı adaylığında isimden çok ilkelere bağlı olup olmayacağına bakarız. Ancak ben şahsen Ekrem beyi de takip etmeye çalışıyorum" dedi. Demirtaş, “Kürtler Mansur Yavaş’a oy verir mi?” sorusuna ''Ben halen aday adayıyım'' diye yanıtladı.

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Selahattin Demirtaş'ın geçtiğimiz günlerde 'Cumhurbaşkanı aday adayıyım' demesine ilişkin açıklama yaptı. Sancar, "Daha önce bu kadar açık ve net ifade ettiğini duymamıştım. Ama böyle bir isteği de dile getirmesini yadırganacak bir şey olarak görmüyorum" ifadelerini kullandı. 

Konuya ilişkin haberlerimiz şu şekilde;

Tıklayın- Tanju Özcan, Kılıçdaroğlu'nun adaylığına karşı çıktı; Demirtaş'tan nedense umutluyum

Tıklayın- Ümit Özdağ, partisinin Cumhurbaşkanı adayını açıkladı: Mansur Yavaş'ı göreve çağırıyoruz

Tıklayın- Kılıçdaroğlu'ndan Mansur Yavaş'ı aday gösteren Özdağ'a yanıt: Memnuniyet duydum

Tıklayın- İmamoğlu: Her CHP'linin Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'dur

Tıklayın- Demirtaş'tan 'Kürtler, Mansur Yavaş’a oy verir mi?' sorusuna yanıt: "Ben halen aday adayıyım"

Tıklayın- Sancar'dan Demirtaş'ın adaylık açıklamasına yanıt: Yadırganacak bir şey olarak görmüyorum

SEÇİM KANUNU MECLİSTEN GEÇTİ

AKP ve MHP milletvekillerinin ortak imzasıyla hazırlanan Milletvekili Seçimi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, Meclis'ten geçti. Böylece yüzde 10 olan seçim barajı,  yüzde 7’ye indirildi.

YSK, seçim kanunu değişikliğinin ardından aldığı kararla il seçim kurulu başkanı, üyeler ve ilçe seçim kurulu başkanlarının 6 Temmuz 2022’ye kadar yeniden belirlenmesine karar verdi.

Konuya ilişkin haberlerimiz şu şekilde;

Tıklayın- Seçim Kanunu'nun tüm maddeleri kabul edildi; Seçim barajı yüzde 7’ye düştü

Tıklayın- Resmi Gazete’de yayımlandı: YSK’den seçim kurulu kararı

ASGARİ ÜCRET TARTIŞMALARI

İşçi, memur ve emeklilerin yanı sıra, yasal olarak yılda bir kez artırılan asgari ücrete “ek zam” talebi, iktidar partisinde de tartışılıyor. Adalet ve Kalkınma Partisi’nin bazı kurmayları Türkiye’nin “olağanüstü bir süreçten” geçtiğini belirterek, asgari ücrete Temmuz ayında “yüzde 99 ihtimalle zam yapılacağı” görüşünü dile getirirken, bir grup da “enflasyonu artırıcı etkisi” olacağı gerekçesiyle, zammın doğru olmayacağını savunuyor.

Kayseri Olay Türk kanalında katıldığı programda gazetecilerin sorularını yanıtlayan AKP Kayseri Milletvekili İsmail Tamer, emekli, asgari ücretli ve memur maaşlarına zamların enflasyonla eridiğini söyledi.

Hükümete yakın Kanal 7’ye konuşan AKP Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ, “Enflasyonun altına kimseyi ezdirmeyeceğiz” dediklerini ve ezdirmediklerini, yüzde 30-40 oranındaki zamlarla bunu ortaya koyduklarını ifade etti.

Dağ, ticari hayattaki hareketliliğin devam ettiğini, sabit gelirliler konusunda da hamleler yapmaları gerektiğini belirterek “Asgari ücretle ilgili bir irade ortaya koyduğunuzda herkes kendi çalışanlarına bir artış koymuş oluyor ve insanların alım gücünü bir seviyede tutmaya çalışıyoruz” dedi.

Konuya ilişkin haberlerimiz şu şekilde;

Tıklayın- AKP kulisleri hareketlendi; Asgari ücrete ek zam tartışması büyüyor

Tıklayın- AKP'li vekilden 'asgari ücret' açıklaması: Verdiğimiz zamlar enflasyonla eridi

Tıklayın- AKP’den asgari ücret açıklaması: Gerekirse müdahaleden çekinmeyiz

SIĞINMACI SORUNU

TV 100’de Erdoğan Aktaş’ın sunduğu Eşit Ağırlık programına katılan Türkiye Adalet Araştırmaları Merkezi’nin (TÜRKAD) Başkan Yardımcısı Cem Kaya, Ceza Hukukçusu Ersan Şen ile Türkiye’nin göçmen politikasını tartıştı.Cem Kaya'nın sözlerine yanıt veren Ersan Şen "Günde sınırdan 1200 kişi geçiyor, bunun sorumlusu kim? Kemal Kılıçdaroğlu mu?" diyerek tepki gösterdi. Cem Kaya ise "Evet Kılıçdaroğlu sorumlu." dedi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Suriyeli göçmenlere ilgili, “Bu bayram için de önümüzdeki bayram için de güvenli bölgelere gidiş konusunda da kısıtımız söz konusu. Bayramda gidişlere müsaade etmemek konusunda değerlendirmemiz var” dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Cumhur İttifakı ortağı MHP'nin lideri Devlet Bahçeli'ye Suriyeli mültecilere ilişkin son açıklamaları üzerinden yüklendi. Erdoğan'ın anket yaptırdığını ve bunun neticesinde vatandaşın rahatsızlığını gördüğü için söylem değişikliğine gittiğini ifade eden CHP lideri, "Nasıl bir omurga ya, 180 derece nasıl dönüyorsun?" dedi.

AKP'li Mehmet Metiner ve TÜRKSAM Başkanı Sinan Oğan, canlı yayında Suriyeli sığınmacılar hakkında tartıştı. İkili birbirlerine hakaret edince Metiner stüdyoyu terk etti.

Konuya ilişkin haberlerimiz şu şekilde;

Tıklayın- Ersan Şen ve Cem Kaya arasında  ‘sığınmacı’ tartışması: “Sorumlusu Kılıçdaroğlu”

Tıklayın- Bakan Soylu'dan göçmenlere bayram izni açıklaması: Kısıtımız var 

Tıklayın- Kılıçdaroğlu'ndan Bahçeli'ye 'sığınmacı sorunu' tepkisi: Bu işin sorumlusu senin desteklediğin kişidir

Tıklayın- Canlı yayınında 'sığınmacı' tartışması: Mehmet Metiner stüdyoyu terk etti

ERDOĞAN SANATÇILAR İLE İFTAR YAPTI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Dolmabahçe Sarayı'nda AKP'ye yakın sanatçılar ile iftarda buluştu. Erdoğan, "Verdiğimiz desteklerle daima yanlarında yer aldık, yer almayı sürdüreceğiz" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile beraber iftar yapan sanatçıların arasında yer alan Halk Müziği Sanatçısı Şükriye Tutkun, sosyal medya hesabından “Erdoğan keşke babam olsa” ifadelerini kullandı.

Şarkıcı Demet Akalın, Dolmabahçe Sarayı'ndaki iftar programında görüştüğü Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan gece 00.00'dan sonra uygulanan müzik yasağının kaldırılmasını rica ettiğini söyledi.

İftar programına katılan Hakan Ural, gelen eleştirilere "Hadi ben devletin yalakasıyım hamdolsun sen neyin yalakasısın?" diye yanıt verdi. Ural’ın ifadelerine Türk halk müziği sanatçısı Sevcan Orhan’dan tepki geldi. Orhan, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda “Yalaka koyun, kasabın keskin bıçağını övermiş.” ifadelerine yer verdi.

Konuya ilişkin haberlerimiz şu şekilde;

Tıklayın-Erdoğan, AKP'ye yakın sanatçılar ile iftar yaptı: Daima sanatçılarımızın yanlarında yer aldık

Tıklayın-Saraydaki iftar davetine katılan Şükriye Tutkun: Erdoğan keşke babam olsa

Tıklayın-Demet Akalın, Erdoğan'dan ne istediğini açıkladı: "Kimse cesaret edememiştir ama ben ettim"

Tıklayın- Sevcan Orhan’dan "Hadi ben devletin yalakasıyım, siz nesiniz?" diyen Hakan Ural'a sert tepki

GEZİ DAVASI KARARI

İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde cuma günü görülmeye başlanan Gezi davasının karar duruşması bugün tamamlandı. Mahkeme, 4,5 yıldır tutuklu olan iş insanı Osman Kavala'ya ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi. Mücella Yapıcı, Çiğdem Mater, Hakan Altınay, Mine Özerden, Can Atalay, Tayfun Kahraman, Yiğit Ali Ekmekçi'ye 18’er yıl hapis cezası veren mahkeme, bu isimlerin tutuklanmasına hükmetti.

Hukukçular, Gezi Davası’nda verilen karara tepki amacıyla Çağlayan’da bulunan İstanbul Adliyesi C Blok kapısı önünde Adalet Nöbeti gerçekleştirdi. Hukukçular, “karara” tepki amacıyla yakalarına tutuklanan avukat Can Atalay’ın fotoğrafını takarak C Blok içinde nöbet tuttu. Ardından avukatlar alkışlar eşliğinde adliye önüne çıkarak açıklama yaptı. “Herkes için adalet” pankartının açıldığı açıklamaya, Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Oya Ersoy, Türkiye İşçi Partisi (TİP) Milletvekili Ahmet Şık, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekili Sezgin Tanrıkulu, CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Emek Partisi (EMEP) Genel Yönetim Kurulu (GYK) Üyesi Levent Tüzel ve çok sayıda avukat cübbesiyle katıldı. Açıklamada sık sık “Her yer Taksim her yer direniş”, “Kurtuluş yok ya hep beraber ya hiçbirimiz”, “Geziyi savunduk savunacağız” sloganları atıldı.

Davada duruşma savcısı celse arasında mütalaasını açıklamış, mütalaada, Osman Kavala ve Ayşe Mücella Yapıcı'nın "cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılması talep edilirken, 6 sanığın ise "cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya teşebbüse yardım etme" suçundan 15'er yıldan 20'şer yıla kadar hapisle cezalandırılması istenmişti.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Parlamentosu ve uluslararası hak örgütlerinden, Gezi davasında yargılamaya katılan tüm sanıkların mahkum edilmesi ve iş insanı Osman Kavala’nın ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmasına sert tepkiler geldi.

Konuya ilişkin haberlerimiz şu şekilde;

Tıklayın- Gezi Davası'nda karar açıklandı: Osman Kavala'ya ağırlaştırılmış müebbet hapis

https://www.gazeteemek.net/gundem/gezi-davasi-nda-karar-aciklandi-osman-kavala-ya-agirlastirilmis-h25787.html

Tıklayın- Birçok ilde Gezi Davası protestoları sürüyor: "Gezi onurumuzdur"

https://www.gazeteemek.net/gundem/bircok-ilde-gezi-davasi-protestolari-suruyor-gezi-onurumuzdur-h25796.html

Tıklayın- ABD ve AP'den Osman Kavala tepkisi: Karar Türkiye’deki mevcut sistemin otoriter karakterini yeniden doğruladı

https://www.gazeteemek.net/gundem/abd-ve-ap-den-osman-kavala-tepkisi-karar-turkiyedeki-mevcut-h25792.html

KILIÇDAROĞLU’NUN ELEKTRİĞİ KESİLDİ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Fox TV canlı yayınında soruları cevapladı. Elektriğe gelen zamları protesto için faturasını ödemeyen ve yaklaşık 2,5 ay sonra kesilen Kılıçdaroğlu, faturasını ödemeyi öneren AKP’lilere yanıt verdi. Kılıçdaroğlu, “Ucuz kahramanlık yapıyorlar. Faturasını ödeyemeyen milyonlar var, bundan haberleri yok” diye konuştu.

Kemal Kılıçdaroğlu, Adalet için bu ülkede kilometrelerce yol yürüdüm. Şimdi de halkımın acısını yaşamak için 1 hafta karanlıkta oturacağım." dedi.

Konuya ilişkin haberlerimiz şu şekilde;

Tıklayın- Kılıçdaroğlu'ndan elektrik faturasını ödemek isteyen AKP'lilere sert tepki: Ucuz kahramanlık yapıyorlar

Tıklayın- Elektriği kesilen Kılıçdaroğlu, gaz lambası altında konuştu: "Eşkiya holdinglerin cebi dolacak diye halkın hakları gasp edildi"

24 NİSAN 1915 OLAYLARI VE HDP’Lİ GARA PAYLAN

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, "Ermeni Soykırımı’nın Tanınması, Soykırım Faillerinin İsimlerinin Kamusal Alandan Kaldırılması" kanun teklifini, dün TBMM Başkanlığı’na sundu.

Kanun teklifiyle ilgili açıklama yapan Garo Paylan, "Ermeni halkının yarasını iyileştirecek tek toplum Türkiye toplumu, tek meclis ise Türkiye Büyük Millet Meclisi’dir. Ermeni Soykırımı bu topraklarda gerçekleşti ve adaleti ancak bu topraklarda, Türkiye’de sağlanabilir" demişti.

Kanun teklifinin gerekçesinde, Ermeni Soykırımı’nın 107 yıldır inkar edildiğini söyleyen Paylan, "24 Nisan 1915 tarihinde 250’ye yakın Ermeni aydının tutuklanması ile başlayan sürgün ve katliamlar, 27 Mayıs 1915 tarihinde çıkarılan Geçici Tehcir Kanunu’yla Ermeni halkının topyekün kadim topraklarından sürülmesi ve büyük çoğunluğunun yaşadıkları yerlerin civarında ve göç yollarında katledilmesiyle sonuçlandı" diye konuşmuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, birçok ülkenin 'soykırım' olarak nitelendirdiği 24 Nisan 1915 olaylarının yıldönümünde Türkiye Ermenileri Patriği Sahak Maşalyan'a bir mesaj gönderdi. Acıların büyütülmemesi gerektiğini savunan Erdoğan, ‘Osmanlı Ermenileri’ ifadesini kullanarak "Birinci Dünya Savaşı koşullarında vefat eden Osmanlı Ermenilerini bir kez daha saygıyla yâd ediyor, hayatta olan yakınlarına samimi taziyelerimi iletiyorum” dedi.

Teklifi kınadıklarını belirten Ömer Çelik, Twitter hesabından yaptığı açıklamada "TBMM çatısı altında görev yapan ve milletvekili sıfatı taşıyan bir kimsenin, 1915 yılında Osmanlı Devleti'nde yaşanan olaylar hakkında tarihi ve hukuki dayanaklardan yoksun ve asılsız iddiaları esas alan teklifini reddediyoruz ve şiddetle kınıyoruz. Bu, ahlaksız bir tekliftir. Hiç kimse milletimize soykırım iftirası atamaz. Yüce Meclis’in çatısı altında birinin bunu yapması ise siyasi ahlaksızlıktır" ifadelerini kullandı.

Konuya ilişkin haberlerimiz şu şekilde;

Tıklayın- Erdoğan'dan Sahak Maşalyan’a '24 Nisan' mesajı: Acıları büyütmeyelim

Tıklayın- AKP’li Çelik’ten Garo Paylan’a sert tepki: Gereken hukuki tahkikat yapılacak

Editör: TE Bilişim