Gazete Emek - Saat 14.00 sularında Erzincan'ın İliç ilçesinde yer alan altın madeninde meydana gelen toprak kayması, kütlelerce siyanürlü toprağın işçilerin üzerine çökmesine neden olmuştu.

Saatlerdir süren arama çalışmalarına rağmen 9 işçiye ulaşılamazken, Halk TV'de yayınlanan Sözüm Var programına konuk olan Metalürji Mühendisi Cemalettin Küçük, "Madende kimyasal kullanılmıyordu" açıklamasında bulunan yetkililere "Lütfen halka yalan söylemeyin" diyerek seslendi.

Siyanürün buharlaşarak rüzgarın da etkisiyle insan ve hayvanlar için tehlikeli olabileceğine dikkat çeken Küçük, şu ifadeleri kullandı:

"HALKA YALAN SÖYLEMESİNLER, İNSANLAR İÇİN TEHLİKE VAR"

"Bundan sonra şunu söylemek gerekir. Lütfen halka yalan söylemesinler. Biz burada tedbirleri aldık, önlemleri aldık. Kimyasal yoktur gibi halka yalan bilgi vermesinler. Şu anda risk oluşmuştur. Ne riski vardır burada? Siyanür buharlaşıp, rüzgarın gidiş yönüne bağlı olarak insanları ve hayvanları zehirleme riski ortaya çıkabilir.

Oto piyasasında yeni düzenleme! Oto piyasasında yeni düzenleme!

Lütfen halka yalan söylemesinler. Söylenecek şey şu: Yeter, şimdiye kadar kandırmaya çalıştınız ve para kazanmaya çalıştınız. Ancak artık bir yalan konuşmayın. Bunun sonrasında yeniden ve diğer alanlar için bütün işlemleri durdurun ve Türkiye'de bu işi bitirin.

"MİLYARLARCA DOLAR ÖDEMEK ZORUNDA KALIRIZ"

Bir söz söylemek istiyorum. ABD, 1990 yılında Montana'da bir altın madenini kapattı. 1 milyar dolar, atıkların etrafa zarar vermemesi için bütçe hazırlandı. Madenin toplam bütçesi 50 milyon dolar bile değildi. Bunların etkisini azaltmanın bize ne kadar maliyeti olacağını bilmek lazım."

Editör: Bekir GÜNEŞ