Gazete Emek- Kayyum yönetimindeki Van Büyükşehir Belediyesi’nde işten çıkarıldıktan sonra mahkeme kararıyla işe iade davalarını kazanan 306 kişi, 4 kez sözlü mülakatta elendi. Emekçiler, konuya dair Wan Barosu Tahir Elçi Konferans salonunda açıklama yaptı. Avukatlar ve kentteki sivil toplum örgütü temsilcileri de işçilere destek verdi.

4 MÜLAKATTA DA ELENDİLER

İşçiler adına konuşan Zafer Uyar, “2018 yılında 696 nolu KHK ile kamuda çalışan taşeron işçilerin kadroya geçişini sağlayan yasa ile biz belediye bünyesinde çalışan işçiler de kadroya geçiş hakkı kazandık. Gerekli başvurular tümüyle yapıldıktan sonra mülakatlara girme hakkı aldık. O dönemin bakanı Jülide Sarıeroğlu’nun yaptığı ‘mülakatlar formalite olacak’ söylemi bizlerin herkes gibi kadroya geçeceğini gösteriyordu. Kaldı ki mülakatlara giren işçiler yapılan tüm ön inceleme ve soruşturmaları tamamlanan kişilerdi. Yapılan ilk mülakat sonrası 306 işçi başarısız gösterilerek elendi. Yapılan itirazlar sonucu mahkeme de biz işçileri haklı bulmuş 4 kez de yürütme durdurma kararı verdi. Ancak 4 kez mülakata girmemize rağmen her seferinde başarısız sayılarak işe alınmadık” sözleriyle yaşanan süreci özetledi.

MAĞDURİYETİMİZ GÖRÜLSÜN’

Hiçbir ilde böylesi bir uygulamanın olmadığını belirten Uyar, “Dört yıllık süre içinde işine dönemeden aramızdan hayatlarını kaybeden arkadaşlarımız da oldu. Yıllardır yaşanan mağduriyet nedeniyle intihar eden arkadaşlarımız oldu. Uzun süredir haksız yere mağdur olduğumuzu, birçok kişi ve kurum ile yapılan görüşmelerde dile getirmiş olmamıza rağmen bir sonuç elde edemedik. Kısa bir süre önce girmiş olduğumuz dördüncü mülakatta da başarısız sayıldık. İşçiler olarak çağrı yapıyor ve başarısız sayıldığımız mülakat tutanaklarının kamuoyuyla paylaşılmasını istiyoruz. Bu mağduriyetin bir an önce giderilmesini istiyoruz” çağrısı yaptı.

Editör: TE Bilişim