Gazete Emek - Makine Kimya Endüstrisi (MKE) Kurumunun Ankara Kayaş’taki kapsül fabrikasında bulunan mühimmat deposunda patlama meydana geldi. Patlamada 1’i ağır, 4 işçi yaralandı.

Türk Metal’in örgütlü olduğu Kayaş’taki MKE kapsül fabrikasının mühimmat deposunda, belirlenemeyen nedenle patlama meydana geldi. Patlamada yaralananlar ambulanslarla çevredeki hastanelere kaldırıldı. Patlamaların ardından bölgede çıkan yangına itfaiye ekipleri müdahale etti.

GEÇEN AY 5 İŞÇİ ÖLMÜŞTÜ

10 Haziran’da MKE’ye ait Elmadağ’daki roket ve patlayıcı fabrikasında meydana gelen patlamada ise 5 işçi can vermişti. 10 Haziran’daki patlamanın ardından fabrikada çalışan deneyimli işçilerin askeri fabrikalara gönderildiği, fabrikada işçi sayısının azaltıldığı ve atölyedeki bakımın daha önce olduğu gibi her zaman aynı kişiler tarafından yapılmadığı, nerede iş yoğunluğu varsa işçilerin orada çalıştırıldığı ortaya çıkmıştı.

ŞİRKETLEŞTİKTEN SONRA İSG BİRİMİ DAĞITILDI

Roket ve patlayıcı fabrikasında örgütlü olan Petrol-İş’in Genel Başkanı Süleyman Akyüz, 10 Haziran’daki patlamanın ardından yaptığı açıklamada, MKE’de anonim şirket yapısına geçildikten sonra iş sağlığı ve güvenliği biriminin dağıtılarak, dışarıdan bir ortak sağlık ve güvenlik biriminden (OSGB) hizmet alındığını hatırlatmıştı. Akyüz, “Az tehlikeli sınıfta faaliyet gösteren ticari işletmelerde dahi sorun çözmekten çok uzak, sadece evrak üzerinde işleyen OSGB sisteminin, patlayıcı imal eden çok tehlikeli bir işletmede çözüm üretmesi mümkün değildir” demişti.

‘86’DAN BU YANA BİRÇOK PATLAMA MEYDANA GELDİ

1950’de kurulan devlet sermayeli MKE’de ilk patlama 1986’da yaşandı. 7 itfaiye eri feci şekilde can verdi. ‘88’deki patlamada ise şans eseri ölüm yaşanmadı. ‘97’de ise 1 işçi öldü. AKP’li yıllarda ölümler arttı. 2008’de 3 işçi ölürken, 2012’deki patlamada 4 kişi hayatını kaybetti. 2013’teki patlamada ölen işçi “Telefonla kıvılcım çıkararak patlamaya neden olabileceği” iddiasıyla suçlandı. 2018’deki patlamanın ardından AKP’li Bakan Canikli, “Ürünlerin kalitesinde problem yok” dedi. 10 ay önce Kırıkkale’de meydana gelen patlamada 4 işçi yaralanırken, geçen ay Elmadağ’da meydana gelen patlamada ise 5 işçi hayatını kaybetti. (Ankara/EVRENSEL)

Editör: Bekir GÜNEŞ