Kürt sorununun çözümsüz kalması, birçok sorunu çözümsüz bırakmış, Türk toplumunu, devletin resmi ideolojisinin etkisinde bırakmıştır. Türkiye'de sol bir kesim olduğu halde, sol, sisteme alternatif olabilecek tarzda bir gelişim gösteremiyor. Sol kitlenin neredeyse tamamı, onlarca yıldır, siyasal sol olarak değerlendireceğimiz CHP'nin kuyruğuna takılıyorlar. CHP'nin, sol zihniyeti, Kürt düşmanıdır. CHP, aynı zamanda radikal solun da gelişimine engel olmuştur. Radika sol, 1970'lerde gelişim göstermeye başlayınca, devletin siyasal çizgisini belirleyen devlet solu CHP, darbe yaptırarak, radikal sol'a ağır bir darbe vurmuştur. Radikal sol darbe yedikçe, devlet sol'u, iktidarı kendi ikiz kardeş partiler olan ve resmi ideoloji tarafından beslenen sağ-muhafazakar partilere vermiştir.
***
 Kürtler inkar edildikçe, radikal sol darbelendikçe, sağ-muhafazakarlar, devleti sol'u tarafından iktidara taşınmıştır. Radikal sol, ilk kez en büyük darbeyi, 1918'de, aldı. Mustafa Suphi ve arkadaşları, Karadeniz'in soğuk sularında katledildiler. Nazım Hizmet Ran ve Sabahatin Ali gibi şair ve aydınlar da, devlet solu'nun hışmına uğradılar. Dikkat edilirse, cumhuriyeti kuran kadrolar dışında, dışarıda kalan ve radik sol çizgiyi savunan bütün kesimler, devlet sol'u tarafından tehlike olarak görülmüş, katledilmişlerdir. Eğer Kürtler olmasaydı, devlet sol'u, radikal sol kesimlere açık kapı bırakırdı, iktidara ortak ederdi. Ancak, Kürtlerin varlığı ve Kürt sorununun, Türkiye'nin en büyük sorunu olarak çözümsüz kalması, hem diğer sorunları da çözümsüz bırakmış hemde radikal sol'un, devlet ve iktidar dışında adeta esir hayatı yaşamasına yol açmıştır.
***
 CHP-devlet, bir taraftan Kürtleri asimile etmenin planlarını yaparken, icraatlarıyla uğraşırken, diğer taraftanda, gelişim göstermeye çalışan radikal sol'u ezmiştir, etkisizleştirmiştir. Radika sol eğer gelişim gösterip, ,iktidar olsaydı ya da iktidara ortak olsaydı, Kürt sorununun çözümü kolaylaşırdı ve en azından, Kürt yoktur denmezdi, Kürtçe yasaklanmazdı ve Kürtler bir şekilde kendilerini ulus olarak ifade edebilirlerdi. Çünkü radikal sol, ulusların kendi kaderini tayin etme konusunda belli ilkelere sahipler, özgürlükçüler ve milliyetçi değiller. CHP'nin milliyetçi olması, Kürtlere düşmanlık yapmasına yol açmış, tek millet zihniyetinde ısrar etmiştir. Bu tekçi zihniyet, Türkiye'yi uçurumun kenarına getirmiştir. Tabi radikal sol çizginin gelişim gösterememesinin birçok nedeni var ama biz bu yazımızda bu konuya genişçe değinmiyeceğiz.
***
 Ama gelişim gösterememesinin en büyük nedeni, Kürt sorununun çözümsüz kalmasıdır. Kürtlerin asimilasyon tehlikesi altına olmaları ve katliama uğramaları, Kürdistan'ın adeta bir savaş ülkesi haline gelmesi, radika sol'un da darbelenmesine yol açmıştır. Bütün Kürdistan saldırı altındadır. Sadece Kürdistan değil, aslında Türkiye de saldırı altındadır. Kürtlere düşmanlık yapan CHP, kendi ikiz kardeşlerini iktidara taşımış, her türlü desteği vermiştir. Türkiye, özellikle 12 Eylül darbesiyle tam bir cehennem ülkesi haline getirildi. 1980 darbesi, radikal sol'u ve daha yeni yeni gelişim göstermeye çalışan Kürdistan sol'unu, PKK'yi de etkisizleştirmek istemiş, bütün devrimci, demokrati kesimler üzerinde silindir gibi geçilmiştir. Radikal sol, en büyük darbeyi 12 Eylül'de aldı ve belini günümüze kadar bile hala doğrultamadı.
***
Görüldüğü gibi, devlet sol'u, Kürtlere düşmanlık yaptığı için, hem radikal sol'u ezmiş ya da ezilmesine seyirci kalmıştır. Ve son kırk yıldır sağ hükümetler, Türkiye'yi adeta soyulmuş soğana çevirdiler. Devletin kasası-hazinesi tam takır olmuş, her taraf mafya, çete ve hırsız kaynıyor. Kürt düşmanlığı, Türkiye'yi tanınmaz hale getirdi. Hem Kürtler ve hemde radikal sol ve muhalif kesimlerin hepsi saldırı altındadır. Türkiye'nin demokratik olmaması bakın ne gibi sonuçlara yol açıyor. AKP-MHP faşizmi, CHP'nin son ürünleridir. CHP gerçekten sol olsaydı, sağcılar devletin her yerine mantar gibi yerleşemezlerdi. CHP'nin solculuğunun kendisine bile faydası olmamıştır. AKP-MHP, CHP'yi kahale bile almıyorlar. CHP, adam olsaydı, Kürt sorunu çözülürdü, sol gelişirdi, Türkiye demokratik ve güçlü bir ülke haline gelirdi.
***
 Bu saatten sonra, CHP düzelmez, daha da kötüye gider. Kürtler ve bütün demokratik muhalif kesimler, mücadeleyi daha çok geliştirirlerse, Türkiye demokratik bir ülke olursa, işte radikal sol o zaman gelişim gösterebilir. CHP, Kürtlere düşmanlık yaptığı için, radikal sol gelişemiyor. Çünkü radikal sol da bu düşmanlıktan nasibini fazlasıyla aldı, alıyor. Türkiye'de azımsanmayacak bir sol kitle var ama onlarca yıldır, sağcılar devlet kurumlarında cirit atıyorlar, memleketin her tarafı baskı ve zulüm kokuyor. CHP'nin sol zihniyeti ne işe yarıyor. CHP'nin sol zihniyeti en cılız bir demokrasiyi bile getiremiyor. En kötüsüde, sol kitlenin CHP'nin kuyruğuna takılıp, heba olmasıdır, kendisini heder etmesidir. Bunca bir sol kitle olacak ama sürekli sağcılar hükümet olacak. Garip bir durum değilmi? Sadece iç siyasette değil, dış politikada da Türkiye rezil bir duruma gelmiştir. Bunun nedeni Kürt sorununun çözümsüz kalmasıdır. CHP, bırakalım en cılız bir sol siyaseti Türkiye'de geliştirmesini. CHP, en basit bir demokratikleşemyi bile yapamıyor, yapmıyor. Çünkü Kürt düşmanlığı buna engeldir. İşte sorunun en püf noktası buradır. Çünkü en cılız bir demokraside bile, Kürtler kendilerini Kürt olarak ifade edebilirler. İşte Kürtler bunu yapamasınlar  diye, CHP, demokratikleşmiyor, Kürt düşmanlığında ısrar ediyor.
***
Hangi sorunun çözümsüz kalmasına baksak, altında, Kürtlere yapılan düşmanlığı göreceksiniz. Sol, ne radikal ne de reformist tarzda gelişiyor. Yani en zayıf bir sol rüzgar bile esmiyor. Türkiye halkının, düzen partilerinin kuyruğuna takılmalarının nedeni, sol'un gelişememesi ve bir umut olamamasıdır. Sol gelişemezse, sağ, meydanda at koşturur hemde dört nala. Sağ, meydanda at koşturduğu için, AKP-MHP iktidara yapışmış durumdadır. Radikal sol, ya da sol gelişmediği için, sol kitle, CHP'nin kuyruğuna takılıyor. Yani devleti yöneten mafya zihniyeti, siyaseti her yönüyle kirletmiştir. Siyaset eğer demokratik olmazsa, mafyalaşır ve kirlenir. Sorun, Kürt sorununun çözümü ve Türkiye'nin berrak bir şekilde demokratik olmasıdır. Türkiye demokratik olursa, sol gelişir. Radikal sol zaten nicel olarak çok cılızdır. Reformist sol desek, tabela particiliğini aşamıyorlar. Devrimi gerçekleştirecek tek bir güç kalıyor, o da Kürt demokratik mücadelesi. Yani Kürtler, demokratik devrimi gerçekleştirecek ve SOL kesimleri, iktidara ortak edecek ve gelişmelerini sağlayacak. Türkiye'de olacak olan budur. Başka yolu da yok...