Gazete Emek- Paris Emniyet Müdürü Laurent Nunez, Ahmet Kaya Kürt Kültür Merkezi'nin bulunduğu caddede 3 kişinin yaşamını yitirdiği silahlı saldırının ardından "provokasyon” olarak nitelendirdiği bir nedenden dolayı eylemlerde olayların başladığını kaydederek, “Bir kamyonetin geçtiği belirtiliyor, bana da böyle bildirildi. Tüm bunları açıklığa kavuşturacağız” dedi. Paris Savcılığı ise, saldırgan ile ilgili "yabancılara karşı patolojik bir nefreti vardı" açıklaması yaptı.

Fransa’nın başkenti Paris’te 23 Aralık’ta Ahmet Kaya Kürt Kültür Merkezi’ne yönelik silahlı saldırıda Emine Kara, Mîr Perwer ve Abdurrahman Kızıl hayatını kaybetti. Saldırıya karşı dün büyük bir eylem düzenlendi. Eylemlerde polis ile kitle arasında çatışma çıktı. Polisler gaz bombalarıyla kitleye müdahale etti.

MA'da yer alan habere göre, Paris Emniyet Müdürü Laurent Nunez, BFM TV’ye yaptığı açıklamada “Eylem, siyasi şahsiyetlerin de katılımı ile normal bir şekilde sürdü” dedi. Nunez, “provokasyon” olarak nitelendirdiği bir nedenden dolayı olayların başladığını kaydederek, “Bir kamyonetin geçtiği belirtiliyor, bana da böyle bildirildi. Tüm bunları açıklığa kavuşturacağız” dedi. Daha sonra bir kısım eylemcinin başka bir bulvarda polisle temasa girdiğini söyleyen Nunez, “Yine hiç kuşku yok ki bir provokasyondan kaynaklı” dedi.

11 kişinin gözaltına alındığını söyleyen Nunez, çatışmaya girenlerin de küçük bir grup olduğunu belirterek, eylem organizatörlerinin bu duruma engel olmaya çalıştığını belirtti. Bir gazetecinin eylemlere karışanların başka ülkelerden gelen Kürtler mi olduğu yönündeki sorusuna Nunez, “Bu insanları damgalamak bana düşmez” dedi. 

SAVCILIKTAN AÇIKLAMA

AA'nınhaberine göre Paris Savcılığı'ndan, saldırganın "yabancılara karşı patolojik bir nefreti" olduğu, "cinayet işlemek ve yabancıları öldürmek için" Paris'teki saldırıyı düzenlediği yönünde açıklama yapıldı.

Savcılığın açıklamasına göre, saldırgan ifadesinde "Saint-Denis bölgesindeki saldırı noktasına ilk olarak sabah saatlerinde, silahlı olarak ve yabancıları öldürmek üzere gittiğini", "çok az sayıda kişinin bulunması ve giysisinin silahını kolayca doldurmasını engellemesi sebebiyle" saldırıdan o sırada vazgeçtiğini söyledi. Savcılık, zanlının "tamamen patolojik bir noktaya gelmiş boyutta yabancı nefreti taşıdığı" ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilişim