Gazete Emek- Urfa'da Eğitim ve Araştırma Hastanesi acil servisinde sıra yüzünden çıkan tartışmada hasta yakınlarının saldırısına uğrayan Acil Tıp Uzmanı Orhan Hagi’nin burnu kırıldı. Doktor Hagi ameliyata alınırken, saldırgan gözaltına alındı.

DHA'nın haberine göre sağlıkta şiddet vakası, akşam saatlerinde Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi acil servisinde meydana geldi. Acil serviste nöbetçi olan doktor Orhan Hagi, bir hastayı muayene ettiği sırada oda önünde bekleyen diğer hasta yakınları ile sıra nedeniyle tartıştı. Kısa sürede tartışmanın büyümesi üzerine ismi öğrenilmeyen hasta yakını doktor Hagi ile bilgi işlem personeline yumruklu saldırıda bulundu. Güvenlik görevlileri tarafından sonlandırılan saldırıda saldırgan gözaltına alındı. Aldığı yumruk darbesiyle burnu kırılan doktor, acil serviste yapılan ilk müdahalesinin ardından ameliyata alındı.

İsmi öğrenilemeyen ve polis ekiplerince gözaltına alınan saldırganın emniyetteki işlemleri sürüyor.

DOKTORA 5 AYDA İKİNCİ SALDIRI

Uzman Dr. Orhan Hagi 17 Haziran 2022’de de bir hasta yakınının saldırısına uğramıştı.

TABİP ODASI'NDAN TEPKİ

Saldırıya ilişkin açıklama yapan Urfa Tabip Odası Şube Başkanı Dr. Bulut Ezer "Sağlıkta şiddet yasası etkin bir şekilde uygulanacaksa, bu şahsın tutuklu yargılanması gerekir. Çıkan yasaların yetersiz olduğunu, sözde beyaz reformun sağlıkta şiddeti önlemeye çalışmadığını biz tekrar tekrar dile getirdik. Bu yaşanan da onun sonuçlarından bir tanesi” diye konuştu.

Dr. Orhan Hagi’nin ameliyatının başarılı geçtiği bilgisini veren Ezer “Durumu iyiye gidiyor ama psikolojik olarak çok etkilenmiş durumda. Saldırıyı kınıyoruz, doktorumuza da acil şifalar diliyoruz" ifadelerini kullandı.

SALDIRI PROTESTO EDİLDİ: SAĞLIKTA ŞİDDETE HAYIR

Urfa'da sağlık emekçisinin saldırıya uğraması protesto edildi.

Urfa Tabip Odası, Urfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Dr. Orhan Haci’nin dün hasta yakını tarafından saldırıya uğramasına ilişkin basın açıklaması gerçekleştirdi. Urfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servis önünde gerçekleşen basın açıklamasına, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Şubesi ve Hekim Sen Şubesi de destek verdi.

“Artık yeter! Sağlıkta şiddete hayır” pankartının açıldığı açıklamada basın metnini Tabip Odası Başkanı Bulut Ezer okudu. Sağlıkta şiddet olaylarını yıllardır dile getirdiklerini belirten Ezer, yetersiz tedbirler nedeniyle şiddet olaylarının giderek arttığını ifade etti. Yaptıkları tüm uyarılara rağmen tedbir alması gerekenlerin üç maymunu oynadığını vurgulayan Ezer, “Yıllardır TTB’nin önerdiği sağlıkta şiddetle mücadele kanunu önerisini yasalaştırmayanlar, cezasızlık politikalarıyla şiddete prim tanıyanlar, yaşanan tüm saldırıların esas sorumlularıdır” dedi.

Yaşanan olayların sebebinin, birkaç kişinin fevri tavrı olarak açıklanamayacağını ifade eden Ezer, “Kışkırtılmış sağlık talebi, kamuoyu önünde itibarsızlaştırmaya yönelik söylemler, bu olayların hazırlayıcısıdır. Sağlıkta dönüşüm programı ile başlayan süreç, sağlığı meta haline dönüştürmüş, hastaları müşteri, sağlık kuruluşlarını kâr etmesi gereken işletmelere çevirmiştir. Bu süreçte uygulamaya konulan performans sistemi, sonrasında da düzelttik dedikleri teşvik ödeme sistemleri sağlıkta şiddeti körüklemiştir” diye konuştu.

ÇALIŞTAY YAPILSIN”

Sağlık sisteminin artık sadece sağlıksızlık ürettiğinin altını çizen Ezer, “Urfa artık sadece şiddet haberleriyle gündem olurken, şehrin mülki ve idari amirleri konuyla ilgili tek bir açıklama veya çalışma dahi yapmamaktadır. Artık ilimiz tüm atamalarda tercih edilmeyen, buraya gelenlerin de bir an önce mecburi hizmeti bitirip kaçmak istediği bir il haline gelmiştir. Urfa’yı hoşgörü kenti olarak sunanları, şehrin geldiği noktayı anlamak için atamalar ile ilgili sosyal medya gruplarında konuşulanları takip etmeye davet ediyoruz. Valilik ve il sağlık müdürlüğüne, acil olarak tüm sağlık bileşenlerinin, emek meslek örgütlerinin de katıldığı bir toplantı ve çalıştay yapmaya çağırıyoruz” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilişim