Gazete Emek- 19 yaşındaki Rus üniversite öğrencisi Olesya Krivtsova, Instagram’dan Putin’i eleştirdiği için arkadaşları tarafından ihbar edildi, devlet televizyonunda linç edildi, evi iki kez basıldı, evini çekiçle basan polis Wagner’den selam getirdiğini söyledi, terör listesine eklendi. Komünist Partili siyasetçilerin Donbass’a sürgüne yollanmasını istediği Krivtsova 10 yıl hapis cezasıyla yargılanıyor, şu anda telefon, internet ve banka hesaplarını kullanması yasak, ayda en fazla 145 dolar harcayabiliyor, pasaportu da ülkeden kaçmaması için yırtıldı.

Rusya’nın Arhangelsk kentinde yaşayan 19 yaşındaki üniversite öğrencisi Olesya Krivtsova, Ukrayna’nın Rusya’ya ait Kırım Köprüsü’nü vurmasının ardından Rusya’nın işgalini eleştiren bir Instagram hikayesi paylaştı. Üniversiteden arkadaşları Instagram hikayesinin ekran görüntüsünü alıp Telegram üzerinden Rus devlet görevlileriyle paylaştı. Genç kadın önce devlet televizyonu tarafından hedef alındı, Russia 24 kanalı bir programını Krivtsova’yı eleştirmek için ayırdı, yerel Komünist Parti lideri televizyona çıkıp Krivtsova’nın Donbass’a yollanıp askerlerin gözünün içine bakmasını, ölen Rus askerlerinin mezarlarını ziyaret etmesini önerdi. Krivtsova ardından iki kez tutuklandı, her seferinde sabah erken saatlerde evi basıldı. İlk baskın sırasında, Rus polislerinden biri elindeki bir çekiçle eve girdi ve “Wagner’in selamını getirdim” dedi. Krivtsova, Wagner’in çekiçle savaş karşıtlarını ve savaşmak istemeyen paralı askerleri infaz ettiğini bildiği için korktu, eşinin ve ailesinin güvenliğinden dolayı endişe duydu.

Krivtsova daha öncesinde de savaş karşıtı poster astığı için daha ağır bir ceza alması talep ediliyor ve 10 yıl hapis cezası alma riski bulunuyor. Yargılanma süreci boyunca Krivtsova’nın telefon kullanması, banka hesaplarını kullanması veya internete girmesi yasak, ayda temel ihtiyaçlarını karşılamak için en fazla 145 dolar kullanabiliyor.

Editör: TE Bilişim