Gazete Emek- Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi'nden (GAMER) yapılan canlı yayında konuşan Soylu, İstanbul'da görev yapan bir polis memurunun Hakkari'de aracında 52,5 kilogram patlayıcı bulunmasına ilişkin bilgi verdi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde patlayıcıyla yakalanan polisin 2019'da ihraç edilip, mahkeme kararıyla mesleğe döndüğünü belirterek "Hedef İstanbul'du" dedi.

Hacettepe'deki Newroz kutlamalarına ırkçı saldırı! 

‘YAPAY ZEKÂLI ANALİZ PROGRAMI’

Olayın narkotik ekiplerinin yapay zekâ kullanılan bir analiz programı sayesinde ortaya çıkarıldığını ifade eden Soylu, polisin Kuzey Irak tarafından geldiğini ve aracına patlayıcının Şemdinli'de yerleştirildiğini söyledi.

Aracın Hakkari'de durdurulduğu ve yapılan aramada bagajda 133 paket içerisinde toplam 52,5 kilogram rdx tipi patlayıcının ele geçirildiğini belirten Soylu, sürücünün kimliğine bakıldığında polis memuru olduğunun anlaşıldığını kaydetti. Söz konusu polisin kablo hırsızlığından 2019 yılında meslekten ihraç edildiğini ancak mahkeme kararıyla mesleğe geri döndüğünü anlatan Soylu, "Netice itibarıyla hedef İstanbul, şu ana kadar gördüğümüz nokta. 52,5 kilo patlayıcı büyük ve önemli bir patlayıcı" dedi.

Soylu, polisin aracı olaydan birkaç gün önce adına tescil ettirdiğini, aracın parasını patlayıcıyı yerleştiren kişinin verdiğini söyledi.

‘DURDURMA AMAÇLARI UYUŞTURUCU YAKALAMASIYDI’

CNN Türk İstihbarat Şefi Nihat Uludağ da, kanalda katıldığı canlı yayında operasyona dair edindiği bilgileri paylaştı. Uludağ, şunları söyledi:

“Hakkari İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri hayati bir operasyon gerçekleştirdi diyebiliriz. 133 ayrı kapsül içinde 52 buçuk kilo plastik patlayıcı. Ekipler uzun süredir uyuşturucu operasyonlarında 'yapay zeka programı' kullanıyorlardı. Bu programla bu aracın şüpheli olduğu bilgisi geldi ekiplere. Bunun üzerine araç tespit edildi. Çünkü araç ilk defa orada görülüyordu, bir anda şehre gelmişti. Ve polisler aracı durdurdu. Aslında ilk durdurma amaçları uyuşturucu yakalamasıydı. Genelde uyuşturucu satıcıları bu tür faaliyetlerde bulunuyor. Araç üzerinde bir arama yapıldı, ama polisi şaşırtan bir nokta oldu. Narkotik arama köpeği araca tepki vermedi, bomba arama köpeği tepki verdi. Bunun üzerine daha titiz bir arama yapıldı ve aracın gizli bölmelerinde 133 parça 52 buçuk kilo plastik patlayıcı ele geçirildi."

Özlem Gürses ve Emin Çapa Halk TV'den ayrıldı: Gelirin yarısını istedi

‘ŞOFÖR POLİS MEMURU ÇIKTI’

Bomba yüklü aracı kullanan şoförün polis memuru olduğu belirten Uludağ sözlerine şöyle sürdürdü: "Polis memuru PKK'lı ve FETÖ üyesi olabilir mi diye polisler araştırma yaptı ama hayır öyle değil. Eski, emekliliği gelmiş bir polis memuru. Daha önce Hakkari'de 2020 yılına kadar şark görevi yapmış daha sonra Zonguldak'a tayini çıkmış. O arada adi bir suçtan dolayı açığa alınmış. Sonra mahkeme kararıyla tekrar dönmüş. Ardından İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne sonra da Kilis'e tayin edilmiş. Fakat Kilis'te görev yerine gitmemiş ve bu olaya karışmış. Yapılan soruşturmada ilginç ayrıntılar da mevcut. Bu polis memuru 2 gün Van'da kalıyor. Ve bomba yüklü araçla Kuzey Irak'tan, Şemdinli'den Türkiye'ye giriyor. Olaydan bir gün önce araç polis memuruna tescil edilerek satın almış gibi gösteriliyor. Amaç bomba yüklü aracı alarak İstanbul'a getirmekti. Ve PKK terör örgütü üyelerine bu bombaları teslim edecekti."



 

Kaynak: BirGün 

Editör: TE Bilişim