Gazete Emek- Üniversiteler Arası Dünya Boks Şampiyonası'nda şampiyon olan 21 yaşındaki Dersimli sporcu Erivan Barut, TRT Kurdi’de Sporun Yıldızları (Stêrkên Sporê) adlı programa katıldı.

Programda Kürtçenin Zazaca (Kırmançki-Zazaki) lehçesinde kendini ifadeye etmeye çalışan Barut’un konuştuğu video sosyal medya üzerinde gündem oldu.

Barut’un sık sık Türkçe kelimeler de kullandığı konuşması kimi sosyal medya kullanıcısınca tepkiyle karşılandı. Bunun üzerine genç sporcu Barut, Twitter hesabı üzerinden açıklama yaptı. Yaşananları 'linç' olarak nitelendiren Barut şunları yazdı:

“Merhaba. Herkesin bildiği üzere TRT Kurdi’de katıldığım programın formatı gereği ana dilde Zazaca (Kırmançki) konuşmam istenmişti. Ben ana dile hakim olamadığımı belirtip dilim döndükçe kendimi ifade etmeye çalışmıştım. Sonra sosyal medyada lince tabi tutulduğumu fark ettim.

Lütfen Dersim’in çocuklarını ana dilimizden mahrum etmeyelim. Tüm diller tarihin öncelerini arşınlayıp günümüze gelmekte. Bize miras bırakılan bu cevheri yok olmaktan kurtaralım...

Düşülen durum bir halkın trajedisi sanıyorum. Ve bundan sonraki işlerim arasında dilimi öğrenmek de olacak kesin.

Dağlı bir kentin son kuşaklarından sadece bir tanesiyim. Benim gibi hatta benden daha kötüsü dilimize yabancı olan gençlerin sayısı o kadar çok ki anlatamam.”

'BU HEPİMİZİN SORUNU'

Ardından genç sporcu Barut, TRT Kurdi’nin de hesabını etiketleyerek, “Ben Dersimli sporcu bir gencim. Erivan Dersim'i dünyada temsil ediyor diye üzerine düşeni yapmayacağı anlamına gelmez. Madem kötürüm olmaya yüz tutmuş bir yanımızı gözler önüne serdim, bu hepimizin, bir toplumun sorunu diye düşünüp düşündürmeye de sevk etmek istiyorum” ifadelerini kullandı.

ERİVAN BARUT KİMDİR?

Dersim merkeze bağlı Batman köyünde annesiyle yaşayan Erivan Barut, 2016 yılında karıştığı bir kavga sonrası tanıştığı antrenör Gürsel Tayam sayesinde spora başladı. Daha sonra turnuvalara katılmaya başlayan Barut, boks, kick boks ve muaythai branşlarında dereceler aldı.

Barut, muaythai ve kick boksta katıldığı turnuvalarda Avrupa ve Türkiye şampiyonlukları elde etti.

Aynı zamanda Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi (EBYÜ) Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği 4'üncü sınıf öğrencisi olan Erivan Barut, 12-24 Mart 2022’de Hırvatistan'da düzenlenen Avrupa Büyükler Boks Şampiyonası'nda rakiplerini yenerek altın madalyanın sahibi olarak Avrupa şampiyonu olmuştu.

Editör: TE Bilişim