Gazete Emek- Kavurucu sıcaklar hepimizin başında. bu yüzden serinliğin sıfır derecesi için yani klima veya fan olmadan kapalı mekânı olabildiğince serin tutabilmek için basit bir yöntem. yöntem termodinamik konusunda ders veren profesör iki eşten alınmıştır. california'da işe yarayan bir yöntemdir.

Serinden sıcağa doğru ilerlemek gerekirse; akşam üzeri hava serin oluyor. tersine, ev ısıyı emmiş durumda. dolayısıyla, kapı ve pencere açılarak evde hava akımının oluşması sağlanır ve evin için serinletilir. daha sonra gecenin de gelmesi ile birlikte ev iyice soğur.

işte tam da bu noktada ev iyice soğuduktan sonra güneş tam tepeye çıkmadan evin güneşlikleri kapatılır ve ev içersinde hapsolmuş serin havanın dışarı kaçması engellenir. bu hava gün içersinde yavaşça dışarı kaçacaktır o zamana değin ev serin kalır.

Van Valiliği'nden çok tartışılan 'Afganistanlı göçmenlere' ilişkin açıklama: 110 kilometre hendek kazıldı

dikkat ederseniz döngüsü 24 saat olan bir buzdolabı algoritması yazmış bulunuyoruz. dışarısı soğuksa tamamen açılan kapı pencere içeriye soğuk hava hapsetmek ve bunu güneşliklerin sağlayacağı izolasyon aracılığı ile ertesi serinliğe kadar zapt etmek.

HAVA NASIL OLACAK?

Meteoroloji tarafından paylaşılan son raporda 4 gün boyuncu aşırı sıcakların etkili olacağı belirtildi. Meteoroloji Uzmanı Dr. Güven Özdemir, 'Sıcaklıklar ülke genelinde 3-4 derece artacak ama özellikle nemin yüksek olduğu illerde hissedilen sıcaklık 40 dereceyi geçecek. Özellikle 10.00 ile 17.00 saatleri arasında dışarı çıkmayın' dedi. 

CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen ise 'Aşırı sıcak hava dalgası da doğal afet sayılıyor. Çok dikkat etmemiz lazım. Dünyada bu aşırı sıcaklardan beyin kanamalarından ölenlerin sayısı çok artmaya başladı' uyarısında bulundu.

Son anket! AKP bir büyükşehir daha kaybetti, HDP oylarını artırdı


Önümüzdeki 3-4 gün kavurucu sıcaklıkların etkili olacağını söyleyen Meteoroloji Uzmanı Dr. Güven Özdemir, “Bölgelere göre farklılık gösterebilir ama sıcaklıklarülke genelinde 3-4 derece artacak ama özellikle nemin yüksek olduğu illerde hissedilen sıcaklık 40 dereceyi geçecek” dedi. Özdemir, özellikle 10.00 ile 17.00 saatleri arasında dışarı çıkılmaması uyarısında bulundu.

İstanbul Aydın Üniversitesi (İAÜ) Anadolu BİL Meslek Yüksekokulu Müdür Yardımcısı, Meteoroloji Uzmanı Dr. Güven Özdemir, Kurban Bayramı’na sayılı günler kala hava durumuyla ilgili bilgi verdi. Türkiye genelinde sıcaklıkların artacağını söyleyen Dr. Özdemir, özellikle İstanbul, İzmir ve Ankara gibi metropollerde hissedilen sıcaklığın 40 dereceyi göreceğini dile getirdi.

NEM NEDENİYLE HİSSEDİLEN SICAKLIK 3-4 DERECE ARTIYOR

Muson Uzantılı Basra alçak basıncının etkisi altında olunduğuna dikkat çeken Dr. Özdemir, “Yaz aylarında etkisini gösteren bu Alçak basınç, sıcaklıkları ve buharlaşmayı artırıyor. Bu nedenle İstanbul’da nem oranı yüzde 90 civarında, sıcaklıklar ise pazar ve pazartesi pik yapacak. Termometreler 34-35 dereceyi gösterirken, nem nedeniyle hissedilen sıcaklık 40 dereceye kadar çıkacak” dedi.

ANKARA’DA SICAKLIK SALI GÜNÜNE KADAR 40 DERECEYE ÇIKACAK

Ankara ve İç Anadolu Bölgesi’nde ise salı günü de dahil sıcaklıkların 40 dereceyi bulacağını belirten Dr. Özdemir, “Ama hissedilen sıcaklık 42-43’e çıkabilir. O nedenle özellikle bayramın ikinci gününe kadar vatandaşlara, mecbur kalmadıkça 10.00 ile 17.00 saatleri arasında sokağa çıkmamalarını öneririm. Özellikle astım, kalp gibi kronik hastalığı olanlar, çok dikkatli olsun. İhtiyaçlarını sabah saatlerinde ya da 17.00’den sonra halletmeye çalışsınlar” diye konuştu.

BAYRAMIN ÜÇÜNCÜ GÜNÜ KARADENİZ’DE YAĞIŞ BEKLENTİSİ

Bayramda sıcaklıklar kavurucu olacağını vurgulayan Dr. Özdemir, “Türkiye genelinde 39-40 derece sıcaklıkları göreceğiz. Ama bayramın üçüncü günü Karadeniz ve Marmara Bölgesi’nde yağış bekliyoruz. Rize’deki sel felaketi gibi bazı bölgelerde kararsız yağışlar görebiliriz. Her zaman hazırlıklı olmak gerekiyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaları takip etmek lazım” ifadelerini kullandı.

GÜNEŞ ÇARPMASI OLABİLİR; BOL SU İÇİN

Kişilere dışarı çıkarken şapka takıp, şemsiye almayı öneren Dr. Güven Özdemir, “Gölge olan alanlarda vakit geçirin. Güneş çarpmasına dikkat edin, bol bol su için. Küçük çocukları güneşin en tepede olduğu saatlerde dışarı çıkarmayın. Tatile gidenler de güneşlenirken saat aralığına dikkat etsin. Güneşin altında uzun saatler geçirmesin” dedi.

RİZE’DEKİ SEL FELAKETİ

Küresel ısınma nedeniyle dünya genelinde 1,5 derecelik bir ısınmanın gerçekleştiğini aktaran Dr. Özdemir, “Dünya atmosferinde 1,5 derecelik sıcaklık artışı büyük bir enerjiyi açığa çıkarır. Büyük illerde çok büyük sera gazları salınıyor. Bazı bölgelerde soğuk hava kütlesinin ani bir şekilde aşağıya inmesi, yerdeki sıcak hava kütlesinin ise hızlı bir şekilde yukarı çıkmasıyla bölgesel ani yağışlar meydana geliyor. Böyle ani yağan yağışların hiçbir faydası olmuyor. Sel felaketlerine ve Maddi ve manevi büyük yıkımlara neden olur” diye konuştu.

CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen, CNN TÜRK yayınında sıcak hava dalgasına ilişkin çok önemli açıklamalarda bulundu.

Prof. Dr. Şen'in açıklamaları:

Türkiye'nin büyük bir bölümü 35 derecenin üzerinde sıcaklık olacak. İstanbul ve Karadeniz Bölgesi 35 derecenin altında olacak. Bugün dahil önümüzdeki 4 gün sıcak hava dalgası hüküm sürecek. Güneydoğu Anadolu'da 45 dereceler, Ege Bölgesi'nin iç kesimlerinde 40 derecelere yakın, Antalya veya Akdeniz Bölgesi'nde ise 35 dereceleri aşan sıcaklıklar olacak. Aşırı sıcak hava dalgası da doğal afet sayılıyor. Çok dikkat etmemiz lazım. Saat 10.00 ile 16.00 arasında güneş altında durmamamız lazım. Dünyada bu aşırı sıcaklardan beyin kanamalarından ölenlerin sayısı çok artmaya başladı.

Kripto para için bakanlıktan yeni sıkı düzenleme: Vergi ve lisans geliyor

Aşırı sıcaklar olduğunda orman yangınları riski de artıyor. En ufak bir kazada orman yangını çıkma olasılığı çok fazla. Güneyli rüzgarlarda kuru bir hava meydana geliyor ve orman yangını riskini artırıyor.

Arife günü ve bayramın birinci günü sıcak bir hava var. Bayramın ikinci günü hava değişecek.

ADANA'DA AŞIRI SICAK HAVA

Adana'da hava sıcaklığı mevsim normallerinin üzerinde seyrederken, açık alandaki termometreler 40 dereceyi gösteriyor. Nemin de etkisiyle sıcaktan bunalan vatandaşlar, serinlemek için parklara akın ederek ağaç gölgelerine sığındı. Parkta serinlemeye çalışan Sude Doğan, sıcak havaya dayanmakta zorlandığını belirterek, "Biz dünyada cehennem sıcağını yaşıyoruz" dedi.

Basra alçak basınç dalgasından etkilenen kentlerden biri olan Adana’da yaz başında itibaren sıcaklık, istisnalar dışında mevsim normallerinin üzerinde seyretti. Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre kentte hava sıcaklığı öğle saatlerinde 38-39 derece ölçülürken, açık alanlardaki termometreler güneş altında 40 dereceyi gösterdi. Nem yoğunluğuyla birlikte sıcağın etkisini arttırdığı Adana’da vatandaşlar park ve yeşil alanlara akın etti. Sıcaktan bunalan Adanalılar, ağaçların altında oturarak ve çeşme altında başlarını yıkayarak serinlemeye çalıştı.

‘ADANA’YA GELEN ARKADAŞIM İKİ GÜN SONRA KAÇTI’

30 yıldır Adana’da yaşadığını ve yaz sıcaklarına alışkın olmasına rağmen bunaldığını ifade eden Mehmet Sıddık (33), serinlemek için kendini Atatürk Parkı’nda bulunan gölgelik alanlara attığını söyledi. Her yıl sıcaklığın etkisini arttırdığını dile getiren Sıddık, “Bu yıl geçen seneye göre daha sıcak. Gölge bulduğumuz an kendimizi atıyoruz. 3 saattir burada yatıyorum. Geçen İstanbul’dan bir arkadaşım kardeşimin düğünü için 1 haftalığına Adana’ya geldi. 2 gün sonra özür dileyerek sıcağa dayanamadığını söyleyip gitti. Düğüne de gelemedi" diye konuştu.

‘DÜNYADA CEHENNEM SICAĞINI YAŞIYORUZ’

Sıcaktan bunalınca arkadaşlarıyla birlikte parktaki ağaçların gölgesine sığınan Sude Doğan (18) ise bunaltıcı havadan dolayı geceleri uyuyamadığını anlattı. Duş aldıktan bir dakika sonra terlemeye başladıklarını kaydeden Doğan, "Klimasız yaşayamıyoruz. Adana’dan kaçmayı planlıyorum. Biz dünyada cehennem sıcağını yaşıyoruz. Hepimize su tabancası dağıtsınlar ve aynı anda güneşe sıkalım. Belki faydası olur" dedi. 

Yaz mevsiminin berbat geçtiğini anlatan Kader Kılıç (22) ise kronik hastalığı olduğunu ve geçen hafta sıcaktan dolayı fenalaştığını söyledi. Fırsatı olsa Adana’dan gideceğini vurgulayan Kılıç, çalıştığı iş yerindeki patronuna kendisini tatile göndermesi için çağrıda bulundu. 

Editör: TE Bilişim