Gazete Emek-Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, Mecliste düzenlediği basın toplantısında, AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın seçim tarihi olarak 14 Mayıs'ı işaret ettiği açıklamasını değerlendirdi. Baş, "Tayyip Erdoğan'ın aday olabilmesinin tek koşulu Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin seçim kararı almasıdır" dedi.

Baş, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin, seçim tarihiyle ilgili, "Mayıs ayı içinde bu işi bitirelim" açıklaması yaptığını, bugün de Recep Tayyip Erdoğan'ın 14 Mayıs'ı seçim tarihi olarak işaret ettiğini belirtti.

"İKTİDAR ANAYASAYA UYMAK ZORUNDA"
Anayasanın seçimlerle ilgili maddelerinin açık olduğunu vurgulayan Baş, "Ne kadar canları ne istiyorsa yaparız diye düşünürseler düşünsünler Türkiye Cumhuriyeti'nin bir anayasası var. Biz TİP olarak ülkenin yepyeni bir anayasaya ihtiyacı olduğunu söylüyoruz. Ama madem yürürlükte bir anayasa var ve madem biz bu anayasaya uymak zorundayız, aynı şey iktidar partileri için de geçerlidir" dedi.

"MADDELER ÇOK AÇIK"
Ardından anayasanın ilgili maddelerini tek tek anlatan Erkan Baş, şunları kaydetti:

"Madde 101 açıkça söylüyor. Cumhurbaşkanı'nın görev süresi 5 yıldır. Bir kimse en fazla 2 defa Cumhurbaşkanı seçilebilir. Cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin diğer usul ve esaslar kanunla düzenlenir. Açık ve net değil mi?

Seçim Kanunu daha 15 gün önce TBMM tarafından basıldı ve her milletvekiline ulaştırıldı. Ne diyor Cumhurbaşkanı Seçim Kanunu? Madde 3: Bir kimse en fazla 2 defa Cumhurbaşkanı seçilebilir. Ancak Cumhurbaşkanı'nın 2. döneminde Meclis tarafından seçimlerin yenilenmesine karar verilmesi halinde Cumhurbaşkanı bir kez daha aday olabilir. Neymiş? İkinci döneminde eğer kararı Meclis alırsa bir kez daha aday olabilir.

Maddeler çok açık. Öyle 'Ben 14 Mayıs'ta seçim kararı aldım, Cumhurbaşkanı olarak ilan edeceğim bu kararı, ondan sonra da çıkacağım aday olacağım…' Bu iş o kadar kolay değil.

Biz Tayyip Erdoğan'ı tarihin çöplüğüne gönderirken sandığa gömmek istiyoruz. Ama eğer cesaretleri varsa yapılacak tek şey var: TBMM'den seçim kararı çıkaracaklar. Buna da iktidarın oyları yetmiyor. Gelecekler efendi efendi muhalefet partileriyle masaya oturacaklar. Meclisin seçim kararı almasını isteyecekler.


Eğer bambaşka bir adayınız yoksa, 'Biz Erdoğan'dan başka birini aday gösteremiyoruz, sizin söylediğini gibi tek adama bağlıyız, çaresiziz onun dışında' diyorsanız yapacak bir şey yok. Anayasanın emrettiği gibi Erdoğan 3. kez Cumhurbaşkanı adayı olamaz. Olmasının bir tane yolu vardır."    

"14 MAYIS'TA SEÇİM YAPILIRSA ERDOĞAN ADAY OLAMAZ"
Bir gazetecinin sorusu üzerine de Erkan Baş, 14 Mayıs'ta seçim yapılamayacağını söyledi. Baş, "Ben o tarihte seçim yapılamayacağını söylüyorum, yapılırsa Tayyip Erdoğan aday olamaz diyorum. Erdoğan'ın aday olabilmesinin tek koşulu TBMM'nin seçim kararı almasıdır. Bugün itibarıyla seçim kararı alındığında da eski seçim kanunu, AKP'nin değiştirmek istediği, kendisine uygun düzenleme yapmak istediği seçim kanunun yürürlüğe girmesi gerekir" ifadelerini kullandı.

Kaynak: Evrensel 

Editör: TE Bilişim