Gazete Emek-Emek ve Özgürlük İttifakı'nda seçim listeleri oluşturma görüşmeleri sürerken, Türkiye İşçi Partisi Milletvekili Sera Kadıgil, tartışmalara ilişkin soruları yanıtladı.

Gerçek Gündem'den Hilmi Hacaloğlu'nun sorularını yanıtlayan Kadıgil, ittifaklara ilişkin yasal zorunluluklar nedeniyle bazı illerin belirlenerek TİP listesinden seçime girilmesinin daha doğru olacağını savundu.

"TİP Türkiye'nin 81 vilayetinde ve seçim bölgelerinde ayrıca seçime mi girmek istiyor? Bu amblemden kastınız nedir? HDP'ye getirdiğiniz öneri neydi?" sorusu üzerine Kadıgil şu yanıtı verdi:

'HDP İSTEDİĞİ MODEL; TEK PARTİ LİSTELERİYLE SEÇİME GİDELİM'

"Bunun da cevabı koca bir hayır. Mevcut sistemde TİP'in 81 ilin 81'inde de HDP ile rekabet halinde seçime girmesi hepimiz için felaket sonucu doğurur. Bunu savunan hiç kimse de yok açıkçası. Tartıştığımız meselenin özü şu: HDP'nin istediği modelde şunu diyor: Bir ittifak olmasın seçime giderken, 81 ilin 81'inde de tek partinin tek listeleriyle, buna göre koordine olalım, buna göre seçime gidelim. Bunu kötülüğünden mi diyor? Onların fikrine göre, bu şekilde gitmek daha çok milletvekili kazandıracağı yönünde."

'SEÇİME GİRMİŞ SAYILMAK İÇİN 81 İLİN 41'İNDE SEÇİME GİRMİŞ OLMASI GEREKİR'

"Bizim önerdiğimiz modelde de şu var; 81 ilin 81'inde de yarışmak elbette akıl karı değil. Bir tek bizim için değil, hiçbir ittifak için bu sistemde akıl karı değil. Çünkü onu da açmak gerekir mi bilmem. İttifak yasası değişmeden önce, milletvekili dağılımları ittifakın aldığı oy oranına göre dağıtılıyordu. Geldiğimiz noktada artık öyle değil. Her parti ayrı aldığı oy oranına göre milletvekili çıkaracak. Bu tabloda da zaten bizim milletvekili çıkarma ihtimalimizin hiç olmadığı yerde seçime girip HDP'ye ve hatta CHP'ye vekil kaybettirmemizin ne gibi bir mantığı var? Ya da şunu açıkça sormak istiyorum; dün girmedik siyasete, biz de bunca yıldır parlamentoda faaliyet gösteren insanlarız. TİP'lilerin böyle bir sorumsuzluğa, yok illa bu parti her yerde seçime girecek diye kapı açabileceğini kim hangi bilgiye dayanarak söylüyor. Bizim söylediğimiz şey şu; bir partinin seçime girmiş sayılması için 81 ilin 41'inde seçime girmiş olması gerekir."

'52 TANE ZİNHAR VEKİL ÇIKARTAMAYACAĞIMIZ İLLER VAR'

"TİP seçime girsin diyoruz ya, bunun aslında HDP'ye değil 1 vekillik, 1 oy kaybettirmeyeceği bir yol var. O yol nedir? Mesela Bayburt, Gümüşhane, Aksaray, 52 tane bu şekilde HDP'nin zinhar, TİP'in de vekil çıkartamayacağı iller var. Bu illerde TİP olarak bizim seçime girmemizin HDP'ye bir sandalye bile kaybı dokunmayacak. Bundan herkes emin olabilir."

'BAZILARINDA TİP LİSTESİNDEN GİRELİM'

"Öbür taraflarda bazı gerçekten stratejik iller var. İsmiyle vereyim. Konya. 50 bin oyu var ama vekil çıkartmak için 85-95 bin arasında bir oy oranına ulaşılması gerekiyor. Biz şunu öneriyoruz; bu gibi illerde, mesela Muğla... HDP'nin bir milletvekili var mı? Yok. Ama HDP'nin oyu var mesela, 40 bin oyu var. Böyle yerlerde tespit edelim ve diyoruz ki, buraların bazılarında, hepsinde de değil, bazılarında en işimize gelecek şekilde gerekirse TİP listesinden girelim. Yine mesela, bunları farzı mahal olarak söylüyorum, Muğla üzerinden örnek vermeye devam edeceğim. HDP'nin orada 40 bin oyu var. TİP'in de bir karşılığı var. Biz bunu görüyoruz. Ben defalarca gittim. TİP'in bir karşılığı var. Daha önemli bir şey söyleyeceğim. TİP bu karşılığı HDP tabanından almıyor, elimizde anketler var, bizim, bize oy vereceğini söyleyen, ki son ankette yüzde 3 artık bu, Yön Eylem'in son anketi, insanın çok küçük bir kısmı daha önce HDP'ye oy vermiş. Bizim seçmenimizle HDP'nin tabanı bir değil.."

Kadıgil, İstanbul ile ilgili ise "Kontenajan talebimiz yok. İstanbul'da diyoruz ki mesela, yarışabiliriz. HDP de girsin o yarışa. CHP zaten giriyor, İYİ Parti giriyor, biz de girelim TİP olarak" dedi. Hacaloğlu'nun, "Oy kaybettirmez mi ittifaka? Mesela İstanbul 1. Bölgede 1. sırada Sera Kadıgil var, öbür tarafta Mithat Sancar var. Bu yarış iki partiye zarar vermez mi?" sorusu üzerine ise Kadıgil, "Eğer ki benzer seçmen havuzuna sesleniyor olsaydık bunun cezabı Evet olurdu. Mithat Hoca'nın oy alacağı taban başka, Sera'nın oy alacağı taban başka" dedi. 


Kaynak: Artı Gerçek 

Editör: Derya çelik