Gazete Emek-Birleşik Metal-İş’in örgütlü olduğu MESS kapsamındaki 5 işletmeye bağlı 11 fabrikadan yaklaşık 2 bin işçiyi kapsayan grup toplu sözleşmesinde işçilerin taleplerinin karşılanmaması üzerine uyarı eylemleri başladı.

Elektromekanik Metal İşverenleri Sendikasının (EMİS) kendisini feshedip Türkiye Metal Sanayicileri Sendikasına (MESS) katılmasının ardından daha önce EMİS kapsamında yer alan fabrikaları kapsayan TİS görüşmeleri son iki dönemdir MESS’le yürütüldü.

Schneider Enerji, Grid Solutions Enerji, Schneider Elektrik, Hitachi ve Arıtaş Kriyojenik’te çalışan 2 bine yakın işçiyi kapsayan ve ekim ayında başlayan toplu sözleşme görüşmelerinde MESS 3 yıllık sözleşme dayattı. Ücret zammında ilk 6 ay için yüzde 30 teklif eden MESS’in sonraki 6 aylar için teklifi enflasyon oranında oldu. MESS, sosyal haklarda ise yıllık resmi enflasyon olan yüzde 80,21 oranında artış teklif etti.

Öte yandan MESS’in dayatmaları arasında, ikramiyelerin fiili çalışmaya bağlı ödenmesi, denkleştirme ve telafi çalışması yapılması, deneme süresinin 4 aya çıkarılması da yer aldı.

Birleşik Metal-İş üyesi işçilerin talebi ise 2 yıllık sözleşme ve yüzde 100 ila 130 arası zam (işyerlerine göre değişiyor) oldu. Birleşik Metal-İş çalışmada esneklik içeren maddelerin de kabul edilemeyeceğini söyledi. MESS’in dayatmaları nedeniyle anlaşma sağlanamaması üzerine uyuşmazlık tutanağının tutulmasının ardından süreç ara bulucuya gitti.

Metal işçileri ise taleplerinin karşılanması için her vardiyada uyarı eylemlerine başladı. 

Kaynak: Evrensel 

Editör: TE Bilişim