Gazete Emek- Anma programına Tahir Elçi’nin eşi CHP İstanbul Milletvekili Türkan Elçi, Diyarbakır Baro Başkanı Nahit Eren, HEDEP Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Erinç Sağkan, CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, Selvi Kılıçdaroğlu, Canan Kaftancıoğlu, CHP ve HEDEP milletvekilleri, baro başkanları, siyasi parti ve demokratik kitle örgütü temsilcileri katıldı.


Diyarbakır Barosu ile Tahir Elçi Vakfı’nın düzenlediği anma etkinliği öncesi Tahir Elçi’nin o dönem yaptığı konuşma dinletildi. Sonrasında Elçi için saygı duruşunda bulunuldu. Konuşmaların ardından tarihi minarenin önüne Tahir Elçi anısına avukatlar tarafından karanfil bırakıldı.

Kürtçe ve Türkçe “Em te ji bîr nakin/Seni unutmayacağız” yazılı pankartın açıldığı yürüyüşte, Kürtçe ve Türkçe “Tahir Elçî rûmeta me ye/Tahir Elçi onurumuzdur” sloganları atıldı.

'ONLARCA KAMERANIN ÖNÜNDE KATLEDİLDİ'

Erdoğan ve Özel görüşmesi sona erdi Erdoğan ve Özel görüşmesi sona erdi

Diyarbakır Baro Başkanı Nahit Eren, "8 yıldır her 28 Kasım'da burada bir araya gelen bu kıymetli topluluk, savunduğun, mücadelesini verdiğin ve uğruna yaşamına mal olan değerlerin ne denli kıymetli olduğunu göstermektedir. Bu tarihi mekanda başlayan çatışmalara ve yıkıma herkesin sessiz kaldığı günlerde susmayarak, toplumun bağrında derin yaralar açacak yıkımın ve zulmün pusuda olduğunu bizlere duyurmak ve uyarmak isteyen Tahir Elçi, ülkede en üst düzeyde güvenlik tedbirlerinin alındığı kentin, şu an bulunduğumuz orta yerinde, onlarca kameranın önünde katledildi. Ancak aradan geçen 8 yıla rağmen failler cezalandırılmamış ve adalet yerini bulmamıştır. Tahir Elçi cinayeti, 2015'te başlayan o karanlık sürecin yolunu döşemek isteyenlerin siyasi bir operasyonuydu. O sebeple, Tahir Elçi suikastının tüm yönleri ile aydınlatılması, etkin bir kamu ve siyasi iradenin ortaya konması ile mümkün olacaktır" dedi.

"TAHİR ELÇİ'NİN FAİLLERİ CEZALANDIRILMADIĞI SÜRECE MÜCADELEMİZE DEAM EDECEĞİZ"

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan ise "Buraya gelirken, girdiğimiz şu sokağın başında adımımı ilk attığım andan itibaren bir utanç sarıyor beni. 8 yıldır vicdan azabı çekiyorum. Acaba her şeyi yaptım mı? 8 senedir başkanımızın yasını tutamıyoruz. Buraya anmaya gelemiyoruz. Çünkü anma için gereği yapılmış olmalıdır. Buraya vazgeçmeyeceğimizi bilsinler diye geliyoruz. Buradayız. Değil 8 sene, 80 sene de geçse Tahir Elçi'nin failleri cezalandırılmadığı sürece, bu mücadeleyi devam ettireceğiz" diye konuştu. Buradaki anmanın ardından grup, Elçi'nin mezarının bulunduğu Yeniköy Mezarlığı'na gitti.

TAHİR ELÇİ SORUŞTURMASI DEVAM EDİYOR

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturma kapsamında Tahir Elçi'nin ölümüne ilişkin Diyarbakır 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılama sürüyor. Davada, firari örgüt üyesi Uğur Yakışır ile olayın meydana geldiği gün görevli olan tutuksuz polisler S.T., F.T. ve M.S. sanık olarak yargılanıyor. 

Kaynak: Mücadele Gazetesi

Editör: Bekir GÜNEŞ