Gazete Emek- İBB Başkanı İmamoğlu, Fox TV’de İsmail Küçükkaya’nın sunduğu Çalar Saat programında konuşuyor. İmamoğlu, Küçükkaya’nın “şimdiye kadarki belediye başkanlığı dönemine bir puan vermesini” istemesi üzerine şunları kaydetti:

“Zor dönemde başarılı işler yaptık hatta iz bırakan işlerimiz var. 10 metroyu birden yapmak, pandemi döneminde buna kaynak bulmak. Bazı büyükelçiler aylarca Türkiye’ye gelemedi gibi gibi sorunların olduğu dönemde 10 metroyu yapmak kent ormanlarını kazandırmak. Geçenlerde 10 günde yağan yağmur bir günde yağdı ve İstanbul’da tek bir su baskını okudunuz mu? 104 nokta tespit ettik 85’ini bitirdik. (Küçükkaya: 1’den 10’a kadar kendisini puanlarsanız kaç veririsiniz?) 7,5’dan 8 veririm kendime. Bu zor dönemde yetişemediğimiz işler, engelleme unsurlarını da başkasına mal etmiyorum kendimden kırıyorum yine. Bazı işler daha hızlı olurdu.”

Cem Küçük'ten ekonomi savunması: "Bergen filmine nasıl oldu da 7 milyon kişi gitti"

“HİÇBİR ANLAM İFADE ETMEYEN, KİFAYETSİZ AKLIYLA…”

İmamoğlu UKOME’deki son tartışmaya ilişkin olarak da şunları kaydetti:

“Bu arkadaş hiçbir anlam ifade etmeyen kifayetsiz aklıyla sadece temsilcisi olduğu siyasi düşüncelerin oradaki emir kulu olarak konuşuyor. Diğerleri kafayı öne eğmiş bir biçimde sadece el kaldırıyor benim askerimi benim polisimi bu işe neden alet ediyorsunuz ya! Personel giderim. (Tablo1) Bu ne biliyor musunuz bir vatandaş. Toplamda 12,5 liraya varan bir maliyeti var. Bütün bunları düştüğümüzde bu arada sağlık çalışanlarına ücretsiz taşımayı ilk getiren biziz biz bu konuda devletten tek kuruş destek almıyoruz. Bütün bu 12.5 liraya yakın bu maliyetin 3,5 lirasını alabiliyoruz vatandaştan. Geri kalanı belediyenin kendi bütçesinden orayı sübvanse etmesi. (Küçükkaya: UKOME’de ne istiyorsunuz?) Mesela, akaryakıt tüketimi günde 600 bin litre akaryakıt tüketiyoruz. (Tablo 2) Biz yüzde 50 zam istiyoruz niye? Vatandaşımızı korumak için. Oradaki bakanlık temsilcileri sadece konuşuyor. Diyor ki esnafa yüzde 32 yapacağız ama İBB’ye yüzde 18 yapacağız. Yani senin mazot zammının yüzde100 olduğu yerde sana yüzde 18 yapacağız diyor.”

İMAMOĞLU’NDAN SABAH GAZETESİNE: SEN NEREDE YAŞIYORSUN ALLAH AŞKINA, PATAGONYA’DA MI YAŞIYORSUN!

İmamoğlu, Sabah gazetesinin İBB’nin ulaşım zammına “fahiş zam” diyen Sabah gazetesine tepki gösterdi. İmamoğlu, “Metroya 1,5 milyar liraya elektrik faturasın, ne fahiş zammından bahsediyorsun! Sabah gazetesi sen nerede yaşıyorsun Allah aşkına, Patagonya’da mı yaşıyorsun? Bu zavallı ulaştırma bakanlığının temsilcisi zavallı şahsiyet sen nerede yaşıyorsun!” diye sitem etti.

İMAMOĞLU’NDAN TEKNE YANITI

İmamoğlu, İBB’nin teknesini kullanmasıyla ilgili gelen eleştirilere de yanıt verdi. İmamoğlu, “Bizim o işlerde işimiz yok, tamamen yalan dolan, tamamen uydurma. İBB’nin bir firmasının kimi zaman personel kimi zaman acil hizmete giden teknesini belli bir sayıda İBB Başkanı kullandı diye bunu haber yapan akıl sadece ben nereden tutarım diyen akıl. Zaten bu işler teftiş ediliyor bir şey çıktığı da yok” dedi.

Akşener'den 6'lı zirve açıklaması: "O masada HDP olsa biz olmayız"

“İSTANBUL’U KAYBETMEK BU PLANLARINI SEKTEYE UĞRATTI”

İmamoğlu, UKOME’de ulaşımda zamma karşı çıkanlara da tepki gösterdi. İmamoğlu, “Bizim hâlâ bulamadığımız belki de kafalarında çok farklı planları vardı. İstanbul’u kaybetmek bu planlarını sekteye uğrattı. Sevdam İstanbul diyen anlayış bunu yapamaz!” diye konuştu.

İMAMOĞLU’NDAN İSKİ AÇIKLAMASI: HER AY 300 MİLYON LİRA ZARAR EDİYOR

İmamoğlu İSKİ ile ilgili de konuştu; “İSKİ ocak-şubat-mart aylarında, her ay 300 milyon lira zarar ediyor. Niçin? Seçildik 2019 mart. 3 yıldır İBB’nin kurumu İSKİ’ye zam neredeyse verilmedi. İBB 30 büyükşehir belediyesi arasında en pahalı su temini yapan şehirdir. Melen’den su basıyoruz. Elektrik maliyeti çok büyük. Şuanda 3 milyarı aştı elektrik maliyeti. 170 milyon lira olan doğalgaz maliyeti 570 milyon liraya çıktı. Zam meselesinin kaynağı belediye olamaz ki ekonomi yönetimi! Ekonomideki fiyat artışlarının kaynağı ekonomiyi yönetenlerdir” sözlerini kaydetti.

İSKİ’NİN BUGÜN YAPILACAK OLAĞANÜSTÜ GENEL KURULU HAKKINDA AÇIKLAMA: BEN DE BUGÜN GÖRECEĞİM

İmamoğlu sözlerine şöyle devam etti:

“Ey meclis bakın hepimiz vicdan taşıyoruz AK Partili meclis üyesi de İstanbul’un meclis üyesi. Gelin her konuda sizi bilgilendirelim. Bunu en son aralıkta yine bize zam vermediler ben de kararlarını iade ettim ve o karardan sonra çağırdım grup başkanvekillerini Allah aşkına oturun şunu tetkik edin, İSKİ size raporlar versin. Tam 3 aydır biz bunu yapıyoruz. Ve araya olağanüstü kurul koyduk sıfır zam verdiler yine tekrar istişareye devam ettik hatta bir bakan verin şahitliğinde bu konu böyle olmaz dedi ve yine şahitliğinde grup başkanvekillerini bir araya getirdik ve 3 aydır bunu yaptık. Bugün olağanüstü genel kurul var. Peki şu anda ben ne biliyorum? Hiçbir şey. Ben de bugün göreceğim.”

“Bir belediye başkanı fiyat artmalı diye feryat eder mi! Ama mecburuz”

TAKSİ MESELESİ: HA BİRE TOP ÇEVİRİYORLAR, ŞU TEMSİLCİLERİN HİÇBİRİ FİKİR BEYAN ETMİYOR

İmamoğlu defalarca kez UKOME’de kabul edilmeyen yeni taksi önerisi hakkında da konuştu; “Ha bire top çeviriyorlar. Şu temsilcilerin hiçbiri fikir beyan etmiyor. Ben katıldım bir tanesine, taksi meselesini getirdim. Arkadaşlar bir fikriniz yok mu bu konuda? Ağzını açıp cümle kuran olmadı. Onun için tabi bu ay yine getirdik. Yine reddedildi. Nisan sonunda yine getireceğiz, inatla getireceğiz. Şimdi evet deseler zaten bu sistemi 1.5 yılda anca hayata geçireceğiz. O zaman bu geçseydi şimdi İstanbul’da ancak hayata geçerdi İstanbul pırıl pırıl taksileriyle buluşurdu” sözlerini kaydetti.

“BAKAN BEY İSTANBUL’A İHANET EDİYOR”

Bakan Bey burada görev yapmış, benim de genel sekreter yardımcım oldu 17-18 gün. Şimdi Ulaştırma Bakanı. Allah sana akıl versin. Bu İstanbul’da yöneticilik yaptın şimdi İstanbul’a ihanet ediyorsun. Yazık!

“300 OTOBÜSÜMÜZÜN ONAYI HÂLÂ CUMHURBAŞKANLIĞINDA 2 SENE!”

İmamoğlu ayrıca, “300 otobüsümüzün onayı hâlâ cumhurbaşkanlığında 2 sene! Onay vermeyince batırmak istedikleri İETT şu koşullarına rağmen 150 tane otobüs aldı” diye konuştu.

CUMHURBAŞKANI ADAYLIĞI AÇIKLAMASI

Her CHP’linin adayı kendi partisinin genel başkanıdır. Yani Kemal Kılıçdaroğlu’dur. Benim de adayım Kemal Kılıçdaroğlu. 6 siyasi parti bir masaya oturmuş ve ülke adına karar verecek. Meşakkatli ve zor bir yol. Tehlikelerle ve virajlarla dolu. Günün sonunda en doğru kararı vermek zorundalar. Bu doğru kararın neferi gibi çalışmak zorundayız.

İÇİŞLERİ'NDEN İMAMOĞLU’NA PERSONEL YANITI 


İBB'deki soruşturmayı cadı avına benzeten İmamoğlu, “Bir suçlu varsa suçunu elbette çeker, bunu herkes için konuşuyorum. İkincisi şu ana kadar 8 kişi. Aylar önce manşetler atıldı. 121 milyar lirası kayıp diye İBB'nin. 3 yıldır karaladılar, yerden yere vurdular, iftiralar attılar. Bu bakanın ilk hakareti de değil bana. Bu memleket adına utanç verici bir konuşma yapmıştır, 86 bin İBB çalışanını zan altında bıraktılar. Bugün gelinen ortada bir şey yok, fos çıktı. 100'e yakın müfettiş var oturtacak yer bulamıyoruz. Girmedikleri konu kalmadı. Bir şey bulmadan gelmeyin talimatı almışlar belli ki” diye konuştu.



 

İÇİŞLERİ'NDEN YANIT

İçişleri Bakanlığı’ndan, İBB’deki ‘terör’ soruşturması hakkında açıklama yapıldı.

Açıklamada, ilk defa işe alınanlar hakkında, "Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması sürecinin gereği gibi işletilmediği anlaşılmıştır. Büyükşehir Belediyesince birçok personel hakkında hiç güvenlik soruşturması veya arşiv araştırması talebinde bulunulmadığı, bazı kişiler hakkındaki talebin ise müfettiş incelemesi başladıktan sonra apar topar yapıldığı anlaşılmıştır" denildi.

İBB'de bazı işe alınan işçilerin, "Anayasal düzene karşı işlenen suçlar ve terör suçları sebebiyle mahkumiyet kararı" olduğu öne sürülen açıklamanın devamında, “İçişleri Bakanlığı: İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde ilk defa işe alımlarda güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması sürecinin gereği gibi işletilmediği anlaşılmıştır. Büyükşehir Belediyesince birçok personel hakkında hiç güvenlik soruşturması veya arşiv araştırması talebinde bulunulmadığı, bazı kişiler hakkındaki talebin ise müfettiş incelemesi başladıktan sonra apar topar yapıldığı anlaşılmıştır. İstihdam edilen kişiler arasında Emniyet birimlerimizce 'suç veya istihbarat kaydı' bulunduğu bildirilen kişiler de mevcuttur. Hatta bu kişiler arasında hakkında terör sebebiyle adli soruşturma yapılmış, Anayasal düzene karşı işlenen suçlar ve terör suçları sebebiyle mahkumiyet kararı almış kişiler de bulunmaktadır" ifadeleri kullanıldı.

NE OLMUŞTU?

İçişleri Bakanlığı, "İBB, bağlı kuruluşları ve şirketlerinde işbaşı yaptırılan personelden 455'inin PKK/KCK, 80'inin DHKP-C, 20'sinin MLPK, ayrıca bazılarının FETÖ ve diğer terör örgütleriyle iltisaklı/irtibatlı olduğu yönünde ihbar, şikayet ve elde edilen tespitler üzerine, konunun tüm yönleriyle soruşturulması için Bakanlığımızca özel teftiş başlatılmıştır" açıklamasında bulunmuştu.

Bakanlığın sosyal medya hesabından yapılan açıklamanın devamında şu ifadeler yer aldı:

“Ayrıca İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne DİAYDER referansıyla, PKK Terör Örgütü irtibatlı ve iltisaklı kişilerin yerleştirildiğine yönelik İstanbul İl Jandarma Komutanlığı tarafından yapılan tespitler sonucunda İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamedeki iddia ve tespitler de bahse konu özel teftişin kapsamındadır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”

İBB: 86 BİN ÇALIŞANIMIZ ZAN ALTINDA

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İçişleri Bakanlığı’nın başlattığı özel teftiş ilgili açıklama yaparak çalışanlarının zan altında bırakıldığını belirtmişti.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Twitter'da yaptığı açıklama şöyle:

"Türkiye Cumhuriyeti Devleti, sosyal medyadan idare edilemez. İçişleri Bakanlığı konuyla ilgili 16 Aralık 2021 tarihli resmî yazımıza bilgi vermediği gibi bugün sosyal medyadan yaptığı açıklamayla 86 bin İBB çalışanımızı zan altında bırakmıştır.

Terör bağlantılı” kişiler ortada gezip, kamu kurumlarında iş buluyorsa bu sorun İBB’nin değil, güvenlikten sorumlu İçişleri Bakanlığı’nındır. Devletin en önemli bakanlıkları, siyasi polemik yerine, elindeki bilgi ve belgeleri devletimizin kurumu İBB ile paylaşmalıdır.

31 Mart seçimleri öncesi ve sonrasında başlayan ve hala devam eden hukuksuz ve devlet ciddiyeti ile örtüşmeyen bu hamleleri kamuoyu takdirine sunarız. Elbet Türkiye Cumhuriyeti hak ettiği şekilde idare edilecektir çünkü bu kudret milletimizde fazlasıyla mevcuttur.

İBB ve 86 bin çalışanı sonuna kadar hukuk önünde haklarını arayacaktır."

İŞARETİ ERDOĞAN VERDİ

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, son konuşmasında İBB'yi hedef almış ve "CHP belediyelerinde 15 bin kişiyi işten çıkarıp terörle bağlantılı 45 bin kişiyi işe aldı. Hani İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde personel fazlası vardı? Utanmadan bana mektup gönderiyor, 'Böyle bir şey yok' diye. İBB'nin önünde hanımlarıyla beraber ağlayanların gözyaşlarını sen bize anlatma. İBB'nin kahir ekseriyeti AK Partili meclis üyelerinden oluşmaktadır. Bütün kayıtlar onlarda mevcuttur. Senin bütün yalanların orada tutuluyor. Bay Kemal ve onun müridi. Yenikapı'ya sıra sıra dizdikleri araçların daha fazlasını, 3-5 kat daha yüksek fiyatla belediyeye doldurdular. Belediyenin borcunu hiçbir iş yapmadan 23.5 milyar liradan 61 milyar liraya çıkardılar," demişti.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu da Twitter hesabından paylaşımda bulunarak, "2,5 yılda yaptığımız yatırımlar ve hayata geçirdiğimiz projelerle İBB’de 21.500 kişiye istihdam sağladık. 2024’e kadar yeni yatırımlar ve projelerle Cumhurbaşkanımızın iddia ettiği rakamı, yani 45 bin kişiyi, İstanbul’a hizmet için istihdam etmek üzere var gücümüzle çalışacağız" yanıtını vermişti.

İBB'DEN İÇİŞLERİ BAKANLIĞI’NA 'TERÖR SORUŞTURMASI' YANITI 


 

İçişleri Bakanlığı'nın "İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde ilk defa işe alımlarda güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması sürecinin gereği gibi işletilmediği" ifadeleri üzerine belediyeden de bir açıklama geldi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından yapılan açıklamada, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun belediyeye başlatılan 'terör' soruşturmasının sadece personelle sınırlı kalmadığı, her konuda soruşturma yapıldığı belirtildi. Belediyeye göre,  bakanlık açıklamasında bunu 'doğruladı.'

"Süreç, sadece yola çıkıldığı gibi personele yönelik güvenlik soruşturması değildir" denilen açıklamada, "Ayrıca bazı iştiraklerimizde de farklı incelemeler devam etmektedir. Bu açıklama göstermiştir ki Bakanlık, Sayın İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun açıklamasını doğrulamıştır" ifadeleri yer aldı.

 

'BU İTHAM KABUL EDİLEBİLİR DEĞİLDİR'

Belediyenin internet sitesinden yapılan duyuruda şu ifadeler yer aldı:

"İçişleri Bakanlığı açıklamasında ‘Bazı personeller hakkında güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması talebi apar topar yapılmıştır’ denmektedir. Bir kamu kuruluşuna yönelik bu itham kabul edilebilir değildir. Aralık 2021’de yani 4 ay önce TBMM Genel Kurulu’nda Sayın İçişleri Bakanı’nın teamüllere aykırı olarak yaptığı ‘apar topar’ açıklamanın ardından İBB süreçten haberdar olmuştur.

Resmi açıklamalarla, terör örgütü isimleri ve bunlarla iltisaklı personel sayıları açıkça belirtilmiştir. Buna rağmen aradan geçen 4 ayda iddia edilen ‘557 terör iltisaklı’ personele rastlanmamıştır. Sayın İçişleri Bakanı’nın açıklamalarının ardından İBB hemen iç denetim başlatmıştır. Denetim hem geçmiş döneme hem de günümüze yönelmiş ve detaylı araştırmalar yapılmıştır.

86 bin personelimizden 4500 tanesinin adli sicil kayıtları elimizde olsa da, arşiv araştırmasının eksik olduğu tespit edilmiş ve evraklar İstanbul Valiliği’ne gönderilmiştir. Neticede bu zamana kadar 1600 personelimizin araştırması tamamlanmış ve sonuçlar tarafımıza iletilmiştir.

 

'DİAYDER SORUŞTURMASI KAPSAMINDA İŞTEN ÇIKARILAN KİŞİLER DEĞİLLER'

Yapılan incelemelerde 1600 personelin taranmasından, 13 personelle ilgili arşiv kaydına rastlanmıştır. Yine İBB’nin geçmiş döneme dair incelemesinde önceki yönetimlerce işe alınan 5 personelin de arşiv kaydı olduğu ortaya çıkmıştır. Bu 18 kişiyle ilgili mevzuat hükümlerince gerekli işlemler yapılmıştır. İş akitleri feshedilen kişiler, Bakanlık açıklamasında iddia edildiği gibi DİAYDER soruşturması kapsamında işten çıkarılan kişiler değildir. Bakanlığımız bu konuda ayrıntılı bilgi isterse, İBB makamlarınca bu bilgi derhal verilecektir.

İçişleri Bakanlığı açıklamasında, İBB Başkanı Sayın Ekrem İmamoğlu’nun ‘Belediyede 80 tane müfettiş var’ sözlerine ilişkin yaptığı açıklamada, İBB ve bağlı kuruluşlarında 23 tane müfettiş olduğu bilgisi verilmiştir. Burada kast edilen sadece müfettişler değil, onlara eşlik eden uzmanlar, baş kontrolörler vb. kamu görevlileridir. Her kamu kurumu ve kuruluşu gibi İBB’de de devletimizin çeşitli kurumları tarafından denetlenmektedir ve denetlenmelidir. Değerli kamu görevlilerimiz ile işbirliği içinde çalışmalarımız sürmektedir. O yüzden bugünkü açıklamaların ‘görevi etkileme’ amacı taşıdığını iddia etmek doğru değildir. Keza 3 yıllık süreçte İBB’ye ve bağlı kuruluşlarına gelen müfettiş sayısını 80 ile sınırlamak da doğru olmaz.

 

'86 BİN İBB PERSONELİ ZAN ALTINDA BIRAKILDI'

Son olarak, bundan 4 ay önce ‘apar topar’ şekilde İBB’deki 557 personelin terör örgütleriyle iltisaklı olduğu iddia edilmiştir. Bu kişilerin kimler olduğunu öğrenmek için İBB tarafından, İçişleri Bakanlığı ve İstanbul Valiliği dahil gönderdiğimiz yazılı taleplere hiçbir yanıt verilmemiştir. Hal böyleyken kuşkusuz 86 bin İBB personeli zan altında bırakılmıştır. Çünkü 86 bin çalışan içinde ‘bilinmeyen 557 kişiden’ bahsedilmektedir.

İBB ve bağlı kuruluşlarında görev yapan başta müfettişlerimiz dahil, devletimizin tüm görevlileri ile sıkı bir işbirliği içinde çalışıldığının altını bir kez daha çizmek isteriz. Hele hele ‘terör suçlaması’ gibi hassas bir konuda vatan ve millet sevgisi çok iyi bilinen İBB Başkanı ve tüm personellerimiz üzerine düşen görevi her zaman yapmıştır, yapmaya da devam edecektir."




 

 Kaynak: Tele1

Editör: TE Bilişim