Gazete Emek- Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde 7,7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem Gaziantep, Hatay, Şanlıurfa, Mersin, Samsun, Trabzon ve Türkiye’nin güney ve doğusunda hissedildi. Deprem sonrasında en büyüğü 7,6 olmak üzere 105 artçı deprem meydana geldi. Çok sayıda bina yıkılırken basın açıklamasında bulunan İçişleri Bakanı Soylu, dördüncü seviye uluslararası alarm ilan edildiğini duyurdu.  AFAD toplam 2316 vatandaşın hayatını kaybettiğini, 2 bin 834 binanın yıkıldığını ve 7 bin 634 vatandaşın yaralandığını açıkladı. AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan toplamda 2 bin 470 vatandaş kurtarıldığını açıkladı.

Doğu, Güneydoğu, İçanadolu ve Akdeniz bölgesinde birçok il, saat 04.17’de Kahramanmaraş merkezli Richter ölçeğine göre 7.7 büyüklüğünde depremle sallandı. AFAD’dan alınan bilgiye göre yerin 7 kilometre derinliğinde meydana gelen deprem, yurdun büyük büyük bölümünden hissedildi. Kandilli Rasathanesi depremin büyüklüğünü 7.4 açıkladıktan sonra 7.7 olarak revize etti. Kandilli Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Haluk Özener “Artçı depremlerin aylarca hatta belki bir yıla kadar sürmesi beklenebilir. 5 ve 6’nın üzerinde artçı depremleri yaşayabiliriz. Bu depremin Akdeniz bölgesinde tsunamiye yol açabileceği uyarısını verdik.” dedi.

2316 ÖLÜ

AFAD ölü sayısının 2316 ’ya yükseldiğini açıkladı. AFAD açıklamasında “Şu ana kadar 105 artçı deprem söz konusu. 2 bin 834 yıkılan bina ihbarı alındı. Hem havadan hem karadan deprem bölgesine sevkiyat yapılıyor” denildi.

7,6 BÜYÜKLÜĞÜNDE BİR DEPREM DAHA

Kandilli’nin verilerine göre, Kahramanmaraş Gözpınar-Ekinözü merkez üssü olan 7.6’lık bir deprem kaydedildi. Kandilli’nin ardından AFAD da depremin büyüklüğünü 7.6 olarak, merkez üssünü ise Elbistan olarak duyurdu. Kahramanmaraş Elbistan’da saat 13.24’te gerçekleşen depremin derinliği 7 kilometre olarak ölçüldü. Söz konusu deprem, Diyarbakır, Ankara, Adana ve ve birçok kentte hissedildi 

İÇİŞLERİ BAKANI SÜLEYMAN SOYLU

AFAD Genel Merkezi’nde basın açıklamasında bulunan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Bütün ekiplerimiz teyakkuz halinde. Dördüncü seviye alarm ortaya koyduk. Bu, uluslararası yardımı da içeren bir alarmdır”dedi. “Şu ana kadar 6’nın üzerinde 6 deprem var, en büyüğü 6,6” ifadelerine yer veren Soylu, “Şu anda yıkım ve can kaybı bilgisi konusunda net bir şey söyleyemeyiz” dedi.

OKULLAR TATİL EDİLDİ

Deprem nedeniyle tüm Türkiye’de okullar 13 Şubat’a kadar tatil edildi.

MECLİS’E ARA VERİLDİ

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, “TBMM Genel Kurulu yaşanan deprem felaketi nedeniyle yarın toplanarak çalışmalarına ara verecek. Adıyaman Milletvekilimiz Yakup Taş ve ailesine henüz ulaşamadık” dedi.

AFAD: TSUNAMİ TEHLİKESİ BULUNMAMAKTADIR

AFAD’dan Akdeniz bölgesi için yeni bir açıklama geldi. Açıklamada, “Bugün Kahramanmaraş Pazarcık ve Elbistan merkezli meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüklerindeki depremlerden sonra şu an itibarıyla Doğu Akdeniz’de kıyılarımızı etkileyecek herhangi bir tsunami tehlikesi bulunmamaktadır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.” denildi.

KIZILAY’DAN ÇAĞRI

Türk Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık, Kahramanmaraş’ta meydana gelen 7,7 büyüklüğündeki deprem sonrası, bölgeye ilk etap sevkiyat için ulusal kan stoklarının mevcut olduğunu ancak ilerleyen saatlerde olabilecek ilave ihtiyaçlar için, vatandaşları tüm Türkiye’de kan bağışına davet etti.

AFAD‘DAN İLETİŞİM UYARISI

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), pet çok ilde hissedilen Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi merkezli 7,7 büyüklüğündeki depremin ardından cep telefonlarıyla iletişime ilişkin uyardı. 

HULİSİ AKAR: 3 ASKER ŞEHİT

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar “Deprem bölgesinde 3 askerimiz şehit oldu. Yaralılarımız var, birliklerimizde yoklama alıyoruz” ifadelerini kullandı.

GSM OPERATÖRLERİ KAPASİTE ARTTIRDI

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada da, “Tüm GSM operatörleri kapasite arttırarak kapanan telefon hatları açılmıştır. Tüm vatandaşlarımıza duyurulur” ifadesi kullanıldı.

“EVLERE GİREMEYENLER CAMİLERDE KALABİLİR”

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş: “Deprem bölgesinde evlerine giremeyen vatandaşlarımız, müftülükler ve din görevlileri rehberliğinde uygun camilerde diledikleri kadar kalabilirler.”

17 AĞUSTOS 1999’DAN BU YANA EN BÜYÜK DEPREM

Deprem uzmanı Okan Tüysüz, Kahramanmaraş’taki 7,7 büyüklüğündeki depremi NTV canlı yayınında değerlendirdi. Tüysüz, “17 Ağustos 1999’dan bu yana yaşadığımız en büyük deprem olarak kayıtlara geçti” dedi.

OKULLAR TATİL

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, “Tüm Türkiye’de okullarımızı 13 Şubat’a kadar 1 hafta tatil ediyoruz” dedi.

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Kahramanmaraş’ta yaşanan depremin ardından “Tüm Türkiye’de okullarımızı 13 Şubat’a kadar 1 hafta tatil ediyoruz” açıklamasını yaptı.

HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu, AFAD’ın helikopter dışında Kahramanmaraş depreminden etkilenen bölgelere helikopter dışında ulaşamadığını açıkladı.

HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu, Kahramanmaraş Pazarcık’ta meydana gelen 7,7 şiddetindeki depremde etkilenen bölgelerle ilgili AFAD’ın çalışmaları hakkında bilgi verdi. Ali Kenanoğlu, AFAD’ın depremden etkilenen bölgelere helikopter dışında bir yolla ulaşamadığını teyit ettiğini ifade etti.

Kenanoğlu’nun paylaşımında şu ifadeler yer aldı:

“Biraz önce AFAD ile görüştüm. Durumu teyit ettiler; “Şu an helikopter dışında hiçbir şekilde enkaz bölgelerine ulaşamıyoruz” Dediler. Uluslararası yardım çağrısında bulunduk, durum çok kötü denildi. #deprem

NACİ GÖRÜR İSYAN ETTİ

Deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür, Kahramanmaraş’ta yaşanan 7.7 büyüklüğündeki depremin ardından sosyal medya hesabından açıklamada bulundu. Görür, “Artçı depremler büyük olacaktır, hasarlı evleriniz yıkılabilir.” dedi. Görür daha önce yaptığı açıklamaları hatırlatarak, ” Yıllardır uyardığımız yer. Tek bir yerel yönetici arayıp ne yapalım demedi. Bunca uyarıyı niye yaptık” dedi.

Kahramanmaraş’ta yaşanan 7.7 şiddetindeki deprem, Hatay, Gaziantep, Osmaniye, Malatya ve Adıyaman’da etkili oldu. Deprem uzmanı Naci Görür, üç gün önce katıldığı canlı yayında Kahramanmaraş depremi için uyarıda bulundu. Yerbilimcilerin de depremin geldiğini öngördüklerini ve defalarca uyardıklarını belirterek artçıların şiddetinin büyük olacağını ifade etti.

AKP’li VEKİL DE ENKAZ ALTINDA

AKP Adıyaman Milletvekili Yakup Taş enkaz altında kaldı.

Editör: Bekir GÜNEŞ