Gazete Emek-İstanbul’da Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mimar Mühendis Odaları Birliği (TMMOB), Diş Hekimleri Birliği (TDB) ve Türk Tabipleri Birliği (TTB) çağrısıyla, "Emek Bizim, Gelecek Bizim” sloganıyla gerçekleşen miting için Maltepe'de buluştu.

Sabah saatlerinde Maltepe’de 1 Mayıs'ın kutlanacağı miting alanına giriş yerleri polis ekipleri tarafından kapatıldı. Alanda sendika ve partilerin hazırlıkları sürerken davul zurnalar ve pankartlarla kortejlerdeki yerini alan emekçiler talepleriyle alana giriş yaptı.

ÇERKEZOĞLU: HIRSIZLIKLA ALIN TERİ ARASINDA SEÇİM YAPACAĞIZ
Mitingde ilk konuşmayı DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu yaptı, Çerkezoğlu, “Yıllardır haksızlığın, hukuksuzluğun, yasakçılığın, talanın, yalanın, egemen olduğu bir rejimde yaşıyoruz. Bu düzenle hepimizi yoksullaştırdılar. Özgürlüklerimizi, haklarımız gasbettiler, adaleti yok ettiler. Bu güzel ülkenin taşını, toprağını kendi servetleri gibi kullandılar. Yağmaladılar, kirlettiler. Bir doğal afet olan depremi bir felakete dönüştürdüler. Bunun bedelini çok acı ödedik” dedi.

Bu yılki 1 Mayıs’ın tarihsel bir anlamı olduğunu dile getiren Çerkezoğlu, “Kötülük ve iyilik, yalanla doğru, arsızlıkla tevazu, hırsızlıkla alın teri arasında seçim yapacağımız 14 Mayıs’ta da yan yana, omuz omuza olacağız. Ve bu kötülük düzeninden hep birlikte kurtulacağız. Haramilerin saltanatını yıkacak mıyız? Bu düzeni değiştirecek üretimden gelecek gücümüzle eşitliğin, özgürlüğün, adaletin, barışın ve kardeşliğin, emeğin Türkiye’sini hep birlikte kuracağız” diye konuştu. Çerkezoğlu Taksim’in yasaklanmasına da tepki gösterdi.

KABLAN: BARIŞIN ÖFKESİ MEYDANLARDA
KESK Eş Genel Başkanı Şükran Kablan Yeşil da “6 Şubat depreminde yaşamını yitiren on binlerce canımızın anısı önünde saygıyla eğiliyorum. Hâlâ sorunların çözülmemesinin isyanı var bu meydanlarda. Savaşa ve militarizme karşı barışın öfkesi hakim bugün meydanlarda. En demokratik hakkımız olan mitinglere girerken bayraklarımıza müdahale etmelerinin öfkesi var. Bu öfkemizde mutlu bir geleceğin filizleneceğinin umudu da var aslında. Cinsiyet kimliği yok sayılan LGBTİ+lara yönelik nefret cinayetlerine karşı gökkuşağı renginin umudu var bugün meydanlarda. Ülke kaynaklarının sermayeye peşkeş çekilmesine karşı 'Bu böyle gitmez' diyenlerin umudu var.  Hepinizi 15 Mayıs sabahında el ele çiçekli sabahlara uzanmanın umudu ve coşkusuyla selamlıyorum” dedi.

KORAMAZ: MÜCELLA'YA, CAN'A, TAYFUN'A SELAM
TMMOB Genel Başkanı Emin Koramaz, “Türkiye’nin dört bir tarafında 'emek bizim, söz bizim' diyerek alanları dolduran herkese selam olsun. Selam olsun iktidarın baskısına, zorbalığına, şiddetine boyun eğmeyenlere. Buradan bir selam da tam bir yıldır mahpus edilen Mücella’ya, Can’a, Tayfun’a selam gönderiyorum. Ülkemizde tarihi bir seçim yapılacak. Biz bu seçimlerde ülkeyi beş yıl yönetecek cumhurbaşkanını seçmeyeceğiz. Biz bu seçimlerde tek adam diktatörlüğünü uğurlayacağız. Bunun için bu seçim bizim için önemli. Bizler laikliği oylayacağız, kadına yaşam hakkı tanımayan gerici anlayışa karşı özgürlüğü oylayacağız. Bizler bu seçimlerde kadın düşmanı, baskıcı, otoriter, doğa düşmanı politikalara, insanlık ve toplum düşmanı politikalara karşı bir seçim yapacağız. Bu nedenle hepimize çok görev düşüyor. Türkiye’nin üzerinde bir kabus gibi çökenlere, tek adam rejiminin karanlığına karşı bu ülkeyi aydınlığa çevireceğiz” ifadelerini kullandı.

Sendikaların, siyasi partilerin, kadın örgütlerinin ve on binlerce işçi ve emekçinin yan yana geldiği Maltepe Miting alanında, hakları için; düşük ücretlere, sendikalaşma önündeki engellere, yoksulluğa, grevlerin yasaklanmasına karşı, Ilo 190’nın kabul edilmesinden her işyerinde kreş hakkına kadar işçiler taleplerini haykırıyor.

Sıra sıra sendika, meslek odaları, kadın ve parti örgütlerinin sıralandığı kortejlerde özellikle her gün daha da artan yoksulluğa değinen döviz pankartlar taşınıyor. “İşçiler açken patronlara huzur yok”, "İşten atmak yasaklansın”, “İşgal, grev, direniş”, “Emekçi kadınlar mücadelede en öne” gibi binlerce yazılı dövizin taşındığı kortejlerden deri, lastik, metal, tekstil işkollarından işçiler, sendikalarının çağrılarıyla miting alanını doldurdu.

KAYPAKKAYA FLAMALARI POLİS TARAFINDAN ENGELLENDİ

Maltepe'deki 1 Mayıs alanına giriş yapan Partizan ve Kaldıraç üyelerinin taşıdığı İbrahim Kaypakkaya flamaları alana alınmadı, kitle girmek isteyince polis müdahale etti. Gözaltına alınan en az 10 kişi miting alanından çıkarıldı. Gözaltı aracının alandan ayrılmasını engellemek isteyen kitleye polis gazlı müdahalede bulundu.

EVRENSEL GAZETESİNE POLİS ENGELİ
Miting alanı girişindeki polis kontrol noktasında Evrensel gazetesi alana alınmak istenmedi. Tepkiler sonrasında Evrensel gazeteleri alana alındı.

HARB-İŞ ÜYELERİ SÖZLEŞME TALEPLERİYLE 1 MAYIS'TA
Sözleşme süreci devam eden Harb-İş üyeleri de Maltepe'deki 1 Mayıs alanında yerlerini aldılar.

GAZETECİLER #YANYANA
Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) üyeleri, "Zamlar, sansür, kovulma / Karşı çıkanlar #Yanyana" pankartıyla Maltepe'deki 1 Mayıs alanında yerlerini aldılar.

Beşiktaş taraftar grubu da "İsyan, devrim, Beşiktaş" pankartıyla 1 Mayıs mitinginde yerlerini aldı.

SAĞLIK EMEKÇİLERİ: "ÇALIŞIRKEN ÖLMEK İSTEMİYORUZ"
Sağlık emekçileri de 1 Mayıs için Maltepe miting alanında toplandı. Emekçiler, "İnsanca yaşayabileceğimiz ücret istiyoruz. Çalışırken ölmek istemiyoruz!" diyor

Kadınlar şiddete ve yoksulluğa karşı talepleriyle birlikte 1 Mayıs'ta alana çıktı.

1 Mayıs alanında “Zamlara, yoksulluğa, savaşa karşı; birlik, mücadele, dayanışma” pankartıyla yerini alan Emek Partisi mitingin en kalabalık kortejlerinden birini oluşturdu.

Gençliğin ruhunu yıllardır hazırladıkları pankartlara yansıtan Emek Gençliği üyeleri, bu yıl beyaz güvercin maketiyle renkli görüntüler verdi: "Fırtınaya karşı özgürlük tutkusu"

Talepleriyle 1 Mayıs kortejlerini dolduran emekçiler, sloganları, halayları ve pankartlarıyla 1 Mayıs çoşkusunu yaşıyor.


Kaynak: Evrensel 

Editör: Derya çelik