Gazete Emek- Kapılarını 2016 yılında öğrencilere açan Rojava Üniversitesi ilk mezunlarını verdi.Kürt edebiyatı,tarih, coğrafya, öğretmenlik, ekoloji bilimi, fizik, kimya ve matematik bölümlerinde eğitim gören 118 öğrencinin mezuniyeti için tören düzenlendi. Mezuniyet törenineKuzey ve Doğu Suriye bölgesinden çok sayıda siyasetçi katıldı. Törende üniversite eğitim komitesi adına bir konuşma yapan Mihemed Salih, ilk mezunlarını verdikleri için çok mutlu olduklarını belirtti.

Kuzey ve Doğu Suriye Federal Yönetimi Yürütme Kurulu Eş Başkanı Foza Yusuf da yaptığı konuşmada, bölge halkının bu tarihi anlar için büyük bedeller uğruna eşsiz bir mücadele yürüttüklerini, söyledi. “Bugün burada bir tarih yazıldı” diyen Foza Yusuf, “Bundan birkaç yıl öncesine kadar da yüz yıllar süren bir dönemde kendi dilimizle konuşamıyor ve yazamıyorduk. Bundan mahrum bırakılmıştık. Egemen sistem ve güçler kimliğimizi ortadan kaldırmak istediler.

Bizler, kimliğimizi ve varlığımızı inkar eden egemen güçlerin eğitim kurumlarında, okullarında okumak zorunda bırakıldık. Ancak şimdi artık kendi dilimizle okuyor ve kenditarihimizi öğreniyoruz” diye konuştu.Kamışlo’da bulunan Rojava ÜniversitesiKuzey ve Doğu Suriye bölgesinde eğitime başlayan ve mezun veren ilk üniversite olarak tarihe geçti.

Kaynak: Yeni Yaşam Gazetesi

Editör: TE Bilişim