Gazete Emek-  Rawest Araştırma'nın hazırladığı rapora göre, AKP’ye destek azalıyor ve bölgenin üçüncü partisi ise CHP. AKP yüzde 6 civarında oy kaybediyor, HDP oyunu koruyor, CHP ise oylarını ikiye katladı. Bölgede kayyum uygulamalarından rahatsızların oranı ise yüzde76’dan 82’ye yükseldi.

Katılımcıların yüzde 67’si hanelerinin ekonomik durumunun kötüye gittiğini belirtirken, hayattan memnuniyeti düşük olanların oranı ise, yüzde 61 olarak kaydedildi.

Bölgede Davutoğlu ve partisinin bilinirliği ise Babacan ve DEVA’dan daha fazla.

HDP’den Ayhan Bilgen’in açıklamaları ve yeni parti iddialarına cevap

AKP’YE OY VERMİŞ HER  3 KİŞİDEN 1’İ PARLAMENTER SİSTEMİ GERİ İSTİYOR

Raporda mevcut başkanlık sisteminden memnun olanların oranı yüzde 20’den az olarak tespit edilirken, bu oranın ezici çoğunluğu AKP’lilerden oluşuyor. AKP’lilerin yüzde 57’si sistemin bu halinden memnuniyet bildirirken, yüzde 12’si başkanın yetkilerinin azaltılmasını istiyor. AKP’ye oy vermiş her 3 kişiden yaklaşık 1’i parlamenter sisteme dönülmesi gerektiğini düşünüyor.

Bölgede belediyelere atanan kayyumlardan rahatsızlığın arttığı rapora yansırken, kayyum atamaları hakkında doğru-yanlış şeklinde görüş bildirenler baz alındığında Ağustos 2019’da yüzde 76 olan kayyumlardan rahatsızlık, şu anda yüzde 82 seviyesinde tespit edildi. Katılımcıların yüzde 67’si hanelerinin ekonomik durumunun kötüye gittiğini belirtirken, hayattan memnuniyeti düşük olanların oranı ise yüzde 61 olarak kaydedildi.

AKP’YE OY VERMİŞ 100 KİŞEDEN 25’İ UZAKLAŞIYOR

Rapora göre, “2018’de AKP’ye oy vermiş 100 kişiden 25’i uzaklaşıyor. Çoğunun ilk durağı kararsız olan bu 25 kişiden 9’u sandık başında olması durumunda partisine dönme eğilimi gösteriyor. CHP, Yerel seçimlerde HDP’nin kurumsal desteğini alan parti bu sürecin çıktılarını almaya başlamış görünüyor. 2018’de yüzde 2,5 civarı olan oyunu yaklaşık üç katına çıkaran CHP, oy grafiklerinde göze çarpıyor. HDP desteğini büyük ölçüde koruyor. HDP’ye karşı yürütülen yargısal süreçler ve negatif medya kampanyalarının HDP seçmenini pek etkilemediği görülüyor. HDP’ye oy vermiş seçmenin kahir ekseriyeti burada durmaya devam ediyor. DEVA ve Gelecek, bölgede seçmenin yarısı tarafından biliniyor.

Altın fiyatlarında hızlı düşüş! Uzmanlardan altın konusunda kritik uyarı

AKP’lilerin yaklaşık üçte biri başkanlık sisteminin yerine parlamenter sistemi savunuyor. Bölgedeki seçmenin yaklaşık yüzde 61’i Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı görevini iyi yapmadığını düşünüyor. Buna göre katılımcıların yüzde 20’si orta, bir o kadarı da yüksek puan veriyor. Muhtemel bir Cumhurbaşkanlığı seçiminde Erdoğan’a oy vereceğini söyleyenlerin oranı yüzde 30’u geçmiyor ama Erdoğan’ın seçimi kazanabileceğini düşünenlerin oranı ise yüzde 55’i geçiyor. 

KAYYUMLARI YANLIŞ BULANLARIN ORANI YÜZDE 82

Katılımcıların üçte ikisi belediyelere kayyum atanmasını yanlış bulurken, uygulamayı doğru bulanların oranı ise yüzde 5’in altında kaldı. Rawest’in Ağustos 2019’da Diyarbakır, Mardin ve Van’da yürüttüğü araştırmada kayyumlar hakkında olumlu/olumsuz görüş beyan edenlerin oranı yüzde76 iken, Urfa’nın da dahil olduğu dört şehirde bugün olumlu/olumsuz görüş beyan edenler arasında kayyumları yanlış bulanların oranı ise 82’ye yükseldi.

AKP’LİLERİN YÜZDE 57’Sİ BAŞKANIN YETKİLERİNİN AZALTILMASINI İSTİYOR

Sistem tercihi konusunda her 10 katılımcıdan en az 7’si parlamenter sisteme dönülmesi gerektiğini düşünürken, bunların da önemli bir kısmı parlamenter sistemin de eskisi gibi devam etmemesi gerektiğini söylüyor, iyileştirilmesi gerektiğini vurguluyorlar. Mevcut başkanlık sisteminden memnun olanların oranı yüzde 20’den az.  Bu oranın kahir ekseriyeti de AKP’lilerden oluşuyor. AKP’lilerin yüzde 57’si sistemin bu halinden memnuniyet bildirirken yüzde 12’si başkanın yetkilerinin azaltılmasını istiyorlar.  AKP’ye oy vermiş her 3 kişiden yaklaşık 1’i parlamenter sisteme dönülmesi gerektiğini düşünüyor. Her 100 katılımcıdan 20’si Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın görev onayına orta düzey bir puan verirken 19 kişi yüksek puan veriyor. 100 kişiden 22’si düşük ve 39’u çok düşük puan veriyor. Erdoğan’a yüksek not verenlerin tamamına yakını AKP’liler. AKP seçmeninde Erdoğan’a düşük oy verenlerin toplamı yüzde 11. Erdoğan görevini hiç iyi yapmıyor diyenlerin en fazla olduğu şehirler Diyarbakır ve Van, çok iyi yapıyor diyenlerin oranının en yüksek olduğu şehir ise Urfa oldu. 

MUHTEMEL BİR SEÇİMDE EKREM İMAMOĞLU’NUN ADI ÖN PLANDA

Rawest’in araştırmasında derinlemesine görüşmelerde ise katılımcılar; “AKP seçmeninin Abdullah Gül ve Ali Babacan gibi isimlere yoğun ilgi gösterebileceklerini ancak İmamoğlu, Yavaş ve Akşener’in bu seçmen grubundan oy almalarının zor olacağını düşünüyorlar. Babacan’ın adaylığının zayıf ihtimal olmakla beraber AKP’li seçmende olumlu etki uyandıracağını aktaran katılımcılar Gül’ün, AKP’de kemikleşmiş seçmenlerde dahi ciddi bir kırılma yaratacağını ifade ediyorlar. HDP’li seçmenin İmamoğlu’na kolay ikna edilebileceği ve İmamoğlu’nun bu havzadaki oyları toparlamada sıkıntı yaşamayacağı ifade edilirken Babacan ve Gül isimlerinin Akşener ve Yavaş’a nazaran HDP’li seçmenlerce daha kolay karşılık bulabileceği söyleniyor.

Ankete göre bölgedeki her üç kişiden ikisi en büyük sorunun ekonomi olduğunu söylüyor.

Son birkaç yılda hanesinin ekonomik durumunun kötüye gittiğini söyleyenlerin oranı %67. Sorun algısı, ekonomiden sonraki sorun olarak görülüyor.  Ana dil, adalet, ayrımcılık ve eğitimsizlik gibi sorunlar dile getiriliyor.

Editör: TE Bilişim