Gazete Emek- Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Leyla Güven’in avukatı Şivan Cemil Özen, Güven’e verilen 22 yıl 3 ay hapis cezasının ardından tutuklanmasını ve sonrasında yaşananları Mezopotamya Ajansı’nda (MA) değerlendirdi.

‘’DTK ÇÖZÜM SÜRECİNDE KABUL GÖREN BİR KURUM’’

Leyla Güven’e verilen hapis cezasının “örgüt üyesi olmak” ve 2 kez de “örgüt propagandası” yaptığı iddiasıyla verildiğini hatırlatan Özen, cezaya konu olan asıl suçlamanın ise DTK’nin PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın talimatıyla kurulması iddiasının olduğunu belirtti. DTK’nin çözüm sürecinde kabul gören, Meclis resepsiyonuna davet edilen ve yeni Anayasa çalışmalarında görüşü sorulan bir kurum olduğuna işaret eden Özen, bu gerekçeyle kimsenin yargılanmaması gerektiğini dile getirdi.

Bursa’da HDP İlçe Örgütü binası yakıldı

‘’BİR HAFTALIK SÜRE TALEBİ MAHKEME TARAFINDAN REDDEDİLDİ’’

Özen, avukatların esas hakkındaki savunma yapmak için bir haftalık süre talebinin mahkeme tarafından reddedilerek, Güven’e ceza verilmesinin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş kararında DTK’nin örgüt üyeliğine delil oluşturamayacağına değerlendirmesinin etkili olduğunu dile getirdi.

Çin’in İstanbul Başkonsolosu Cui Wei: Türkiye’ye getirilen aşının Çin’de kullanımı yasak

‘’AİHM’İN TÜRK YARGICI KARARI SIZDIRDI’’

Güven’in hakkında verilen mahkumiyet kararının AİHM’in Demirtaş kararından bir hafta önce çıktığını hatırlatan Özen, Demirtaş kararında tek ret oyu kullanan AİHM’in Türk Yargıcı Saadet Yüksel’in kararı sızdırdığına işaret etti: “Demirtaş kararı, açık bir şekilde DTK’nin yapılanma modelinin suç örgütü ya da örgüt üyeliği oluşturacak bir delil olamayacağını ifade etti. Enteresan olan şu; Demirtaş kararından önce, Güven’e ceza verildi. Aslında bu bir sinyaldi. Demirtaş kararı biliniyordu. Çünkü üye Türkiye’nin üyesidir. AİHM’in bir üyesi Türk yargıçtır. Karar biliniyor. Netice itibariyle DTK ile ilgili karar da biliniyor. Aslında DTK’nin bu bilinen kararının Sayın Güven’e verilecek cezanın bir hafta sonrasına biz savunma için süre istedik. Ama maalesef mahkeme vermedi. O kararda DTK ile ilgili tanımlamanın aslında bizim savunmamızın ana eksenini oluşturacağından dolayı DTK’nın suç örgütü olmayacağına dair yaklaşımı mahkeme biliyordu aslında. Bir haftalık dahi uzatılmadı” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim