Gazete Emek-MESS üyesi Schneider Elektrik, Hitachi ve Arıtaş Kriyojenik’in ardından Birleşik Metal-İş'in örgütlü olduğu ve bu sabah itibariyle grev kararı uygulanması planlanan Gebze’deki Grid Solutions’ta da anlaşma sağlandı. Anlaşma sağlanamayan Schneider Enerji’de ise işçiler bu sabah grev pankartını fabrikaya astı.

Gebze'de Otomotiv Tedarik Sanayi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'nde (TOSB) bulunan Schneider Enerji fabrikasında greve çıkan işçiler, "Yaşasın sınıf dayanışması", "Krizin yükü patronlara", "Metal işçisi direnişin simgesi" ve "İş ekmek özgürlük" sloganları attı. "Bu işyerinde grev var" pankartını sloganlarla fabrikaya asan işçiler, davul zurna eşliğinde halaylar çekti. Nakliyat-İş, Eğitim Sen, CHP, Emek Partisi, Sol Parti ve DİP'in de destek verdiği greve Birleşik Metal-İş Gebze 1 No'lu Şubeden temsilciler de katıldı.

Fabrika önünde konuşan Birleşik Metal-İş Gebze 2 No'lu Şube Başkanı Necmettin Aydın, "İşverenin teklifi işçi arkadaşlarımızın taleplerini karşılamıyor" dedi.

Aydın'ın ardından konuşan Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, "Bugünkü grevin müsebbibi, siyasi anlayışın ve sermayenin bizi zorlamış olduğu koşullardır" dedi. İşçilerin ne talep etse hakkı olduğunu belirten Serdaroğlu, "Maalesef ki Türkiye'de insanların sınırlarını zorluyorlar. İnsanların alım güçlerinin düştüğü bu dönemde normal şartlarda evet denilecek şeyleri bile kabul etmiyorlar. İşçi arkadaşlarımız ne söylese, ne talep etse haklı durumdadır. Bugünkü ortamı inatla sürdürmek isteyenler, yaşanılan sıkıntıların üstüne koyarak devam etmek isteyenler bu durumun sorumlusudur. İşçi arkadaşlarımızın yıllardır emeğiyle karşılığını aldığı ücretlerin bu kadar yıpratılmasının sorumlusu bugünkü iktisadi ve ekonomik modeli zorla bu ülkeye dayatanlardır. Bugünkü grevin müsebbibi de, siyasi anlayışın ve sermayenin bizi zorlamış olduğu koşullardır" diye konuştu.


"BU METAL İŞÇİLERİNİN ZAFERİDİR"
"Bu dönem ilk kez, MESS büyük grubunda toplu sözleşmeyi tadil etmek zorunda kaldık" diyen Serdaroğlu, "Bu durum bugünkü ücretlerin artık yetmediğini, yeni bir düzenlemeye ihtiyaç olduğunu gösteriyor. Türkiye'nin dört bir tarafında toplu sözleşmelerimizi sizlerin mücadelesiyle sürdürüyoruz. Türkiye'de toplu sözleşme düzenini ve ilkleri en iyi şekilde hayata geçiren sendika Birleşik Metal'dir, sendikamızla gurur duyuyoruz. Yıllardır 'Sözleşme tadil edilmez, toplu sözleşme rakamlarının üzerine zam yapılmaz' diyen anlayışa karşı, sosyal paket çerçevesinde bir takım görüşmeler yapılan anlayışla karşı inatla sendikamızın tüm kurumlarımızda tartışılan bir felsefeyi ortaya çıkardık ve başardık. MESS'e bağlı yerlerde tarihte ilk kez saat ücretlerine zam aldık. Bu da metal işçilerinin, DİSK üyelerinin zaferidir" dedi.

Grev yasağının tarih olduğunu söyleyen Serdaroğlu, "Bekaert'te de gördük, yaşadık. Bazı şeylerin kararını verdikten sonra geri dönüşün olmayacağını bütün arkadaşlarımız biliyor. Artık 4653 sayılı iş yasası çöpe dönmüştür. Grev yasağı bu ülkede tarih olmuştur, Birleşik metal işçisi onu çöpe atmıştır" dedi.

"SAHTE ENFLASYON RAKAMLARI"
MESS ie uzlaşamadıklarını aktaran Serdaroğlu, "5 işletme ile ilgili gece gündüz saatlerce müzakereler yaparak yürüttüğümüz bu sözleşmede uzlaşmazlık noktasının en temel nedeni, bugünkü siyasal iktidarın yanlış ekonomik parametrelerle bizim önümüze gelmesi ve işverenlerin bunu kullanmasından kaynaklanıyor. Bir hükümetin, devletin görevi çatışma yaratacak ortam yaratmak değil, uzlaşmacı bir süreci ortaya çıkarmak, hakem olmaktır. Ama bunlar hakem olmuyor, sahte enflasyon rakamlarını ortaya koyuyor. Greve çıktığımızda da grev yasağıyla bizi istemediğimiz bir şeyi kabul etmeye zorluyor. Onun için anlaşamıyoruz, onun için 'Ne kadar verilirse verilsin yine benim kaybım var, üzerinde bir rakam istiyoruz' demek zorunda kalıyoruz" dedi.

"YENİ BİR TARİH YAZILIYOR"
"Biz işçinin kabul etmediğini hiç bir sözleşmeyi sendika olarak imzalamayız, kabul etmeyiz" diyen Serdaroğlu, "Sİzin onay vermeniz gerekiyor. Bizim demokratik anlayışımız budur. Kötü bir rakam olmayabilir ama 'Benim kayıplarımı karşılamıyor' deniliyorsa orada işçi arkadaşlarımızın gelecekle ilgili yapmak istediği şeyler de hayata geçirilir, bu sendikanın geleneğinde vardır" dedi. Konuşmasının sonunda işçiye soran Serdaroğlu, "Türkiye kamuoyu önünde soruyoruz, tüm zorluklara rağmen hakkımızı almak için sonuna kadar mücadeleye var mısınız?" dedi. Üç kez "Varız" cevabını alan Serdaroğlu, "Yeni bir tarihi burada yazmaya başladık, bu tarih işçi sınıfı için, metal işçileri için, sendikamız için hayırlı uğurlu olsun" diye konuştu. 


Kaynak: Evrensel 

Editör: TE Bilişim