Gazete Emek-Özgür Demirtaş hem faiz politikası hem de Amerikalı nobel ödüllü ekonomist Joseph E. Stiglitz'in söylediklerine dair açıklama yaptı.

Dünyanın en iyi ekonomisti Stiglitz'in Amerika için, ‘Enflasyon ABD’de var ama üretimi artırırsak enflasyonda sıkıntılar yaşayabiliriz.’ cümlelerini kullanmıştı. Bu ifadelerin Türkiye için geçerli olmadığını belirten Demirtaş Joseph E. Stiglitz ile canlı video görüşmesini yayınladı ve doğruluğunu teyit etti.

Bunun ardından, "Bu videodan sonra tekrar sözleştik. Özgür dedi eğer hani bir daha çarpıtma olursa telefon etmen yeterli... O yüzden ben uyarıda bulunayım adamcağız bir şey söyler İzlanda için kalkıp Türkiye için söyledi falan yaparsınız vallahi bak benden günah gitti tekrar böyle bir şey yaptırmak zorunda bırakmayın." dedi.

'BUNLAR KORKUNÇ RAKAMLAR'

Etin kilosunun neredeyse 500 TL'ye yükseldiğini belirten Demirtaş, “İnen faizler Merkez Bankası faizleri. Merkez Bankası’nın bankalara verdiği paradan aldığı faiz. Yani sizinle alakası yok. Yani sizin araba, ev, örgenim kredisi, tüketim kredisi faizlerinizin indiği falan yok. Merkez Bankası faizinin inmesiyle Türk Lirası göçtü, dolar patladı, en kötüsü de enflasyon çıldırdı! Etin kilosu neredeyse 500 TL’ye geldi. Bunlar korkunç rakamlar.” dedi.

Faizin kötü bir şey olduğunu ancak faiz düşük tutulursa enflasyonun uçacağını söyleyen Demirtaş, "Faiz kötü bir şeydir ama faiz bu kadar düşük tutulursa enflasyon uçar. Altında kalırsınız enflasyonun yüz kez bunu söyledik. Faiz kötü bir şeydir ama faizin indirilmesi böyle emirle olmaz. 

Bir de biz Merkez Bankası faizinin inmesini değil insanlarla alakalı olan piyasa faizinin inmesini istiyoruz. O da doğal yollarla olur. O da yabancı dış yatırım çekilmesiyle olur. Yabancı dış yatırım çekilebilmesi için de yapısal reformların yapılması gerekir." ifadelerini kullandı.

AFRİKA BİLE TOKATLAYIP GEÇEBİLİR ENFLASYON ANLAMINDA'

2016-2019 arasında konut fiyatlarının düştüğünü, 2019-2021 arasında arttığını ve sonrasında faiz indirimiyle beraber konut fiyatlarının arttığını belirten Demirtaş,  "Türkiye'deki artış muazzam" dedi ve inşaat malzemeleri fiyatı artışı, nüfüs artışı, yabancı konut alımını da sebep göstererek şöyle konuştu:

"Faizi indirip dövizi de tuttuğunuz zaman siz insanların cebindeki para eriyor. Herkes sokağın köşesinde kafe açacak hali yok. 70 yaşındaki adam ne yapacak? Yeni sanayi şirketi mi kuracak kendi başına? Adam 70 yaşında emekliliğini yaşıyor. Cebinde var 1 milyon lirası ne yapacak bu adam? Parasını nasıl koruyacak 3, 5 milyonunu? Faize yatırsa enflasyonda eriyor, dövize yatırsa orada eriyor çünkü tutuluyor.

Yapacağı tek şey alışveriş yapmak gidip bir şey almak. İşte insan cebindeki parayı koruma refleksiyle gitti ev aldı bu da ne oldu? Bir barınma problemi yarattı hepimiz için. Yaratmadı mı arkadaşlar? Ev fiyatları bilmem kaç katına çıkmadı mı? Sadece ev fiyatları değil ki dometesin, patlıcanın, tuvalet kağıdının, detarjanın da fiyatı uçtu. Neden uçtu?

Çünkü insanlar bu düşük faiz ortamında bugün alabildiklerini yarın alamayacaklarını düşünüyorlar. O yüzden ihtiyaçları olandan çok daha fazla alım yaptılar. İşte faiz indirimini eğer abartırsanız eğer emirle faizi indirirseniz her şeyi berbat edebilirsiniz. O zaman Afrika bile tokatlayıp geçebilir enflasyon anlamında sizi. Bugün Türkiye enflasyonda dünyadaki ilk 10 ekonomi arasında. Yalan mı? En yüksek enflasyonu olan ilk 10 ekonomi."


Kaynak: gerçek gündem 

Editör: Derya çelik