HABER: ARYEN RODİ
 

Gazete Emek - 18. YY’da yaşamış olan Dewrêş; Ezidi bir aileden gelme cesareti ve kahramanlığıyla nam salmıştır. Şanlıurfa’nın Viranşehir bölgesinde doğup büyüyen Dewrêş, Mili aşireti liderlerinden olan Zor Temir Paşa’nın kızına aşık olur. Bunu duyan Zor Temir Paşa Dewrêş ile ailesini Suruç bölgesine sürgüne gönderir. 

Arap ve Türkmen aşiretlerinin tehdit ve saldırılarından bıkan Zor Temir Paşa çareyi dağıttığı bildirge de ; bu aşiretlere karşı savaşacak olan kahramana kızı Adûlê’yi vereceğini açıklar. Bunu duyan Dewrêş , Zor Temir Paşa’nın divanında hazır bulunur ve Adûlê için yapamıyacağı hiçbir şey yoktur. Arap ve Türkmen aşiretlerine karşı 12 arkadaşıyla birlikte savaşan Dewrêş savaştan galip çıkar ve en son hain bir planla  öldürülür. 

TÜRBE BAŞVURUSU YAPILDI

Mezarı bugünki Girê Etşanê Elgün Köyü Tepesi’de bulunmaktadır. Dewrêşê Evdî’nin torunları 2005 yılında yaptığı başvuruda dedelerinin mezarına bir türbe yaptırmak istedi fakat köy sakinlerinin Dewrêş’in Ezidi olması ve mezarının tepelik bir alanda olup Camiden daha yüksek olması nedeniyle tepki gösterdi. Günümüzde ise mezarın sadece yeri bilinmekte ve muhafaza altına alınmadığı için mezar yeri günden güne kaybolma tehlikesi altında. 

DEDEMİZİN MEZARINI İSTİYORUZ

Torunları yaptığı açıklamada; kendilerinin ve değerlerinin hiçbir şekilde saygı görmediğini kendileri için değerli olan Melekê Tawis ( tavus kuşu) ile alakalı incitici ve nahoş olan söylemlerde bulunulduğunu belirtti.
 

Dedelerinin mezarını yaptırıp oranın tarihi bir alan olduğunu belirten torunları bu konuda kendilerine destek beklediklerini vurguladı. 

Editör: Bekir GÜNEŞ