Gazete Emek- İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun Yüksek Seçim Kurulu (YSK) başkan ve üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla yargılandığı dava Kartal Anadolu Adliyesi 7. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülüyor.

Davada İmamoğlu’nun 4 yıl 1 aya kadar hapsi ve siyasi yasaklı olması talep ediliyor.

BASIN AÇIKLAMASI YASAĞI

Duruşma öncesi Kartal Kaymakamlığı, 'toplanmaların genel güvenlik ve asayiş yönünden sakınca oluşturduğu' gerekçesiyle Kartal Neyzen Tevfik Meydanı dışındaki tüm açık alanlarda basın açıklaması yapılmasını yasakladı. Adliye çevresinde de çok sayıda TOMA ve çevik kuvvet ekipleri geniş güvenlik önlemi aldı.

Partililer mahkemede İmamoğlu'na ceza çıktığı takdirde Neyzen Tevfik Meydanı'nda toplanacak.

SALON ÖNÜNE BARİYER

Duruşma salonunun önü de bariyerler ve çevik kuvvet polisleriyle çevrelendi. Çok sayıda gazeteci salona giremedi.

İLK OLARAK FOX TV MUHABİRİ DİNLENDİ

Yoğunluk nedeniyle yarım saat geç başlayan duruşmada ilk olarak FOX TV muhabiri Gülşah İnce tanık olarak dinlendi. İmamoğlu'nun sarf ettiği sözlerin YSK üyelerine değil Süleyman Soylu'ya ithafen yaptığına dair soruya “Görüntüler ayan beyan ortada. Ekrem İmamoğlu’na İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun kendisi hakkında sarf ettiği sözlerini alıntılayarak kendisine sorduk” dedi.

Bunun üzerine avukatlar net olarak anlaşılması için kayda geçilmesini istedi. Hakim, “Herhangi bir çözümleme yapmaya gerek yok. Bu sözü kime söylediği belli. Süleyman Soylu’ya söylemiştir. Ben de o şekilde düşünüyorum” dedi.

AVUKATLARIN REDDİ HAKİM TALEBİ REDDEDİLDİ

Mütalaasını mahkemeye sunan Savcı, diğer tanıkların dinlenmesini talep etti. Ancak davaya bir yararı olmayacağını belirten hakim savcının talebini ve avukatların tanıkların zorla getirilmesi talebini reddetti.

Avukatlar, hakimin tarafsız olduğuna inanmadıklarını belirterek reddi hakim talebinde bulundu. ancak bu talep de mahkeme heyeti tarafından reddedildi.

Hakim, avukatların reddi hakim talebini reddetti.

KARTAL KAYMAKANLIĞI’NDAN TOPLANMA YASAĞI

Kartal Kaymakamlığı, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun İstanbul Anadolu Adliyesi'ndeki duruşması nedeniyle 'toplanma, basın açıklaması ve gösteri yürüyüşü' yapmayı yasakladı.

Kartal Kaymakamlığı'nın yasak açıklaması şöyle:

"Sosyal medya ve açık kaynaklardan yapılan araştırmalar neticesinde, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İMAMOĞLU’ nun 11.11.2022 günü İlçemiz Kartal Anadolu Adliyesinde görülecek olan dava duruşmasına destek amacı ile ilimizin çeşitli ilçelerinden çok sayıda toplanma çağrılarının yapıldığı; Bu doğrultuda yapılması planlanan toplanma ve basın açıklamasının başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması, kamu düzeni ve esenliğinin sağlanmasını, adliyede devam eden duruşmaları ve işleyişi olumsuz etkileyeceği değerlendirilmektedir.

Buna göre 5442 sayılı İl İdaresi Kanununun 32/ç maddesinde “İlçe sınırları içinde huzur ve güvenliğin, kişi dokunulmazlığının, tasarrufa müteallik emniyetin, kamu esenliğinin sağlanması ve önleyici kolluk yetkisi Kaymakamın ödev ve görevlerindendir. Bunları sağlamak için Kaymakam gerekli karar ve tedbirleri alır; Bu hususta alınan ve ilan edilen karar ve tedbirlere uymayanlar hakkında 66. Madde hükmü uygulanır.” Maddesi ve 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununun 17. Maddesi “… vali veya kaymakam, milli güvenlik, kamu düzeni, suç işlenmesinin önlenmesi, genel sağlığın ve genel ahlakın veya başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması amacıyla belirli bir toplantıyı bir ayı aşmamak üzere erteleyebilir veya suç işleneceğine dair açık ve yakın tehlike mevcut olması halinde yasaklayabilir.” hükmü doğrultusunda; Çeşitli grup ve kişiler tarafından çağrısı yapılan basın açıklaması, toplanma ve toplantı etkinlikleri genel güvenlik ve asayiş yönünden sakınca oluşturması sebebiyle Kartal İlçesinin Neyzen Tevfik Meydanı dışındaki tüm açık alanlarında 11.11.2022 tarihinden başlayarak 1 (Bir) gün süreyle yasaklanmıştır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur."

DAVA 14 ARALIK'A ERTELENDİ

Avukat savunmalarının ardından mahkeme heyeti mahkeme heyeti reddi hakim talebinin incelenmesi için duruşmayı 14 Aralık 2022 tarihine erteledi.

NE OLMUŞTU

Ekrem İmamoğlu hakkında, Yüksek Seçim Kurulu üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla açılan davanın bugünkü duruşmasında, hakaret suçunu işlediği yönünde karar çıkması ve hapis cezası verilmesi durumunda İmamoğlu’nun siyasi yasaklı hale gelmesi söz konusu olacak.

2019'da İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun yaptığı bir konuşmada, isim vermeden kendisine yönelik “Avrupa’ya giderek Türkiye’yi şikâyet eden ahmağa söylüyorum. Bunun bedelini bu millet sana ödetecek" sözlerine İmamoğlu, "31 Mart’ta seçimi iptal edenler ve dünyada, Avrupa’da, onların gözünde nereye düştüğümüz noktasında, o olan şeylere, biten şeylere baktığımızda, tam da işte 31 Mart’ta seçimi iptal edenler ahmaktır. Önce ona bir odaklansın" yanıtını vermişti. YSK’nin o dönemki başkanı Sadi Güven, kendisi ve görevdeki kurul üyeleri adına, “Seçimi iptal edenler ahmaktır” ifadesi nedeniyle savcılığa başvurmuştu.

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı da bu başvuru üzerine YSK üyelerine hakaret iddiasıyla dava açtı.

İddianamede, Ekrem İmamoğlu'nun o dönem YSK Başkanı olan Sadi Güven ile 10 YSK üyesine yönelik zincirleme şekilde "kurul halinde çalışan kamu görevlilerine karşı görevlerinden dolayı alenen hakaret" suçunu işlediği belirtilerek, 1 yıl 3 ay 15 günden 4 yıl 1 aya kadar hapisle cezalandırılması istendi.

Editör: TE Bilişim