Gazete  Emek-MESS’e bağlı fabrikalarda çalışan Birleşik Metal-İş üyesi işçiler ek zam talebiyle fabrikalarda 1 saat üretimi durdurdu.

Metal iş kolunda, Türk Metal, Birleşik Metal-İş, Özçelik-İş’in örgütlü olduğu MESS kapsamında olan işyerlerinin tümünde işçiler ek zam talep ediyor. Metal işçileri sendika temsilcileriyle ve örgütlü oldukları şubelerle görüşerek, fabrika içerisinde çalışma alanlarını ek zam yazılarıyla doldurarak ve sosyal medyada bu konuyu gündem ederek ek zam taleplerini dile getiriyor.

İşçilerin ek zam talebi sürerken MESS’e bağlı fabrikalarda çalışan DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş üyesi işçiler ek zam talebiyle 1 saat üretimi durdurdu.

ZF Lemförder, Totomak, Şenkaya Çelik Döküm, Cengiz Makina, Copreci, Çimsataş, Sarkuysan, Çayırova Boru (Dörtyol), Makine Takım, Yücel Boru (Osmaniye), Weidman, Çelsantaş, Ejot Tezmak, Arpek, Sio, Dostel, Renta, Cavo, Fontana, Kroman Çelik, Renta Pişirici, Demisaş fabrikalarında çalışan işçiler yaptıkları eylemlerde sık sık, “Birleşe birleşe kazanacağız”, “İş ekmek yoksa barış da yok”, “Bu daha başlangıç mücadeleye devam”, “Yalancı TÜİK gerçekleri söyle” sloganlarını attı.

"ÜCRETLERİMİZ ENFLASYON KARŞISINDA ERİDİ"
Fabrikalarda okunan ortak metinde, resmi enflasyon ya da bir miktar üzerindeki ücret zamlarının kabul edilmesinin mümkün olmadığı dile getirildi. Ağır çalışma koşullarının yanında alınan ücretlerin gerçekçi olmayan enflasyon karşısında eridiği ifade edilen açıklamada, “Emekçiler giderek fakirleşirken, patronlar kârlarına kâr katıyor. İşçiler, hayatlarını sürdürmek için açıklarını borçla kapatma yoluna gitmekte ve bu amaçla kredi kullanmak zorunda kalmaktadır. Bütün bu olumsuzlukların kaynağı elbette iktidarın işçileri yok sayan sermaye yanlısı politikalarıdır” denildi.

"EK ZAM KAÇINILMAZ BİR HALE GELMİŞTİR"
İşçilerin bu ücretlerle yaşamasının ve asgari ihtiyaçlarını karşılamasının mümkün olmadığı belirtilen açıklamada, “İşçilerin içine girdiği bu cendereden kurtulmaları, biraz olsun nefes almaları için ek zam zorunlu ve kaçınılmaz bir hale gelmiştir. Yaşadığımız bu ağır yoksullaşma ve reel ücret kayıplarını bir nebze olsun azaltmak için, 2023-2025 döneni toplu iş sözleşmesine kadar biraz olsun nefes alabilmek için ek zam talep ettik. Ancak bu talebimiz henüz karşılanmış durumda değil. Biz, haklı taleplerimizi sonuna kadar savunacağız, haklarımızı almak için elimizden gelen bütün çabayı göstereceğiz” ifadelerine yer verildi. 

Kaynak: Evrensel 

Editör: TE Bilişim