HABER: Fırat Bulut 

Gazete Emek - Bu yıl Maraş merkezli depremlerde hayatını kaybedenlere adanan Newroz kutlamalarının finali Diyarbakır’da yapıldı. 

Binlerce yıldır halkların “ diriliş ve yeniden doğuşun ‘ sembolü olarak kutladığı Newroz bayramı 7’den 70’e onbinlerin katılımı ile kutlandı. 

Sabahın erken saatlerinden itibaren binlerce kişi Newroz’un kutlanacağı Bağlar’daki Newroz  Parkı’na akın etti. 

Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı Newroz’da alana girenler iki farklı noktada aranarak içeri alındı. 

Arama noktalarında çakmak , kalem , makyaj gibi malzemelerin alana sokulmasına izin verilmezken , yöresel kıyafet giyen onlarca genç sabah saatlerinde göz altına alındı. 

“ Her der Newroz, her dem azadî” ve “Newroz ateşiyle özgürlüğe” şiarıyla gerçekleştirilen kutlamada siyahlara bürünen dev sahneye “ Bila serê gelê me sax be” ( Halkımızın başı sağolsun “ yazıldı. 

Ayrıca Newroz alanına 2017 Newroz’unda polis kurşunuyla öldürülen Kemal Kurkut’un posteri ve İran rejim güçleri tarafından katledilen Jina Emini’nin posteri asıldı. 

Saat 10.00’da tertip komitesinin konuşmasıyla başlayan Newroz kutlamasına çok sayıda siyasetçi de katıldı. 

Kürdistan Demokrat Partisi-Türkiye (KDP-T) Genel Başkanı Mehmet Emin Kardaş, İnsan ve Özgürlük Partisi Genel Başkanı Mehmet Kamaç, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Azadî Partisi Genel Başkanı Ayetullah Aşiti, Kürdistan Komünist Partisi (KKP) Genel Başkanı Sinan Çiftyürek, Devrimci Demokrat Kürt Derneği’nden (DDKD) Halim İpek, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Berdan Öztürk, Birleşik Kürt Kadın Platformu’ndan Nesrin Askar, sahneden halkı selamladı. 

Duygusal parçaların çalındığı Newroz’da Mikail Aslan, Aryen Kom ve Şerzad sahne aldı. 

Diyarbakır Emniyeti tarafından Newroz sahnesi  tel örgülerle abluka altına alınırken sahne önüne yüzlerce polis konuşlandırıldı. 

Newroz’a , Diyarbakırlıların yanı sıra çevre illerden ve yurt dışından katılanlar da oldu. Alandaki Nijerya’lı grup gençlerin ve kadınların büyük ilgisini çekti. 

Kıtlama boyunca sahne önündeki polisler ile gençler arasında gerginlik yaşandı. Tel örgülerin üzerine çıkan gençlere polis biber gazı ile müdahale ederken gençler de taşla karşılık verdi. 

Sabah saatlerinden itibaren genç , yaşlı , kadın , çocuk binlerce kişi Newroz alanına akın etti. Yöresel kıyafetler ve flamalarla renk cümbüşüne  dönen Newroz alanında gençler öbekler oluşturarak halaylar çekildi. 

Yapılan konuşmalar ve müzik dinletisinin ardından saat 15.30 sularında Newroz programı sona erdi. Kitle alandan ayrılırken zaman zaman gençler ile polisler arasında gerginlik yaşandı , çok sayıda 18 yaş altı genç polisler tarafından gözaltına alındı. 

2023 Newroz’u Maraş merkezli depremlerin gölgesinde kutlansa da on binlerce kişi alanı doldurdu.

Editör: Bekir GÜNEŞ